Notarissen waarschuwen: denk op tijd aan uw testament
Notarissen hebben het tijdens de coronapandemie drukker gekregen met testamentaanvragen. In tijden van crisis denken mensen sneller na over hun nalatenschap. Heeft u het goed geregeld?
Stijging testament aanvragen
Tijdens de coronacrisis hebben notarissen het druk met testamentaanvragen. Dit merkt onder andere de vereniging van in erfrecht gespecialiseerde notarissen, de EPN. Uit een enquete onder hun achterban blijkt dat bij 40 procent van de ondervraagde notarissen het aantal is toegenomen. Terwijl veel sectoren in Nederland plat liggen, gaat het werk van notarissen gewoon door. Meer mensen willen hun zaken goed regelen voordat ze mogelijk slachtoffer worden van het coronavirus. Met name ouderen bellen veel. Ze willen nog een testament laten opstellen of hebben vragen over hun huidige testament.
Goed geregeld?
De coronacrisis is voor veel mensen een aanleiding om na te denken over het einde. Het is een bekend fenomeen. Vaak gebeurt er iets in de omgeving: iemand overlijdt, of een buurvrouw ondergaat een heftige operatie. Mensen beseffen dan dat het hen ook kan overkomen. Het is verstandig hier goed over na te denken op het moment dat u nog gezond en helder bent. ‘Op uw sterfbed dingen regelen, is het slechtste wat u kunt doen. Als u echt oog in oog met de dood staat, dan komt de geldigheid van het testament ook in gevaar’. Dat zegt Aniel Autar, woordvoerder van de EPN en notaris bij Kooijman Autar notarissen.
Te ziek om te tekenen
Het komt wel eens voor dat een testament in de laatste levensfase wordt opgesteld. Het probleem is alleen, is iemand nog helder genoeg om wilsbekwaam te zijn? Als u te ziek bent, of in coma ligt, wordt het al snel erg lastig. Voor iedere situatie geldt een ander advies vertelt Autar. ‘Soms vertel ik mensen: u kunt beter gaan trouwen’. Dan zijn veel zaken meteen geregeld. Zo heeft hij een keer meegemaakt dat mensen trouwden in een ziekenhuis. Versneld trouwen was op dat moment een beter alternatief dan het opstellen van een testament.
Bij ‘samenwonen’ krijgt u niets
Tegenwoordig trouwen er steeds minder mensen. Maar met alleen ‘samenwonen’ heeft u nergens recht op. Er ontstaan soms schrijnende situaties bij mensen die al tientallen jaren samenwonen, maar waarbij de erfenis naar een ver familielid gaat. Het woord ‘partnerbegrip’ zaait veel verwarring. Autar: ‘Vaak weten mensen niet wat hun rechten en plichten zijn voordat ze overlijden. Dit geldt ook voor zaken zoals pensioen. Het komt jammer genoeg nog te vaak voor dat zij daar pas achter komen als het te laat is.’
Noodwet
Ondertekenen via het autoraam, achter plexiglas, in de tuin, of in de sluis van een verzorgingshuis. De coronacrisis heeft ook praktische gevolgen op het werk van notarissen. Normaal gesproken zijn de meeste afspraken op kantoor of bij mensen thuis. En bij het ondertekenen van officiële stukken, moet de ondertekenaar fysiek aanwezig zijn. Zo kan de notaris checken of de cliënt weet wat hij ondertekent en of hij dit ook wil. Maar door een noodwet is het sinds kort ook mogelijk om zaken te regelen via videobellen. Na de coronacrisis zal dit weer worden teruggedraaid.