Zo maakt u een budgetplan voor het nieuwe jaar
Het is slim om bij de start van een nieuw jaar een budgetplan te maken voor uw inkomsten en uitgaven. Zo houdt u controle over uw financiële situatie. Maar hoe pakt u dat handig aan? Bekijk de tips in dit artikel om een financieel jaarplan te maken.
Stappenplan volgen
Op internet zijn er veel gereedschappen te vinden om u te helpen een budgetplan op te stellen. Als u ze stap voor stap volgt, is het niet ingewikkeld. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft allerlei tips voor uw huishoudportemonnee. Download bijvoorbeeld hun Excel-formulier voor een jaarbegroting en vul alle velden in om een overzicht te krijgen van uw inkomsten.
Maak een overzicht van inkomsten
Behalve de Excelsheet van het Nibud bestaan er ook allerlei apps om inkomsten en uitgaven naast elkaar te zetten. Zet uw jaarloon, toeslagen en vakantiegeld onder elkaar en tel het op. Als u het door 12 deelt weet u met welk bedrag per maand aan inkomsten u kunt rekenen.
Overzicht van de uitgaven
Met uw uitgaven kunt u hetzelfde doen. Wat geeft u per maand uit aan vaste lasten? Hoeveel gaat naar de hypotheek, elektriciteit, water en abonnementen? Bepaalde uitgaven heeft u maar eens per kwartaal. Maar als u dat bedrag deelt door 3, ziet u wat u er per maand aan kwijt bent. Maak een aparte categorie aan voor uw boodschappen. Hoeveel wilt u per week of maand daaraan uitgeven? Vergeet ook niet om geld te reserveren voor lokale belastingen of uw waterschapsbelasting. Geleidelijk aan ontstaat nu uw budgetplan voor het jaar. En vergeet niet: daar moet ook plek zijn voor leuke dingen, zoals reizen en kleren.
Maak spaarpotjes
Nu weet u wat er binnenkomt op jaarbasis en wat eruit gaat. Dat geeft een zekere houvast. Heel belangrijk is om u er ook aan te gaan houden. Hoe doet u dat? In de bankapp op uw smartphone kunt u spaarrekeningen openen, maar u kunt ook een bedrag pinnen en dit in mapjes of enveloppen stoppen. De app van de ING-bank is een goed voorbeeld. Daar kunt u die potjes zelf maken en volstorten.
Creëer spaardoelen
Uw loon komt maandelijks op uw betaalrekening. Verdeel het geld over de verschillende spaarrekeningen of enveloppen. Zo creëert u ‘spaardoelen’. In het potje ‘auto’ stort u maandelijks een vast bedrag voor onderhoud en een mogelijk toekomstige nieuwe auto. U kunt uw spaardoel op een maximaal spaarbedrag instellen. Hetzelfde kunt u doen voor ‘vakanties’. U kunt zoveel potjes maken als u maar wilt. Zo zijn er mensen die ook een potje voor cadeaus hebben of voor goede doelen. Wat op de betaalrekening blijft staan, dát is het geld voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Zorg dat het overeenkomt met uw berekeningen. En aan het einde van de maand kunt u checken of uw plan goed is of bijstelling verdient.
Tip: kijk ook eens naar de nog steeds zeer bruikbare 10-delige cursus Omgaan met geld (2016), i.s.m. het Nibud.
(Bron: Nibud, MAX Vandaag, archief, ING. Foto: Shutterstock)
Neem uw verzekeringen door: Welke heeft u nodig en welke niet?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Heb het heel eenvoudig opgestelt, alles staat in een .docx wat ik aan huur moet betalen tot de wegenbelating en de maandelijkse betaling aan de bank voor het pakket voor je pasje etc.
Heb daar een aparte rekening bij de bank voor genomen en deze benoemd als “Betaal-rekening” daar worden ook alle! automatische betalingen van afgeschreven.
Mijn eigen bank-rekening die ik al heel wat jaren heb, heb ik benoemd als “Privé rekening” en wat daar opstaat kan ik zonder mij druk te maken of ik nog ergens rekening mee moet houden, gebruiken.
1x een goede rekensom maken + en – dat opstellen en eventueel op de bank maandelijkse betalingen aanmaken.