Netcongestie: met de elektrische auto energie terugleveren aan het net? Utrecht loopt voorop
Netcongestie – ‘file op het stroomnet’ – is het grote probleem waar de energieleveranciers en netbeheerders mee kampen. Er wordt koortsachtig naar oplossingen gezocht, ook op totaal onverwachte plekken. Zo kunnen batterijen van elektrische auto’s niet alleen energie laden maar ook terugleveren aan het net op piekuren. Dat kan al voor zo’n 10 procent ontlasting van het net zorgen. Maar is dat de oplossing?
Terugleveren door Renaultjes
In Utrecht start het grootste bidirectionele laadproject van Europa, zoals de gebundelde activiteit van laden en terugleveren heet. 500 elektrische modellen van de Renault 5, de opvolger van het klassieke model uit de jaren 70, gaan niet alleen laden, maar ook stroom terugleveren aan het net. Initiatiefnemer is deelautobedrijf MyWheels.
Dit gebeurt via de zogenaamde vehicle-to-grid-techniek (V2G). Daarbij fungeren autobatterijen als buffer. De batterijen van de Renaultjes laden op bij een overschot aan groene stroom en leveren weer energie terug tijdens piekuren. Die uren zijn net als in het verkeer in de ochtend en avond. Hierdoor kan volgens experts het Utrechtse stroomnet voor 10 procent ontlast worden. Later moeten nog vergelijkbare projecten volgen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.
Wat is de capaciteit van deze auto-energiebron?
Elke Renault 5 heeft een accucapaciteit van ongeveer 52 kWh. Een deel daarvan wordt ingezet voor stroomlevering. Gemiddeld kan een elektrische auto een huishouden 4 dagen van stroom voorzien. Renault geeft 8 jaar garantie op zijn bidirectionele accu’s, tot 5.000 kWh per jaar (40.000 kWh in totaal, tegen 10.000 kWh bij Volkswagen). Dat is interessant want de gemiddelde elektrische rijder verrijdt zo’n 3.000 kWh per jaar.
Wat zijn de voordelen van terugleveren door auto’s?
De voordelen van dit systeem zijn duidelijk: het biedt een oplossing voor netcongestie, waar huishoudens en bedrijven veel last van hebben. Bovendien vermindert de afhankelijkheid van fossiele energie én het kan uiteraard ook geld opleveren.
Voor dit bidirectionele laadproject werkt MyWheels samen met We Drive Solar, dat al sinds 2019 met de V2G-techniek werkt. Ze krijgen daarbij de steun van Kees Koolen, die bekendheid geniet als oprichter van Booking.com. Hij investeert momenteel fors in duurzame energie. Zo komt het project in een serieuze stroomversnelling. Koolens nieuwste bedrijf, Koolen Industries, produceert de benodigde laadstations die dit laden en ontladen aankunnen.
Dat in Utrecht voor Renault is gekozen, is omdat dit merk in tegenstelling tot diverse concurrenten voor zijn V2G-systeem wisselstroom (AC) gebruikt. Die komt ook uit uw stopcontact thuis. De AC-laadstations kosten ongeveer 1.500 euro per stuk. Dat is op zich voor zo’n apparaat niet duur. Het kan voor deze prijs aangeboden worden, omdat het geen eigen omvormer nodig heeft. Die zit namelijk al in de auto zelf ingebouwd.
Wat zijn de nadelen?
Uitdagingen zijn er uiteraard ook. Zo heeft minder dan de helft van de Nederlanders een eigen parkeerplek. Niet iedereen heeft een oprit bij zijn huis waar de elektrische auto rustig energie kan ‘laden en lossen’. Daarbij komt dat veel auto’s overdag onderweg zijn, precies wanneer zonnepanelen stroom produceren. Verder bestaat er momenteel nog veel onduidelijkheid over de fiscale regels. Zakelijke rijders, die stroom van hun werkgever gebruiken voor thuisverbruik, die zouden weleens met de belastingen te maken kunnen krijgen. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.
Tests
Renault en MyWheels testen nu hoe de batterijen zich houden bij veelvuldig laden en ontladen. In Utrecht worden speciaal hiervoor honderden nieuwe V2G-laadpalen geplaatst. Als de techniek zich bewijst, kan het systeem op grotere schaal worden uitgerold.
(Bron: Nederland Elektrisch, Stadszaken, AD, NRC, MyWheels, We Drive Solar, archief. Foto: Shutterstock)
Stroomnet raakt overbelast, teruglevering door zonnepanelen soms gestaakt. Dit zijn de oplossingen