Registeren Inloggen

Tweedehands kleding uit de kringloopwinkel of even goedkope fast fashion uit de webshop? Let hierop

Bij de aanschaf van kleding speelt de prijs-kwaliteitverhouding een grote rol. Wat is een kledingstuk u waard? Koopt u liever kwalitatief goed spul tegen een lage prijs bij de kringloop? Of gaat u voor goedkope ‘fast fashion’ van aanzienlijk mindere kwaliteit uit de (Chinese) webshop? Wat u ook doet, let vooral op deze afwegingen bij uw aankoop.

Wat is fast fashion?

De moderne Engelstalige termen vliegen ons om de oren. Maar wat drukken ze nou precies uit? Fast fashion is goedkope, snel geproduceerde kleding, die vaak van lage kwaliteit is en snel versleten raakt. Deze via (vaak) in Chinese webshops aangeschafte producten komen dagelijks met vliegtuigladingen vol Nederland binnen en overspoelen de markt. De laatste tijd is het onderwerp veel in het nieuws door de grote impact op het milieu, de veiligheid en de oneerlijke concurrentie.

Eerste wasbeurten van heel goedkope synthetische kleding brengen duizenden PFAS deeltjes in het water. Economisch gezien, is de concurrentie voor kringloopwinkels vanwege de lage prijzen vaak te groot. Tegelijkertijd ontvangen kringloopwinkels steeds minder kleding van goede kwaliteit vanwege de veel te snelle slijtage van fast fashion-artikelen. Ze lenen zich nauwelijks voor de doorverkoop.

Fast fashion in 3 punten:

  1. Voordelen: de kleding is goedkoop en snel beschikbaar. Het biedt consumenten toegang tot de nieuwste trends tegen lage prijzen.
  2. Nadelen: slecht voor het milieu door overproductie, korte levensduur van kleding en veel afval en microplasticvervuiling door synthetische materialen. Ook zijn de arbeidsomstandigheden in de fabrieken, waar ze gemaakt worden, vaak slecht (kinderarbeid).
  3. Gevolg voor de kringloop: de mensen doneren minder kleding en wat wordt ingeleverd, is vaak te versleten om te verkopen. Zo ontstaat een enorme afvalberg. Niet heel duurzaam.

De tegenhanger heet slow fashion

De naam is al gevallen. De tegenhanger heet slow fashion. Duurzaamheid is een belangrijke verkoopfactor.

Slow fashion in 3 punten:

  1. Voordelen: kwaliteitsvolle, duurzame kleding die lang meegaat en geproduceerd wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden.
  2. Nadelen: duurder en minder toegankelijk door een veel langzamere productie.
  3. Milieuvoordelen: minder afval, lagere impact door het gebruik van duurzame materialen en eerlijke productieprocessen. Fair trade staat hoog in het vaandel. Een wollen trui blijft na vele wasbeurten zijn pasvorm behouden en heeft geen schadelijke bijwerkingen voor het milieu.

Wat zeggen de EU en Oxfam Novib hierover?

De Europese Unie pleit voor een circulaire economie tegen 2050 en wil de milieu-impact van fast fashion verminderen. Dit omvat plannen voor strengere regels rond recycling en productie. Tegen 2025 moeten EU-landen textiel gescheiden inzamelen voor hergebruik en recycling. Het probleem bij fast fashion is dat het snel slijt, voor de tweedehandsmarkt onbruikbare kleding in de verbrandingsovens verdwijnt, terwijl slow fashion wel in de kringloopwinkels wordt verkocht.

Branchevereniging Kringloop Nederland roept de overheid daarom op tot dringende maatregelen in de textielsector. Er dreigt een steeds hogere afvalberg te ontstaan, waar juist meer recycling nodig is. De textielinzameling kan de hoeveelheid kleding al langere tijd niet meer aan. Veel ingeleverde kleding past niet meer in de textielbakken en staat in zakken ernaast te vervuilen.

Non-profitorganisatie Oxfam Novib bekritiseert de negatieve impact van fast fashion op zowel milieu als kledingarbeiders. Ze pleiten voor slow fashion als oplossing. Daarbij moedigen ze consumenten aan om bewuster te kopen en te kiezen voor ethische, duurzame modeopties. Oxfam ondersteunt ook tweedehands initiatieven, zoals het verlengen van de levensduur van kleding door hergebruik. Intussen zijn er al veel mensen aan het ‘consuminderen’ om zo de afvalberg wat lager te maken.

(Bron: Kringloop Nederland, Europees Parlement, Oxfam Novib, NOS, archief. Foto: Shutterstock)

Chinese webshops zijn spotgoedkoop, maar kwaliteit en veiligheid zijn vaak onder de maat

 

Geef een reactie