Registeren Inloggen

Nerveus voor een hypotheekgesprek? Zo bereidt u zich het best voor

Een hypotheekgesprek kan zowel starters als ervaren huiseigenaren zenuwachtig maken. Dat hoeft niet, want er zijn gratis oefenmogelijkheden. Daardoor kunt u zich beter voorbereiden voor als het er echt op aankomt. Ga zo kalm mogelijk het gesprek in om uw financiering rond te krijgen.

Zoek uw financiële gegevens op voor het hypotheekgesprek

Een goede voorbereiding op het hypotheekgesprek is het halve werk. Hypotheekverstrekkers willen alles van uw financiële status weten. Het gaat immers om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen, om zo een betaalbare hypotheek aan te kunnen gaan. Dat is beter voor beide partijen. Dat u van tevoren even flink in uw administratie moet spitten, ligt dan ook voor de hand. Maar hoe weet u nou dat u precies de goede papieren en bankafschriften boven tafel heeft gehaald?

Oefenen kan, en nog gratis ook

U zou natuurlijk graag eens willen oefenen. Maar kan dat wel? Dat gaat gemakkelijker dan u denkt. Wist u dat hypotheekverstrekkers zoals banken en verzekeraars tegenwoordig een eerste hypotheekgesprek vaak gratis aanbieden? Vaak gebeurt dat in de vorm van beeldbellen. U hoeft er dus zelfs niet eens meer de deur voor uit te gaan.

Een gratis gesprek van een half uur met een hypotheekadviseur is altijd zinvol. U ontdekt dan wat u kunt lenen, hoeveel eigen geld u nodig heeft. Zo kunt u met vertrouwen de huizenmarkt op. Het mooie is dat u nergens aan vastzit. Daarna kunt u snel handelen als u uw ‘droomhuis’ vindt.

Dit kunt u achterhalen in zo’n gratis hypotheekgesprek

Zo kunt u achterhalen of een overbruggingshypotheek een mogelijkheid is als u een nieuw huis wilt kopen, maar voorlopig nog in het oude huis blijft wonen. Is zo’n hypotheekvorm wel een goed idee? Ook kunt u als u vlak voor uw pensioen in zo’n gesprek zit, uitvissen of een opeethypotheek iets is voor u. Dan gaat het om het verzilveren van de overwaarde op uw huis. Het verschaft onmiddellijk duidelijkheid. Nog een voorbeeld: u wilt meer weten over een kortere rentevaste periode? Hoe gunstig is dat in het huidige klimaat op de huizenmarkt?

De rol van de hypotheekadviseur

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert in een recent onderzoek onder 36 advieskantoren dat hypotheekadviseurs bij klanten onvoldoende doorvragen naar belangrijke zaken. De ‘verplichte nummers’ (inkomen, bankrekeningen etc.) komen wel allemaal ter sprake in het hypotheekgesprek. Belangrijkste punten van kritiek zijn het niet doorvragen naar het uitgavenpatroon van hun klanten en mogelijke tegenstrijdigheden in hun risicobereidheid.

Een goed voorbeeld van niet doorvragen is bijvoorbeeld, als een klant zegt geen overlijdensrisicoverzekering te willen, maar wél de partner verzorgd wil achterlaten. Maar dat kán helemaal niet. Daar moet de adviseur dan op doorvragen. Anders wordt het financiële plaatje nooit duidelijk. Op dit gebied kunnen adviseurs volgens de AFM een grotere toegevoegde waarde hebben.

Wees eerlijk over uw uitgavenpatroon en uw risicobereidheid in een hypotheekgesprek

Maar bekijk deze bruikbare adviezen van de AFM nu eens vanuit de andere kant, namelijk vanuit uw positie als klant. Draai de zaak eens om. Ook u kunt eerlijk zijn over uw uitgavenpatroon en duidelijk aangeven tot welke risico’s u bereid bent en waar u een rode lijn trekt: tot hier en niet verder. Daar kunt u allemaal achter komen in zo’n eerste gratis gesprek. Daar zit geen enkele verplichting aan. Meer dan een leuke testcase is het niet. Een volgend gesprek kunt u eventueel ook ergens anders aangaan. Uiteindelijk wordt iedere betrokkene in dit proces er beter op. Want niemand heeft baat bij onverantwoordelijke hypotheken.

(Bron: AFM, Independer, ING, Rabobank. Foto: Shutterstock)

Consument kiest vaker voor hypotheek met kortere rentevaste periode: hier komt dat door

 

Geef een reactie