Plan voor lagere stroomtarieven voor elektriciteitsgebruik buiten de piekuren: zo werkt het
De Nederlandse netbeheerders willen een nieuwe tariefstructuur invoeren. Die moet gebruikers stimuleren om stroom buiten de piekuren te verbruiken. De bedoeling is om zo tot lagere stroomtarieven te komen. Toezichthouder ACM steunt het plan. Deze tarieven moeten in 2028 ingaan.
Overvol stroomnet slim ontlasten draagt bij aan lagere stroomtarieven
Het plan van de netbeheerders moet bijdragen aan het verminderen van de druk op het overvolle elektriciteitsnet. Dat heeft het door de energietransitie en elektrificatie van apparaten zoals warmtepompen en elektrische auto’s momenteel zwaar te verduren. Onze gezamenlijke vraag naar elektriciteit neemt namelijk alleen maar toe. Daarom is er een nieuwe aanpak bedacht om dat op te lossen. Door het stroomnet slim te ontlasten door efficiënter gebruik, kunnen de stroomtarieven tegelijkertijd omlaag. Hoe dat gaat, kunt u hieronder lezen.
Wat betalen huishoudens nu aan netkosten?
Momenteel betalen huishoudens en andere kleinverbruikers (midden- en kleinbedrijf) een vast bedrag voor netkosten. Dat bedrag is gebaseerd op de aansluiting, ongeacht hun werkelijke verbruik of het moment waarop ze stroom gebruiken. Dit vaste nettarief bedraagt momenteel gemiddeld 350 euro per jaar en is verantwoordelijk voor 25-30 procent van uw jaarlijkse energierekening. Die netkosten zijn de transportkosten voor de levering van de stroom over het net naar uw huis.
Stijging van netkosten tegengaan met lagere stroomtarieven buiten de piekuren
Door de toenemende vraag naar stroom verwachten de netbeheerders dat deze netwerkkosten richting 2030 met 82 procent zullen stijgen. Dat betekent tot ongeveer 638 euro per huishouden. Om deze stijgingen te beheersen, is het plan om consumenten een lager tarief aan te bieden buiten de piekuren. Maar tijdens piekuren zullen juist hogere tarieven gelden. Hierdoor kunnen zowel huishoudens als kleine bedrijven hun kosten verlagen als ze slim omgaan met hun stroomverbruik. Een wasje draaien ‘buiten de spits’ is veel goedkoper.
Berekeningen laten grote besparingen zien
Adviesbureau Berenschot berekent dat bij slimme tariefstructuren zo’n 66 procent van de huishoudens en kleine bedrijven, flink kan besparen op de energierekening. Bovendien kan de piekbelasting op het stroomnet lokaal met 3 tot 12 procent dalen. En dat maakt dan weer wat extra capaciteit vrij voor bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen maar ook laadpunten voor elektrische auto’s.
ACM steunt eerlijkere stroomtarieven
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) steunt het nieuwe plan. Want deze aanpak verdeelt de kosten eerlijker en prikkelt huishoudens om het net efficiënter te gebruiken. De ACM zal de voorstellen van de netbeheerders beoordelen op begrijpelijkheid en invloed op consumenten. Naar verwachting zal de nieuwe tariefstructuur vanaf 2028 ingaan.
(Bron: ACM, Berenschot, De Telegraaf, archief. Foto: ANP)
Stroomnet raakt overbelast, teruglevering door zonnepanelen soms gestaakt. Dit zijn de oplossingen
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Volstrekt belachelijk. Vaste kostem moeten omlaag. Genruiks kosten omhoog voor piek uren en omlaag daarbuiten. Dit is opniew een truuk om de armere mensen nog armer te maken. Want het is zo gemakkelijk. De arme bevolking heeft geen middel om de bestuurders aan te pakken in tegenstelling tot de grote jongens. Opnieuw: BELACHELIJK
Je hebt gelijk arme mensen kunnen zich hier niet tegen weren. De ACM die hier toezicht op moet houden, bestaat waarschijnlijk uit mensen die geen armoede kennen. En in die maatregelen bepaalde voordelen voor hun zien. De vaste kosten van elektra stijgen zowiezo enorm. Allerlei zaken dienen door de burgers worden voor gefinancierd.
Dit terwijl de kwh prijs voor huishoudens 6 x hoger is dan voor grootverbruikers en dat is al vanaf 10.000 kwh. En ook aan die grootgebruikers verdiend men nog aan. Die stroomprijs kan in werkelijkheid omlaag. Risico is dat de lage tarieven een beetje lager zijn en de piek momenten toren hoog worden en niemand enige invloed daarop heeft wanneer die momenten ingaan. En dit wordt allemaal mogelijk gemaakt met de aan de burger opgedrongen nieuwe kwh meter, die als slimme meter werd “ verkocht” slim is hij voor de energie leveranciers. Alle mogelijkheden om de beurs van de cliënten nog verder uit te knijpen.