U kunt uw gemeentelijke belastingen niet betalen, welke mogelijkheden heeft u dan?
Afvalstoffenheffing, rioolheffing, onroerendezaakbelasting (OZB)… De gemeentelijke belastingen, die u aan het begin van elk jaar betaalt, kunnen een flinke kostenpost zijn. Maar wat als u hier te weinig geld voor heeft? Dan heeft u meerdere mogelijkheden, waaronder kwijtschelding.
Welke gemeentelijke belastingen zijn er?
De meest gebruikelijke gemeentelijke belastingen zijn afvalstoffen- en rioolheffing. Die betaalt u om gebruik te kunnen maken van het riool en de vuilnisophaaldienst. Als u woningeigenaar bent, betaalt u ook nog OZB. Dit bedrag hangt af van de WOZ-waarde van uw woning, die elk jaar opnieuw wordt bepaald. Daarnaast heeft uw gemeente de vrijheid om nog meer belastingen te heffen, zoals parkeer-, honden– en forensenbelasting. Deze belastingen gelden uiteraard niet voor iedereen, bovendien hanteert elke gemeente hierin zijn eigen beleid. Zo zijn er steeds meer gemeenten die geen hondenbelasting meer heffen.
Wanneer betaalt u gemeentelijke belastingen?
Gemeentelijke belastingen worden aan het begin van het jaar geheven. Meestal ontvangt u in februari of maart uw aanslag, vaak gecombineerd met de WOZ-beschikking en/of de waterschapsbelastingen. Als u alles bij elkaar optelt, kunt u in één klap heel wat geld kwijt zijn. Zeker als uw inkomen rond het bijstandsniveau ligt, is het niet vanzelfsprekend dat u aan deze betalingsverplichtingen kunt voldoen. Stel dat u hier inderdaad niet meteen de middelen voor heeft, welke mogelijkheden zijn er dan?
Wat als u deze belastingen niet kunt betalen?
Ten eerste kunt u de belastingen in meerdere termijnen betalen. Hoeveel termijnen dat maximaal zijn, verschilt per gemeente en waterschap. Kiest u hiervoor, dan dient u een automatische incasso aan te vragen, zodat de gemeente de belastingbedragen van uw rekening af kan schrijven. Ten tweede kunt u een verzoek tot uitstel van betaling indienen bij uw gemeente.
Komt u wel of niet in aanmerking voor kwijtschelding?
Maar als u een zeer laag inkomen en weinig vermogen heeft, is er ook een derde mogelijkheid. Dat is kwijtschelding, gedeeltelijk of volledig. U kunt dit aanvragen bij de gemeente, die vervolgens beoordeelt of u hier inderdaad voor in aanmerking komt. Mogelijk kunt u dit zelf al uitrekenen, voordat u een aanvraag doet. Want de gemeentes Amsterdam en Deventer, de BghU (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht) en het Noordelijk Belastingkantoor hebben hier bijvoorbeeld een checklist en rekenhulp voor. Als u de relevante gegevens invult, ziet u of u inderdaad kwijtschelding kunt krijgen.
Om tot een oordeel te komen, moet de gemeente dus inzicht hebben in uw inkomen, vermogen, bezittingen en eventuele openstaande schulden. “Het is wel een rompslompje om te doen, maar het is fijn dat het mogelijk is”, vat een geïnterviewde samen, in een AT5-reportage over kwijtschelding van gemeentelijke belastingen in Amsterdam. En inderdaad, het is niet gemakkelijk te zeggen of u wel of niet hiervoor in aanmerking komt, ook omdat de precieze voorwaarden verschillen per gemeente. Wel zijn er landelijke normbedragen, geldend van maart tot augustus 2025:
Partners, beiden nog niet AOW-gerechtigd: maandinkomsten lager dan 1.826 euro
Partners, beiden AOW-gerechtigd: maandinkomsten lager dan 1.981 euro
Partners, 1 van de 2 al wel AOW-gerechtigd, de ander nog niet: maandinkomsten lager dan 1.981 euro
Alleenstaande (ouder), nog niet AOW-gerechtigd: maandinkomsten lager dan 1.279 euro
Alleenstaande (ouder), AOW-gerechtigd: maandinkomsten lager dan 1.442 euro
Maar uw gemeente kan eventueel afwijken van deze landelijke richtlijnen. Of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen mogelijk is, moet dan ook per individueel geval bekeken worden. Informeer bij uw gemeente wat de precieze voorwaarden voor kwijtschelding zijn. En of u aan deze voorwaarden voldoet. En op welke manieren (digitaal of op papier) u een aanvraag kunt doen.
Hoe kunt u hulp krijgen met het betalen van uw belastingen?
Hoe dan ook, schroom niet om hulp te vragen als u nauwelijks rondkomt en moeite heeft om belastingen te betalen. Dat kunt u in uw omgeving doen, maar ook bij de officiële instanties. Neem bijvoorbeeld contact op met het sociaal loket van uw gemeente, een buurtteam, een schuldhulpverlener of met de Belastingdienst. Daarnaast kunt u op de website Geldfit terecht, voor hulp bij het beheren van uw financiën. Tot slot, heeft u moeite met de aangifte zelf en wilt u iemand met kennis van zaken mee laten kijken? Dan kunt u ook op verschillende manieren hulp vragen.
(Bron: Archief, MAX Vandaag, Rijksoverheid, Belastingdienst, AT5, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Gemeente Amsterdam, Gemeente Deventer, BghU, Noordelijk Belastingkantoor, Geldfit. Foto: Shutterstock)
Gemeentebelastingen stijgen fors: is de compensatie voor het ‘ravijnjaar’ 2026 nu al begonnen?