Registeren Inloggen

Meer Nederlanders hebben recht op huurtoeslag in 2026: wat gaat er precies veranderen?

Is uw huur relatief hoog en uw inkomen relatief laag, dan kunt u huurtoeslag aanvragen. Of u hier inderdaad recht op heeft en hoe hoog uw toeslagbedrag is, hangt af van meerdere factoren. In 2025 is dat nog een ingewikkelde rekensom, met onder meer de kale huurprijs en bepaalde servicekosten. Maar vanaf 1 januari 2026 zijn er nieuwe, vereenvoudigde regels, waardoor meer mensen aanspraak maken op huurtoeslag. Waar moet u op letten als u zelf huurtoeslag aan wil vragen?

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is één van de 4 toeslagen in Nederland, naast zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Het is een inkomensafhankelijke bijdrage, een tegemoetkoming voor het betalen van uw huurkosten. U kunt huurtoeslag aanvragen via de overheidsdienst Mijn Toeslagen.

Wat zijn in 2025 de voorwaarden voor het ontvangen van huurtoeslag?

Uiteraard heeft u geen recht op huurtoeslag als u in een koophuis woont. Maar er zijn nog meer voorwaarden, naast het bewonen van een zelfstandige (sociale) huurwoning. Wat zijn in 2025 de zaken om op te letten?

  • Uw inkomen mag niet te hoog zijn. Maar wat is dan precies ‘te hoog’? Helaas is die vraag niet altijd zomaar te beantwoorden, want dat hangt mede af van uw huurprijs en de samenstelling van uw huishouden. Als u met meerdere mensen op hetzelfde adres woont en/of een toeslagpartner heeft, is ook hun inkomen van belang.
  • Uw vermogen mag niet te hoog zijn. Hiervoor gelden wel vaste bedragen. Als u alleenstaand bent, mag uw vermogen op 1 januari 2025 niet hoger zijn dan 37.395 euro. Partners mogen op 1 januari 2025 een gecombineerd vermogen van maximaal 74.790 euro hebben.
  • Uw rekenhuur moet onder een bepaalde grens liggen. In 2025 is dit 900,07 euro per maand, maar deze huurgrens wordt elk jaar opnieuw bepaald. Hierbij gaat het in 2025 nog om kale huur, plus zogeheten subsidiale servicekosten. Dit zijn 4 specifieke servicekosten die meetellen voor uw huurtoeslag, namelijk de schoonmaak- en energiekosten voor gemeenschappelijke ruimtes, huismeesterkosten en kosten voor dienst- en recreatieruimtes. Hier wordt het complex, want voor al deze 4 servicekosten telt maximaal 12 euro mee voor de huurtoeslag (ook al u in werkelijkheid meer kwijt aan deze servicekosten). De Belangdienst geeft meer uitleg over deze subsidiale servicekosten.
  • U heeft een huurovereenkomst met de verhuurder afgesloten. Ook moet u kunnen bewijzen dat u de huur betaalt.
  • Alle bewoners van het adres moeten de Nederlandse nationaliteit hebben, ingeschreven staan bij de gemeente en minstens 18 jaar oud zijn.
  • Tot slot speelt het type woning een rol. Heeft u bijvoorbeeld wel of niet een zelfstandige huurwoning? Hiervan is sprake als u een eigen toegangsdeur heeft (die op slot kan), plus een eigen keuken, wc en douche of badkamer. Voor onzelfstandige huurwoningen geldt meestal geen huurtoeslag, net als voor woonboten en de meeste recreatiewoningen. Maar bewoners van een woonwagen kunnen in principe wél huurtoeslag krijgen. In dit overzicht van de Belastingdienst vindt u meer afwijkende soorten woningen, waar u wel of niet huurtoeslag voor kunt krijgen.

Wat gaat er veranderen in 2026?

In 2020 is er al eens een versoepeling van de regels geweest, waardoor meer Nederlanders recht hebben op huurtoeslag. Vanaf 1 januari 2026 is er nog zo’n hervorming, heeft de Tweede Kamer besloten na een stemming in november 2024 (zie de foto boven dit artikel). De huurtoeslag moet in 2026 toegankelijker en minder complex worden, is de bedoeling.

Wat gaat er dan concreet veranderen? Vanaf 2026 wordt alleen de kale huur maatgevend, in plaats van de rekenhuur (kale huur plus servicekosten). Heeft u bijvoorbeeld een kale huur van 880 euro per maand, inclusief 40 euro aan subsidiale servicekosten, opgeteld dus 920 euro? In 2025 zit u dan boven het drempelbedrag van 900,07 euro en heeft u geen recht op huurtoeslag. Maar in 2026 is de kans groter dat u huurtoeslag kunt ontvangen, ook als u in de vrije sector huurt.

Want de servicekosten tellen dus sowieso niet meer mee voor het bepalen van uw huurtoeslag. Maar de belangrijkste verandering: ook als uw kale huur boven het drempelbedrag ligt – dat is nu dus nog 900,07 euro – kunt u alsnog huurtoeslag krijgen. Want dan ontvangt u huurtoeslag over het gedeelte tot aan dit drempelbedrag, ook al ligt een gedeelte van uw huur dus hierboven. Of de huurgrens volgend jaar nog steeds 900,07 euro is, is overigens nog afwachten. Naar verwachting wordt in november 2025 bekend hoe hoog deze huurgrens in 2026 uit zal vallen.

Recht op huurtoeslag? Vraag het dan zelf aan

Tot slot, bedenk dat u huurtoeslag niet automatisch uitgekeerd krijgt, ook al voldoet u wel aan alle voorwaarden. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van huurtoeslag. Veel Nederlanders beseffen dit onvoldoende, waardoor ze toeslagen laten liggen waar ze wel recht op hebben, in totaal zelfs 1 miljard euro. Wat betreft huurtoeslag: woont u in 2025 in een sociale huurwoning, is uw rekenhuur lager dan 900,07 euro en uw inkomen lager dan onderstaande bedragen?

  • Alleenwonend, geen AOW – tot 28.375 euro
  • Alleenwonend, wel AOW – tot 27.775 euro
  • Meerpersoonshuishouden, geen AOW – tot 38.500 euro
  • Meerpersoonshuishouden, wel AOW – tot 37.350 euro

In deze gevallen heeft u vrijwel zeker recht op huurtoeslag. Is uw inkomen hoger, dan is het minder gemakkelijk om dit vast te stellen. Met deze rekenhulp van de Belastingdienst kunt u alsnog controleren of u aan de voorwaarden voor het ontvangen van huurtoeslag voldoet. En zo ja, op hoeveel geld u dan recht heeft. Blijkt dat u ook in 2024 recht heeft gehad op huurtoeslag? Dan heeft u nog tot 1 september 2025 om dit met terugwerkende kracht aan te vragen.

(Bron: Archief, Belastingdienst, Dienst Toeslagen, Volkshuisvesting Nederland, Woonbond, Algemeen Dagblad, Tweede Kamer. Foto: Robin Utrecht/ANP)

Huurverlaging afdwingen, met dank aan de nieuwe huurwet? Zo werkt het

Geef een reactie

Reactie

    Bedenk dat het inkomen bepalend is voor welke huur.dus met een laag inkomen komt met niet in aanmerking voor een huur van ( voorbeeld) 800 euro of meer.

    Dat heet passend wonen. Die grenzen liggen vast. Veel ouderen zitten aan de grens van 650 huur.. AOW en klein pensioen is dat ongeveer.