Registeren Inloggen

Terugleveren van te veel opgewekte zonne-energie en daarvoor nog moeten betalen ook? Zet het gratis om in warm water

De salderingsregeling gaat voorlopig toch nog even door, zodat u uw teruggeleverde zonne-energie kunt blijven verrekenen met uw verbruik. Maar het kan u inmiddels geld kosten als het meer elektriciteit is dan het overvolle stroomnet aankan. Gebruik het daarom zelf, bijvoorbeeld door het om te zetten in warm water. Dat kan grofweg op 2 manieren: met zonneboilers of wateraccu’s.

Salderingsregeling voor overtollige zonne-energie gaat voorlopig nog door

Het probleem van te veel opgewekte stroom door particulieren met zonnepanelen op het dak speelt al een tijdje, terwijl de zonneboiler en de wateraccu tamelijk nieuw zijn. Aanvankelijk was het plan om de salderingsregeling, waarbij u teruggeleverde stroom kunt verrekenen met uw verbruik, stapsgewijs af te bouwen vanaf 2025 tot 2031. Maar nadat de Eerste Kamer tegengestemd heeft, is dat plan voorlopig van de baan.

Wat gebleven is echter dat energiebedrijven door al die teruglevering komen te zitten met een overbelast stroomnet en zelfs negatieve terugleverbedragen rekenen. De consument moet gaan betalen voor zijn te veel aan teruggeleverde energie, wat min of meer gelijkstaat aan een boete.

Wat ook nog kan gebeuren, is dat de omvormer van uw zonnepanelen automatisch kan uitschakelen. Er zijn consumenten die zich dan beginnen af te vragen of het überhaupt nog wel zin heeft om bij zo’n overvol stroomnet nog zonnepanelen aan te schaffen. Dat is een volstrekt legitieme vraag, zoals kijkers van Meldpunt er wel meer hebben. Maar hieronder zal blijken dat er passende oplossingen bestaan, waarbij de vinger op de knip kan blijven, als het om uw energierekening gaat tenminste.

ACM komt in actie

Inmiddels is toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een onderzoek gestart naar deze praktijk van energieleveranciers waarbij klanten geen voordeel meer beleven van hun zonnepanelen..

Een oplossing is extra zonne-energie omzetten in warm water

Een bekende oplossing voor de overcapaciteit aan opgewekte stroom is om die te gebruiken op het moment dat die beschikbaar is: doe de was als de zon schijnt. Profiteer 100 procent van het moment. Dit kan teruglevering en een eventuele ‘boete’ voorkomen. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Zo kunt u de zonkracht inzetten voor het opwarmen van uw warm water.

Er zijn grofweg 2 systemen om overtollige zonne-energie om te zetten in warm water: zonneboilers en wateraccu’s. Beide systemen bieden een slimme oplossing voor het probleem van overbelasting van het stroomnet door teruglevering van opgewekte stroom. Ze werken zo:

Zonneboilers

Zonneboilers werken met zonnecollectoren (zie foto) die zonnewarmte opvangen en deze opslaan in een (aparte) boiler. Dit systeem is vooral in de zomer effectief, wanneer de zonkracht hoog is en er voldoende warmte wordt gegenereerd om uw water te verwarmen. In de winter is er vaak niet genoeg zonlicht. Daardoor hebt u naast de zonneboiler ook een ander systeem nodig, zoals een warmtepomp of cv-ketel, om aan de warmwaterbehoefte te voldoen. Maar in de zomer heeft u voldoende warm water met de zonneboiler.

Wateraccu’s

Bij wateraccu’s is dat anders. Die gebruiken de overtollige elektriciteit van uw zonnepanelen om uw bestaande elektrische boiler op te warmen. Dit systeem werkt met sensoren en een apparaat dat detecteert wanneer er stroom wordt teruggeleverd aan het net. In plaats van deze stroom dan terug te gaan leveren, wordt uw boiler exact op dat moment verwarmd. Zo kunt u het teveel aan opgewekte zonne-energie opslaan in de vorm van warm water, dat u later kunt gebruiken voor douchen of verwarming.

Met zonne-energie minder afhankelijk van het stroomnet

Een belangrijk voordeel van beide systemen is dat u uiteindelijk minder afhankelijk bent van het stroomnet. Ook als de salderingsregeling wel wordt afgeschaft op een nu nog onbekend moment in de toekomst zijn ze even goede financiële als duurzame oplossingen. Alles beter dan te moeten betalen voor teruglevering aan een overvol stroomnet. Dat is een stuk lekkerder douchen.

(Bron: Rijksoverheid, ACM, Urgenda, archief. Foto: ANP)

Zonnepanelen: wel of niet installeren? 5 vragen beantwoord

Geef een reactie