Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route leert u van anderen: zo werkt betaalbaar verduurzamen
Bestaande woningen verduurzamen lijkt vaak onbetaalbaar. Maar de verhalen, die huiseigenaren delen via platform Duurzame Huizen Route, wijzen op verrassend goedkope opties. Op zaterdag 9 november 2024 is er weer een open dag. U kunt bij verschillende huizen binnenkijken en tips aan de bewoners vragen.
Wat houdt de Nationale Duurzame Huizen Route in?
De Nationale Duurzame Huizen Route is een door vele gemeentes gesteund initiatief om ideeën op te doen over verduurzaming van uw huis. Dit zijn de mogelijkheden:
- Woningprofielen bekijken
Geïnteresseerden kunnen meer dan 2.000 woningprofielen met duurzame voorbeelden en ervaringsverhalen bekijken. Zo leren ze hoe ze zelf duurzame stappen kunnen zetten. - Vragen stellen aan bewoners
Via woningprofielen kunnen zij contact opnemen met bewoners voor advies over installateurs, kosten en baten. - Bezoek aan duurzaam huis
Geïnteresseerden kunnen duurzame huizen bezoeken om bepaalde aanpassingen in het echt te zien. Dan kunnen zij ervaringen horen van bewoners. Huiseigenaren die graag zulke bezoekers ontvangen, geven dit aan op hun profiel.
Op zaterdag 9 november is er nog een kans om deze duurzame huizen zelf te bekijken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route, waar eigenaren hun ervaring delen. U kunt zich gratis inschrijven voor zo’n bezoek op deze open dag. Dat geldt ook voor diegenen die hun huis willen openstellen. Op de website staan ervaringsverhalen van bewoners van een duurzaam huis met een doorkoppeling naar zeer illustratieve video’s op YouTube.
Is het mogelijk een huis van een eeuw oud te verduurzamen?
Deze ervaringsverhalen tonen aan dat ook bestaande bouw, zelfs van bijna een eeuw oud, te transformeren is tot energiezuinige woningen. Bovendien kan verduurzaming de waarde van het huis flink verhogen. Daarbij draagt het bij aan het verlagen van energiekosten. Uw woning kan zo een gunstiger energielabel krijgen. Gemeentes als Hilversum en Groningen, waar veel oude woningen staan, vervullen een voortrekkersrol bij de open huizenroute.
Verduurzamingstips van bewoners, die hun ervaringen delen
Uit de ervaringsverhalen die bewoners van duurzame huizen delen is een aantal zeer praktische tips te halen. Een bescheiden greep hieruit:
- Start met isolatie: zorg voor goede dak-, vloer-, en muurisolatie om warmteverlies te minimaliseren.
- Zonne-energie: investeren in zonnepanelen is een veelvoorkomende maatregel.
- Warmtepompen en zonneboilers: overweeg om een warmtepomp te combineren met een zonneboiler. Dit maakt verwarmen én warm watergebruik duurzamer. Overigens is het niet langer verplicht om vanaf 2026 de (hybride) warmtepomp te installeren als uw cv-ketel aan vervanging toe is.
- Eenvoudige maatregelen helpen ook: het isoleren van de vloer met kunststof (bolletjes), is een heel betaalbare en effectieve oplossing voor woningen met lage kruipruimtes.
- Vloerverwarming kan ook onder hout: experts adviseren vaak dat dit niet mogelijk is, maar er zijn voorbeelden van innovatieve isolatietechnieken waarbij het wél kan.
- Slimme technologie: installeer slimme meters en thermostaten om het energieverbruik efficiënter te monitoren en te beheren. Er zijn bewoners die na alle maatregelen nog maar een tientje betalen aan het energiebedrijf. Hun uitdaging is het om een nul-op-de-meter-woning te worden, kortom een volkomen energieneutraal huis.
- Overweeg de terugverdientijd en woningwaarde: hoewel de investering hoog kan zijn, is de woningwaarde vaak veel hoger na deze maatregelen. Dit maakt de investering rendabel op de lange termijn.
- Kijk naar subsidies en financieringsopties: Veel verduurzamingsmaatregelen kunt u financieren met subsidies of leningen, waardoor eigen middelen niet altijd nodig zijn. Hoe u subsidie aanvraagt, kunt u hier lezen. De aanvraag kunt u hier doen.
(Bron: Nationale Duurzame Huizen Route, Rijksoverheid, De Telegraaf, Trouw, Gemeentes Hilversum en Groningen. Foto: ANP
Wat is een nul-op-de-meter woning? Zo maakt u uw huis energieneutraal
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij zijn woonachtig in Appelscha op buitenplaats de Hildenberg.
De woningen staan aan de openbare weg en zijn gebouwd volgens bouwbesluit wonen. Echter heeft de gemeente 20 jaar geleden bedacht dat dit recreatiewoningen zijn. U voelt hem al aankomen, dit mag niet. Maar de gemeente heeft hier al die tijd niets meer gedaan.
De gemeente Ooststellingwerf is nu voornemens om zo’n 600 mensen hun huis uit te treiteren middels dwangsommen van zo’n 10.000 euro pmnd. Woningen zijn er niet, maar daar hebben zij geen boodschap aan. Vriendjes politiek en corruptie bij de wethouder zijn natuurlijk niet te bewijzen, maar ligt er dik boven op.
Mona Keizer mag wat ons betreft meteen in acute komen, want die word een drama.
Mvr gr Ernie Woest