Prijsplafond energie is er voor iedereen, maar alleen in 2023
De maatregel van een prijsplafond voor energie is er voor iedereen vanaf 1 januari 2023. Maar daarna niet meer. Vanaf 2024 geldt het alleen nog voor die mensen die het écht nodig hebben. Want anders is het veel te duur, laat minister Sigrid Kaag weten.
Hoe werkt prijsplafond?
Met het plafondbedrag betaalt elk huishouden een vastgesteld bedrag tot een bepaalde verbruik. Dit zegt de website van de Rijksoverheid erover: “Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract.” De maatregel is bekendgemaakt afgelopen september op Prinsjesdag.
Nu nog elk huishouden
Waarom de maatregel van het prijsplafond nu nog elk huishouden betreft, ligt aan de haast die gemoeid was met het optuigen ervan. Maar voor 2024 kan minister Sigrid Kaag wat meer tijd uittrekken. Vanaf dan gaat het uitsluitend om mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. De staat moet er namelijk voor waken de kosten beheersbaar te houden. Want anders volgt er onherroepelijk een bezuiniging of belastingverhoging. Pas volgend jaar met Prinsjesdag is bekend waar de grens getrokken wordt voor wie wel of niet het prijsplafond geldt in 2024.
Financiële dekking
Waar betaalt het kabinet het prijsplafond eigenlijk van? Want dat geld moet toch ergens vandaan komen. Tegelijkertijd zitten we midden in allerlei crises. Het kabinet heeft een aantal scherpe keuzes moeten maken. Op de rijksbegroting is de 5,4 miljard die eigenlijk bestemd was voor een verlaging van de energiebelasting vervangen door de maatregel van het prijsplafond. Verder komt er financiële dekking voor het prijsplafond uit enkele tijdelijke belastingen voor bedrijven, die juist profiteren van de hoge energieprijzen.
(Bron: ANP, AD. Foto: ANP)