Registeren Inloggen

Spullen (ver)huren of (uit)lenen? Hier kan dat

Heeft u een grasmaaier, maar staat deze het hele jaar stof te vangen in de berging? Dan kunt u ‘m verhuren. Of heeft u eenmalig iets nodig? Dan kunt u dit voor een korte periode van iemand anders lenen. Hoe u dit kunt doen, en waar, leggen wij u uit.

Zonde om spullen niet te gebruiken

U heeft vast wel een aantal spullen in uw bezit die u niet dagelijks gebruikt. Denk aan gereedschap, een aanhangwagen, een barbecue of hoge drukreiniger. Om te voorkomen dat deze alleen maar in de kast of schuur liggen, kunt u ze uitlenen tegen een klein bedrag. Hetzelfde geldt andersom. Spullen huren is een goede optie, want het is zonde om iets aan te schaffen wat u slechts enkele keren gebruikt. En zo bespaart u grondstoffen, geld en ruimte.

Waar kunt u spullen (ver)huren?

Bent u op zoek naar een plek waar u spullen kunt (ver)huren? Tegenwoordig zijn er verschillende online deelplatformen die uitkomst kunnen bieden. Hieronder zetten we er een aantal op een rij.

Peerby

Via Peerby kunt u spullen (uit)lenen bij uw buren tegen een vergoeding. Dit platform is bedoeld voor een breed scala aan producten. Zo kunt u camera’s, spelletjes, aanhangwagens, elektrische bakfietsen, gereedschap en tenten (uit)lenen.

Buurtapp

Door zelf een groep aan te maken op Whatsapp met uw buren, kunnen jullie elkaar beter leren kennen en op de hoogte houden van ontwikkelingen in de buurt. Daarnaast kunnen natuurlijk ook verzoeken voor het lenen van bepaalde spullen hierin plaatsvinden.

Nextdoor

Dit platform heeft hetzelfde doel als de buurtapp: buren samenbrengen en elkaar helpen. Want waarom iets nieuw kopen, als de buurman of buurvrouw dit gewoon in huis heeft liggen of verkoopt? Er is de website van dit platform of de app in de App store.

SnappCar

Heeft u een auto die u niet vaak gebruikt, of heeft u juist zelf even een auto nodig? Dan kunt u via SnappCar een auto buurt (ver)huren in de buurt. Via de website kunt u bekijken hoeveel u kunt verdienen per maand door uw auto uit te lenen en de auto aanmelden. Wilt u zelf lenen, dan kunt u nadat de verhuurder van de auto uw verzoek accepteert, betalen en de auto ophalen. Bij de huurprijs is een verzekering voor schade en pech inbegrepen.

GoBoony en PaulCamper

Op zoek naar een camper of juist een huurder daarvan? Via deze 2 sites GoBoony en PaulCamper kunt u een (particuliere) camper huren en verhuren. Zo kunt u de kosten van de verzekering, stalling en onderhoud terugverdienen of juist ontlopen door niet zelf een camper aan te schaffen. Let wel goed op bij wie u een camper huurt, waarschuwt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. Want wat gebeurt er bij pech onderweg? Ze adviseert daarom om altijd de voorwaarden te checken en de reviews te lezen. Kijk ook of een partij is aangesloten bij De Geschillencommissie.

Toch zelf kopen?

Heeft u iets nodig en twijfelt u of u het niet beter zelf kunt aanschaffen? Vraag uzelf dan eerst de volgende dingen af:

  • Waarvoor heb ik dit nodig?
  • Hoe vaak ga ik dit gebruiken? (Is dit maar 1 of 2 keer, overweeg dan eerder om het product te lenen.)
  • Hoe duur is het product nieuw? En kan dit goedkoper tweedehands?

Afspraken bij (ver)huren

Toch gekozen voor het (ver)huren van spullen? Maak uw ervaring dan zo aangenaam mogelijk door rekening te houden met het volgende:

  • Maak duidelijke afspraken over huurperiode en zorg ervoor dat als u zelf iets leent, u dit op tijd weer terugbrengt.
  • Bespreek met de (ver)huurder wat de mogelijke consequenties zijn als het product kapot gaat of als er schade is.
  • Laat na het (ver)huren een beoordeling achter. Op die manier weten anderen hoe betrouwbaar het platform en de (ver)huurder is.

Spullen bewaren in tijdelijke opslag? Hier moet u op letten

(Bron: ANWB, GoBoony, PaulCamper, SnappCar, Nextdoor, Peerby. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie