Registeren Inloggen

Smartphone gestolen op vakantie: wat vergoedt een reisverzekering?

De smartphone gaat overal mee naartoe. Dus ook mee op reis en vakantie. Maar wat als uw toestel gestolen wordt? Wat kan een reisverzekering dan voor u betekenen?

Smartphone mee op vakantie

De smartphone is voor velen niet meer weg te denken uit hun leven. Ook op vakantie is het toestel bijna onmisbaar, want het is ideaal om contact te houden met het thuisfront, betalingen te regelen en mooie kiekjes te maken. Maar de apparaten hebben ook financiële waarde, wat ze aantrekkelijk maakt voor dieven. Zakkenrollers slaan dan ook regelmatig hun slag op vakantie. Hoe u hun trucs herkent en voorkomt dat u slachtoffer wordt, leest u in dit artikel van MAX vakantieman.

Reisverzekering speelt slim in op angst voor diefstal

Op de angst voor diefstal spelen verzekeringen dan weer slim in. Zo kunt u uw bagage, en dus ook smartphone, verzekeren tegen schade en diefstal op reis. En daar wordt veel gebruik van gemaakt. Volgens Independer zijn in 2023 smartphones het meest geclaimd bij reisverzekeraars. Maar wat vergoedt een reisverzekering dan eigenlijk precies?

Vergoeding vaak niet voldoende

Wat een reisverzekering vergoedt is afhankelijk van de situatie. Zo krijgt u bijvoorbeeld vaak wel een vergoeding wanneer uw telefoon uit uw zak is gestolen, maar niet wanneer u deze op het nachtkastje in de hotelkamer laat liggen terwijl u gaat ontbijten in het restaurant. Hetzelfde geldt wanneer u uw apparaat in een afgesloten auto laat liggen. Het beste is daarom om:

  • Uw telefoon niet zonder toezicht achter te laten in een ruimte.
  • Uw telefoon onderweg vast te houden of binnen direct handbereik.
  • Uw telefoon in een dichte koffer, dichte kast of afgesloten kluis te stoppen als u de hotelkamer verlaat.

Goed om te weten is dat er bij veel verzekeringen sprake is van een maximale vergoeding voor een smartphone. Bij uitgebreide verzekeringen kan de vergoeding hoger liggen, maar gemiddeld is dit zo’n 350 euro. Dat dekt echter niet de kosten voor een nieuwe telefoon. Bovendien hanteren veel verzekeringen ook nog een eigen risico, omdat uw smartphone onder de bagagedekking valt. Dat is meestal 50 euro, maar soms moet u eerst 100 euro zelf betalen. Dan blijft er weinig geld over om een nieuw toestel van te kopen.

Wat past bij u?

Controleer daarom goed wat de polisvoorwaarden zijn van een reisverzekering voordat u deze afsluit. En kiest u voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering? Door dit goed uit te zoeken, voorkomt u dat u vastzit aan een verzekering die niet aansluit op uw wensen en dat u voor onaangename verrassingen en kosten komt te staan.

Telefoon gestolen op vakantie? Volg dit stappenplan

Om ervoor te zorgen dat u wel nog contact kunt opnemen met naasten en instanties als u uw telefoon kwijtraakt, is het verstandig om altijd een briefje mee te nemen op reis met de belangrijkste telefoonnummers. Denk aan naasten, uw provider, bank en alarmcentrale van de verzekering. Is het kwaad geschied? Volg dan onderstaande stappen. Het is immers wel zo fijn om te weten wat u het beste kunt doen wanneer uw smartphone wordt gestolen tijdens uw vakantie:

  • Probeer uw telefoon op te sporen. dat kan met programma’s als zoek mijn telefoon /  iPhone. Let op: dit moet dan wel al geactiveerd zijn op uw smartphone.
  • Neem contact op met uw provider om de simkaart te blokkeren. Zo kunnen er geen belkosten op uw naam worden gemaakt. Bel vervolgens de bank om de situatie uit te leggen en eventueel uw betaalrekeningen te blokkeren.
  • Verzamel informatie over uw toestel. Denk aan het merk, model, kleur, het geheugen, IMEI-nummer, aankoopbewijs en de datum van aankoop.
  • Doe aangifte bij de lokale politie. Zij zullen u waarschijnlijk vragen naar het IMEI-nummer van uw telefoon. Wat dat precies is, en waarom dit belangrijk is leggen we in dit artikel uit. Zorg er daarnaast voor dat u een kopie van het proces verbaal krijgt. Dit heeft u nodig voor uw reisverzekering.
  • Bel uw verzekeraar en laat weten dat uw telefoon gestolen is. Zij zullen u vertellen wat u verder het beste kunt doen.

Smartphone gestolen? Met het IMEI-nummer kunt u ‘m weer terugvinden

(Bron: Centraal Beheer, ANWB, Independer, Interpolis, MAX vakantieman, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie