Textielinzameling kan de hoeveelheid kleding niet meer aan, moet u toch nog blijven doneren?
Het doet soms pijn aan de ogen als mensen hun oude kleding in een open tas naast de volle textielbak zetten. Als het regent is het daarna meteen niets meer waard. Dan is het alsnog vuilnis. En er zit normaliter nog zo’n aantrekkelijk tweede leven in. Tegelijkertijd lopen de ophalers en verwerkers tegen hun plafond aan.
Hoe werkt de kledinginzameling in Nederland?
In ons land zijn er behalve inlevering in speciale textielbakken, die door de gemeente zijn geplaatst, nog een paar mogelijkheden om oude kleding, schoenen en textiel in te leveren:
- naar de kringloopwinkel brengen
- doneren aan liefdadigheidsinstellingen zoals het Leger des Heils
Deze opties zorgen ervoor dat zowel draagbare als versleten textiel een tweede leven krijgt. In dit artikel kunt u lezen hoe u oude kleding aanlevert in textielbakken: in een afgesloten zak, met schoenen van hetzelfde paar aan elkaar geveterd. Het is een proces in het kader van afvalscheiding vergelijkbaar met glasinzameling in de glasbak, batterijen naar het inzamelpunt in supermarkten enzovoorts.
Textielbakken van het Leger des Heils
Het proces van kledinginzameling begint vaak bij het inleveren in textielbakken of bij andere inzamelpunten van organisaties zoals het Leger des Heils, dat al meer dan 100 jaar kleding inzamelt (ook ophalen aan huis). Ze doen dit via hun ReShare-programma. Hier wordt de kleding gesorteerd: draagbare kleding gaat in de verkoop, of het wordt gratis weggegeven aan mensen in nood, terwijl versleten textiel gerecycled wordt tot producten zoals isolatiemateriaal of poetslappen.
De textielbakken op straat raken vol, de opslagloodsen ook…
Sympany, de stichting achter veel van de textielbakken in buurten, speelt ook een belangrijke rol. U kunt hier deze inzamelplekken vinden. Hun aanpak richt zich op het verkopen van herdraagbare kleding en het recyclen van de rest. Het gaat zoals zij dat zelf noemen van ‘stof tot stof’ en van ‘garen tot garen’. Met de opbrengsten wordt geïnvesteerd in innovaties voor duurzamer textielhergebruik.
Maar de textielinzamelbranche kampt momenteel met problemen. Het NPO Radio 1-programma Geld of je Leven (21 augustus 2024) signaleert dat door wereldwijde conflicten en economische crises de afzetmarkt voor tweedehandskleding sterk is gekrompen. Het gevolg daarvan is dat veel ingezamelde kleding nu in loodsen blijft liggen. Volgens Charles Graft, directeur van Sympany, zijn de prijzen met 30 procent gekelderd. Belangrijke markten in Oost-Europa (zoals Oekraïne), Noord-Afrika (Sahel) en het Midden-Oosten (Gaza) zijn door gewapende conflicten ontoegankelijk geworden.
Graft bezweert voor de radiomicrofoon dat Sympany nooit de ingezamelde kleding zal verbranden, zoals toch vaak gebeurt door andere kledinginzamelaars. Intussen moet de stichting wel betalen voor de plek in uw buurt. Daarom is het belangrijk dat er weer gauw beweging komt in de markt.
Wat doen de producenten aan recycling van kleding?
Ook grote en kleine kledingbedrijven willen verduurzamen, zoals kledingketen H&M. Sinds 2013 bieden zij klanten de mogelijkheid om niet langer gedragen kleding in te leveren bij hun winkels. Dat kan ongeacht het merk of de staat waarin de kleding zich bevindt. Deze ingezamelde kleding sorteren ze in 3 categorieën: herdragen, hergebruik en recyclen.
Hiermee probeert deze multinational de impact op het milieu te verkleinen en bij te dragen aan een duurzamere mode-industrie. Dat het een druppel op een gloeiende plaat is, spreekt wel uit het gegeven dat wereldwijd minder dan 1 procent van de materialen om kleding te maken gerecycled wordt. Maar dat betekent niet dat er dan maar van moet worden afgezien. Alle kleine beetjes helpen om een meer duurzame wereld te creëren.
(Bron: Rijksoverheid, NPO Radio 1, Sympany, Leger des Heils, Milieu Centraal. Foto: ANP)