Toeslag aanvragen? Kijk uit voor commerciële bemiddelingsbedrijven
Tegenwoordig kunt u online gemakkelijk toeslag aanvragen voor bijvoorbeeld huur of zorg. Via de officiële site van de Belastingdienst kan dit altijd gratis. Toch zijn er tientallen bedrijven die het aanvragen van toeslag, verkopen als dienst – en dat is verre van gratis.
Bedrijven spelen in op toeslagen aanvragen
Deze commerciële bemiddelingsbedrijven hebben regelmatig een website die lijkt op een officiële overheidswebsite waarop u gemakkelijk toeslagen kunt aanvragen. Zo worden er vergelijkbare namen gebruikt, dezelfde soort kleuren en hetzelfde lettertype. Daarnaast is niet altijd meteen duidelijk dat deze aanvraag geld kost, en wordt dat pas achteraf kenbaar gemaakt.
Dit soort bedrijven spelen niet alleen slim in op het aanvragen van toeslagen, ook voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), tenaamstellingscodes voor auto’s en het afzeggen van abonnementen bestaan verschillende commerciële bemiddelingsbedrijven.
Hoe voorkomt u dat u op een commerciële bemiddelingssite terecht komt?
Deze bedrijven maken gebruik van het advertentiesysteem van Google, waarbij websites bovenaan komen te staan wanneer er genoeg voor wordt betaald. Wat bovenaan staat bij de zoekresultaten in Google, is dus niet gegarandeerd de beste of meest betrouwbare optie. Let op het kopje ‘gesponsord’, dit zijn de websites die bovenaan komen door middel van betaling.
Meer tips
Wat kunt u nog meer doen om te voorkomen dat u per ongeluk aanvraag doet via een commerciële bemiddelingssite?
- Zoek allereerst op Google naar recensies over de website waar u de toeslag wilt aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld via Trustpilot. Dit kunt u ook gebruiken om de recensies van webshops te bekijken om te controleren of deze winkels betrouwbaar zijn.
- Check altijd wat ervaringen van anderen zijn. Zo komt u niet voor verassingen te staan. Op de website van de Consumentenbond staat een lijst met dure bemiddelingswebsites.
Twijfelt u nog steeds of u de toeslagen bij de juiste instantie aanvraagt? Vraag offline hulp! In veel bibliotheken zijn er spreekuren waar mensen u kunnen helpen bij digitale zaken.
(Bron: Consumentenbond, Rijksoverheid, Belastingdienst, Google Ads. Foto: Shutterstock)