Overstappen van vast energiecontract? Zoveel kost de opzegvergoeding na 1 juni
Er valt weer steeds meer te kiezen op de energiemarkt. Maar met ingang van 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels voor de opzegvergoeding bij vaste energiecontracten. Hoe zit dit precies en hoeveel betaalt u als u voor 1 juni voortijdig overstapt?
Steeds meer vaste energiecontracten
Steeds meer energieleveranciers bieden weer vaste contracten aan voor 1 of zelfs meerdere jaren. Dat is na de energiecrisis, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, goed nieuws. Maar de ruimte om voordelig over te stappen is wel enigszins gekort, want vanaf 1 juni 2023 betaalt u een hogere opzegvergoeding als u met een vast contract wilt overstappen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze nieuwe regeling bepaald met de achterliggende gedachte dat leveranciers door deze striktere regels weer jaarcontracten met vaste tarieven zouden aanbieden.
Hogere opzegvergoeding
Hoeveel u op dit moment betaalt als u uw contract voortijdig wilt opzeggen hangt af van hoelang uw gas- of elektriciteitscontract nog doorloopt. Is dat langer dan 2,5 jaar, dan betaalt u 125 euro. Tussen 2 en 2,5 jaar is uw opzegvergoeding 100 euro. Bij een resterende looptijd tussen de 1,5 en 2 jaar bent u 75 euro kwijt. Heeft u nog minder dan 1,5 jaar over, dan kost het opzeggen u 50 euro. Deze opzegvergoedingen gelden echter wel per contract. Heeft u een vast contract voor gas én elektriciteit, dan geldt het dubbele van deze bedragen, minimaal 100 euro en maximaal 250 euro.
Vanaf 1 juni kan de opzegvergoeding een stuk duurder uitpakken. Onder de nieuwe regels telt de resterende looptijd van het oude contract namelijk zwaar mee en het verschil in tarief tussen het oude en het nieuwe contract. Dit komt erop neer dat de hoogte van de opzegboete gelijkstaat aan het verlies dat uw energieleverancier lijdt, omdat u het contract niet uitzit maar de leverancier wel al energie heeft ingekocht.
Te hoge opzegvergoeding? U kunt er nog vanaf
Bent u toch van plan om na 1 juni 2023 over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, dan krijgt u binnen enkele dagen een bericht over de hoogte van de opzegvergoeding. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Ook krijgt u bij een nieuw contract 14 dagen bedenktijd, zodat u binnen deze periode alsnog kunt afzien van de nieuwe overeenkomst en de oude overeenkomst kunt voortzetten.
Ik heb een variabel contract: hoe zit dat?
Heeft u een energiecontract met variabele of dynamische prijzen? Dan hoeft u geen opzegvergoeding te betalen. Dit kan dus voordeliger zijn, maar u moet dan wel rekening houden met de tijdstippen waarop energie het meest voordeligst is.
Compensatie voor de energierekening: deze huishoudens komen in aanmerking
(Bron: Archief, MAX Vandaag, Energievergelijk. Foto: Shutterstock)