Tweedehands meubels, kunstvoorwerpen of gebruiksartikelen verkopen? Zo bepaalt u de verkoopprijs
Van het televisieprogramma Van Onschatbare Waarde weten we dat de waardebepaling van een kunstvoorwerp bepaald geen sinecure is, zelfs voor experts. Hoe bepaalt u zelf de waarde van bijvoorbeeld een meubelstuk dat u wilt verkopen?
Tweedehands kleding, auto’s etcetera
Raakt uw huis vol met spullen of puilt uw kledingkast uit? Er zijn diverse mogelijkheden om er online snel vanaf te komen, bijvoorbeeld op Marktplaats, de perfecte plek voor tweedehands spullen. Voor verkoop van uw kleding is Vinted een zeer geschikt platform. Daar kunt u aanwijzingen en regels vinden om uw verkoop te stimuleren en de prijs te bepalen. Wilt u van uw auto af? Dan is onder andere de ANWB een goed adres om u eerst eens goed te oriënteren hoe u dat het beste kunt aanpakken. Als u juist een tweedehandsauto wilt kopen, lees dan dit artikel.
Algemene regels bij waardebepaling
Er zijn natuurlijk ook spullen waarbij de waardebepaling wat lastiger is. Dat is goed te zien in de uitzendingen van het televisieprogramma Van Onschatbare Waarde van Omroep MAX. De experts kunnen er onderling soms heel anders over denken.
Online veiling Catawiki geeft handige richtlijnen om de verkoopwaarde van (antieke) kunstvoorwerpen of wat meer bijzondere gebruiksartikelen (zoals gesigneerde muziekinstrumenten) te bepalen. Ze doen daar veilingen in wel 16 verschillende categorieën. Maar dit zijn de belangrijkste tips:
- Zeldzaamheid en leeftijd: hoe unieker een object, des te waardevoller. Beperkte edities of unieke voorwerpen trekken meer verzamelaars aan. Antieke objecten kunnen waardevol zijn, vooral als er nog maar heel weinig van over zijn. En zeker als ze ouder dan 100 jaar zijn.
- Staat waarin het verkeert en eventuele reparaties: de conditie van een object beïnvloedt sterk de waarde. Objecten in perfecte staat zijn meer waard dan beschadigde exemplaren. Ongewenste restauraties verlagen vaak de waarde, behalve bij functionele reparaties.
- Merk, fabrikant, herkomst en kwaliteit: bepaalde merken of fabrikanten kunnen de waarde verhogen, vooral als ze bekend staan om hun kwaliteit of allang niet meer bestaan. Waar en door wie een object gemaakt is, kan de historische waarde flink verhogen. Hoogwaardige materialen en vakmanschap doen de prijs ook goed. Want de kopers zoeken naar kwaliteit.
- Een goed verhaal en de wauw-factor: als Van Onschatbare Waarde iets leert, dan is het dit wel: een object met een interessante geschiedenis is vaak meer waard. De wauw-factor versterkt de aantrekkingskracht.
- Externe factoren: populaire cultuur, persoonlijke smaak, timing en zelfs de sentimentele waarde kunnen de prijs beïnvloeden. Nostalgie verkoopt. Ook de dood van een beroemdheid kan de vraag verhogen.
Hoe kunt u de verkoopprijs van een tweedehands meubelstuk positief beïnvloeden?
Op het wereldwijde platform wikiHow zeggen gebruikers wat voor een bepaalde handeling de beste aanpak is. Uit duizenden ingebrachte ideeën ontstaan standaardadviezen. Daar staan ook tips hoe u de waarde bepaalt van tweedehands spullen. Als u bij een verhuizing naar en kleiner huis bijvoorbeeld uw overtollige meubels wilt verkopen, dan kunt u de verkoopprijs zo bepalen:
- Let op de kwaliteit van de constructie en het materiaal; degelijke meubels leveren meer op. Maak meubels schoon en repareer kleine beschadigingen voor een hogere verkoopprijs.
- Vergelijk de huidige staat van het meubel met toen u het kocht om te bepalen hoeveel u kunt vragen. Zoek online naar vergelijkbare meubels om zo een reële vraagprijs te bepalen.
- Trek direct al 20-30 procent van de nieuwprijs af, afhankelijk van de staat van het meubel. Verminder de prijs voor elk jaar met 5-10 procent om zo rekening te houden met de leeftijd. Wees bereid te onderhandelen: stel een minimale, gewenste en uiteindelijke vraagprijs vast, en bepaal wie het meubel vervoert: koper of verkoper.
- Laat antieke meubels taxeren door een specialist. Zo krijgt u een accurate(re) waardebepaling.
- Vraag vrienden of familie naar hun mening over de waarde. Dat kan u een extra indicatie geven voor de verkoopprijs.
Verkooptips voor uw tweedehands spullen op Marktplaats
Om succesvol uw spullen te verkopen op Marktplaats, zijn er op Internet heel wat goede tipgevers te vinden. Combineer bijvoorbeeld eens de tips van Porterenee en Chelise:
- Verkoop op het juiste moment: bepaal wanneer uw product het meest in trek is, bijvoorbeeld schaatsen in de winter en zwempakken in de zomer.
- Maak goede foto’s: zorg voor heldere, goed belichte foto’s met daglicht. Laat het product vanuit alle hoeken zien, links rechts, boven en onder. Wees eerlijk en toon eventuele gebreken ook.
- Kies de juiste titel en zoekwoorden: gebruik duidelijke, beschrijvende titels. Noem het merk en geef belangrijke details om op te vallen in de zoekresultaten van kopers. Geef in een beschrijving zoveel mogelijk relevante informatie over het product, zoals de staat, reden van de verkoop, afmetingen en verzendopties.
- Vraag een realistische prijs: vergelijk uw product met andere aanbieders op Marktplaats en vraag iets minder dan de nieuwprijs of andere vergelijkbare advertenties. Sta biedingen toe om meer geïnteresseerden aan te trekken. Reageer altijd snel en vriendelijk. Dat verhoogt uw verkoopkansen. Zorg er tenslotte voor dat het product snel wordt opgehaald of verzonden.
(Bron: Catawiki, wikiHow, Porterenee, Chelise, ANWB, archief. Foto: Shutterstock)
Huis of kledingkast opruimen? Zo verkoopt u uw spullen het best (en snelst) online