Registeren Inloggen

Online betalen? Dit zijn de verschillende betaalmethodes

Er zijn diverse betaalmethodes in webshops van iDEAL tot en met achteraf betalen. Apple heeft na een forse boete van toezichthouder ACM in zijn Appstore andere betaalmethodes geïnstalleerd dan alleen het eigen betaalsysteem Apple Pay. Welke zijn de meest gangbare vormen van online betalen?

Wat deed Apple verkeerd bij online betalen?

In 2022 legt toezichthouder ACM techreus Apple een boete op van 50 miljoen euro, omdat klanten in de Appstore uitsluitend via het eigen Apple Pay-betaal systeem kunnen afrekenen. Dat is niet goed vanuit concurrentieopzicht. Datingsites die daar over klagen, zeggen zo aanzienlijk veel potentiële klanten mis te lopen. Ook na voldoening van de boete en het regelen van andere betaalwijzen blijft Apple de boete aanvechten. Maar ACM heeft deze bezwaren ongegrond verklaard. Feit is dat klanten nu op meer manieren kunnen online betalen. Ook Google heeft voor zijn Play Store met dezelfde klachten te maken gehad in het verleden.

Welke online betaalmethodes zijn er?

Voor gewone webshops liggen de zaken iets anders. Die hebben namelijk geen eigen betaalsysteem, maar haken in bij bestaande online betaalmethodes. Voor deze bedrijven is het aanbieden van een keur aan betaalwijzen bijna een must. Want zij willen het hun klanten zo gemakkelijk mogelijk maken. Zo is de kans op klandizie ook groter. Er zijn veel verschillende online betaalwijzen. Hieronder staan de meest gangbare.

iDEAL

iDEAL is veruit de populairste online betaalmethode in Nederland. Klanten kunnen direct online betalen via hun eigen bank. Het werkt zo: u selecteert iDEAL als betaalmethode en selecteer uw bank. Dan wordt u naar de internetbankieromgeving van uw bank geleid. Daar logt u in. Vervolgens bevestigt u de betaling. Voordeel is de veiligheid en betrouwbaarheid. Nadeel is dat u betalingen niet kunt terugdraaien.

Creditcard

Niet iedereen heeft een creditcard, maar internationaal is dit het leidende betalingsproduct bij online aankopen. Voordeel van deze vorm is de zogenaamde chargeback-regeling. Binnen 180 dagen na aankoop of levering van het artikel kunt u de betaling nog terugdraaien, bijvoorbeeld bij niet-levering of als het product niet voldoet aan uw verwachtingen. Bovendien zijn creditcardbetalingen verzekerd tegen diefstal, verlies of schade. Nadeel is dat u meer uitgeeft dan u daadwerkelijk heeft. Want op een gegeven moment moet er wel geld gestort worden op de rekening van het creditcardbedrijf dat (tegen betaling) in feite alles voorschiet. Voor niks gaat de zon op.

Maar er is om teleurstellingen en schulden te voorkomen ook een prepaid creditcard variant beschikbaar via de bekende bedrijven. Daar stort een door u vooraf gestort bedrag op. Dat geeft meteen uw bestedingsruimte weer.

PayPal

PayPal lijkt sterk op de creditcard. Voordeel is dat het ook aankoopbescherming biedt. Dat houdt in dat klanten hun geld kunnen terugkrijgen als een product niet wordt geleverd of als het sterk afwijkt van de beschrijving. Bij PayPal heeft u een e-mailadres en wachtwoord nodig om in te loggen, vaak met tweestapsverificatie. Deze omslachtigheid zou u als een nadeel kunnen zien, maar het is wel zo veilig met het oog op fraudeurs.

Achteraf Betalen

Achteraf online betalen kan ook. Deze vorm is populair, omdat het klanten de mogelijkheid geeft om eerst het product te ontvangen, eraan te snuffelen, maar het pas later te betalen. Webwinkels moeten op z’n minst 1 betaaloptie aanbieden waarbij klanten minimaal de helft achteraf kunnen betalen. Bedrijven zoals Riverty (voorheen AfterPay) en Klarna bieden deze dienst aan. Bij In3 kunt u in 3 termijnen betalen. Maar omdat dit via iDEAL loopt, is het eigenlijk een mengvorm.

Voordeel van achteraf betalen is dat u even de tijd krijgt (meestal 14 dagen). Een nadeel zou zijn dat u een BKR-registratie krijgt, zoals vele mensen denken. Maar dit is pertinent niet waar. Let overigens altijd goed op bij achteraf betalen, want het gebeurt niet zonder risico’s.

Overige online betaalmethodes

Bovengenoemde online betaalmethodes komen het meest voor, maar zijn beslist niet de enige online betaalopties. Wat is er nog meer mogelijk? Onder anderen: de oeroude overboeking via online bankieren of de eenmalige machtiging die u geeft aan bedrijf voor deze ene aankoop. Vanuit die kant bezien heet het een incasso. Verder is er nog het Tikkie-betaalverzoek of het betaalverzoek van uw eigen bank, het al genoemde Apple Pay en de Paysafecard, die net weer iets anders werkt dan de prepaid creditcard. Er zit namelijk geen persoonlijke bankinformatie achter, maar is anoniem. Betaling geschiedt louter op basis van de gegevens op de kaart zelf. Steeds vaker komt ook de betaling voor via een QR-code, die u scant met uw telefoon. Heel handig, meestal loopt het via iDEAL. Voor welke betaalmethode u kiest hangt af van wat u zelf het gemakkelijkst en veiligst vindt.

Zijn Mollie en Adyen ook online betaalmethodes?

Op uw bankafschriften ziet u misschien weleens de namen van Mollie en Adyen prijken. Wat betekent dat? Zijn dat dan ook weer aparte online betaalmethodes? Nee, zij zijn beide aanbieders van betalingsdiensten. Zij verwerken op hun platforms voor bedrijven betalingen, die hun klanten hebben gedaan via al die bovenbeschreven verschillende betaalmethodes. Over het algemeen werkt Adyen met grotere klanten dan Mollie, dat de laatste jaren zich op dat punt ook aan het verbreden is.

(Bron: ACM, Consumentenbond, KvK, archief. Foto: ANP)

BKR-registratie na achteraf betalen? Die krijgt u niet zomaar

Geef een reactie