Registeren Inloggen

Natuurgeweld op vakantie: 5 vragen over verzekeringen aan een expert

Noodweer teistert al enige tijd Italië, maar nu staan ook delen van Spanje onder water. Dat land is ook al vroeg dit jaar getroffen door bosbranden. Wat betekent dat voor verzekeringen van vakantiegangers? In welke gevallen bent u wel of niet verzekerd? We leggen 5 verzekeringsvragen over natuurgeweld op vakantie voor aan Natasja Naron, directeur van Gabriël Financiële Bescherming in Amersfoort.

Het verschil tussen reisverzekering of annuleringsverzekering.

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen een reis- en een annuleringsverzekering te kennen. Bij een annuleringsverzekering heeft u financiële schade omdat u niet op reis kunt of uw reis eerder moet afbreken. Bij een reisverzekering gaat het om schade die u lijdt, terwijl u al op vakantie bent. In alle gevallen betekent het wel dat de hoogte van het te claimen bedrag afhangt van de dekking van uw verzekering.

1. Ik ben er al en heb schade. Wat betekent dat voor de verzekering?

Stel dat uw tent wegwaait of wegstroomt door een overstroming, uw bagage loopt schade op of iemand raakt gewond en moet naar een ziekenhuis. Of u moet geëvacueerd worden en op zoek gaan naar een vervangend verblijf. Dit soort zaken kan allemaal spelen bij noodweer. Ze vallen onder uw reisverzekering. Wat eventuele zorgkosten betreft, die vallen vaak al onder uw eigen zorgverzekering.

“Eigenlijk is het advies in het algemeen om eerst het alarmnummer van uw verzekeraar te bellen,” zegt Naron. “Want daar weten ze wat de dekking is op uw specifieke polis en wat de mogelijkheden zijn. Als er iemand naar het ziekenhuis moet gaan, dan kunnen zij u verder helpen. Ze hebben vaak afspraken met bepaalde ziekenhuizen. Voor een land als Spanje zal dat meestal wel duidelijk zijn, maar bijvoorbeeld weer niet bij een land als Bolivia. Ga ook niet zelf speciaal vervoer regelen, want verzekeraars hebben vaak ook afspraken met vervoersbedrijven. U weet dan ook zeker dat het gedekt is. Het voordeel is dat het gemakkelijk en snel gaat én dat de kwaliteit gewaarborgd is.”

Soms willen mensen eerder naar huis. Voor het omboeken van vliegtickets is uw vliegmaatschappij het eerst aangewezen adres. Moet er een compleet nieuwe vlucht geboekt worden? Bel dan eerst weer even met dat alarmnummer van uw verzekeraar.

2. Ik moet langer blijven en maak extra kosten. Wat dan?

Naron: “Normaal gesproken worden alle redelijke kosten vergoed. Als u 2 dagen langer in uw hotel moet blijven en er daar ook plek is, dan is dat meestal geen probleem. Dan moet daar wel dekking voor zijn. Uiteraard is het niet de bedoeling dat verzekerden beter worden van schade. Dus van een kamer van 80 euro per nacht naar de supersuite van 300 euro te gaan, ligt niet voor de hand, tenzij het echt niet anders kan. Bel weer even met het alarmnummer voor overleg. Als de noodzaak van een langer verblijf, mogelijk in een andere kamer, of een ander hotel is aangetoond, dan kan er best veel.”

Voor vliegtickets geldt hetzelfde als hierboven bij punt 1. Naron zegt dat in het geval van vluchten voor gestrande reizigers, bepaalde verzekeringsbedrijven soms zelfs vluchten hebben ingekocht.

3. Ik kom te laat aan. Ben ik wel verzekerd?

Hier bevinden we ons op het terrein van de annuleringsverzekering. Gaat de vlucht later, dan is ook hier de vliegmaatschappij de eerst aangewezene. Vaak is daar ook een vergoeding voor. Maar wat als u door een vertraagde vlucht later in het hotel aankomt?

“Bij een paar uur later is er geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering. Maar als het om een hele dag gaat op een verblijf van 10 dagen, dan krijgt u 1/10 deel van uw reis terug,” zegt Naron.

4) Ik kan niet meer gaan. Krijg ik mijn geld terug?

Ook deze kwestie valt onder de annuleringsverzekering. “Er moet wel een acceptabele reden zijn,” stelt Naron. “Maar vaak is daar een hele lijst voor opgesteld. Noodweer staat daar ook op, maar verschillende verzekeraars kunnen het anders definiëren. Maar als uw hotel is ondergelopen, dan mag u ervanuit gaan dat u mag annuleren. Een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is leidend in dit soort zaken.”

5. Ik wil niet meer gaan. Valt dat onder verzekering?

Dit is wat anders dan hierboven onder punt 4, analyseert Naron. “Misschien kunt u nog gewoon gaan. In dat geval wordt er niks vergoed. Dan is het voor eigen rekening. De meeste verzekeraars zullen zeggen dat dit niet kan en het niet vergoeden. Maar sommige verzekeraars zijn heel ruim in hun dekking. Daar kan het wel.”

Calamiteitenfonds

Wie niet alles gedekt krijgt uit reis- en annuleringsverzekering, kan bij natuurrampen altijd nog terecht bij het Calamiteitenfonds. Dan moet uw reisorganisatie daar wel bij zijn aangesloten.

Reisverzekering: waar moet ik op letten?

(Bron: Independer, ANWB, archief. Foto ANP)

Geef een reactie