Lagere inkomens dupe van concept klimaatakkoord
Alle inkomensgroepen gaan er financieel op achteruit door het klimaatakkoord. De lagere middeninkomens gaan het meeste merken van de uitvoering van deze afspraken. Dat zegt het Centraal Plan Bureau (CBP) tijdens de presentatie van de doorrekening van dit akkoord.
De lagere middeninkomens gaan per 2030 het meeste achteruit als de maatregelen uit het klimaatakkoord doorgevoerd worden. Het gaat om ruim een half procent verschil op het inkomen. Ook gepensioneerden en alleenverdieners gaan er door de klimaatplannen gemiddeld een half procent op achteruit. De hoogste en allerlaagste inkomens 0,3 procent. Burgers moeten meer betalen dan het bedrijfsleven. De rekenmeesters verwachten dat bedrijven hun klimaatkosten voor 80 procent terugwinnen bij de burger door middel van prijsverhogingen.
Klimaatdoelen halen onwaarschijnlijk
Ondanks de kosten is het onwaarschijnlijk dat Nederland de vastgestelde klimaatdoelen van 2030 gaat halen. Het kabinet zegt bij de presentatie van het concept-klimaatakkoord dat de CO2-uitstoot gehalveerd moet worden, ten opzichte van 1990. Het CPB zegt dat dit volgens de berekeningen haalbaar is. Maar zeer onwaarschijnlijk. Hoofd klimaat Pieter Boot: “Wij kunnen niet precies meten. Daarom hebben wij een een ruime bandbreedte genomen, de doelstelling van 2030 valt hier tussen maar oogt onwaarschijnlijk”.
Rutte wil CO2-heffing
Premier Rutte zegt in een reactie op de doorrekening dat hij de energielasten voor de burger wil verlichten en de industrie meer wil laten betalen. Het kabinet kijkt naar een CO2-heffing, een belasting voor bedrijven die veel CO2 uitstoten.
Oppositie is kritisch
De linkse oppositie partijen reageren kritisch op de uitkomst van de doorrekening van het klimaatakkoord. “De plannen zijn niet groen en niet eerlijk”, zegt PvdA-leider Asscher. De partij wil dat de industrie en de grote vervuilers meer gaan betalen.