Registeren Inloggen

ING weigert maandenlang onterecht spaarbankboekjes te verzilveren

Het opruimen van een zolder zorgt nog weleens voor verrassingen. Wiebe Elzinga vindt begin dit jaar in de oude secretaire van zijn overleden moeder een vergeten spaarbankboekje. Met een waarde van zo’n 508 gulden, gespaard bij ING. Maar als hij dit wil verzilveren, krijgt hij nul op rekest. “Onterecht”, zegt MAX Ombudsman Rogier de Haan.  

Zoekgeraakt

Meneer Elzinga is niet de enige die jarenlang niet op de hoogte is van een oud spaarbankboekje. Regelmatig krijgt de MAX Ombudsman meldingen binnen van consumenten die zo’n boekje vinden. Wat opvalt is dat klanten van ING, die zich in het jaar 2024 bij de bank melden, te horen krijgen dat ze net te laat zijn. Hadden ze zich in 2023 gemeld, dan hadden ze het geld nog uitgekeerd gekregen. Maar sinds 2024 verandert ING van koers.  

Verjaring

“Het is niet meer mogelijk om oude spaarbankboekjes in te leveren, omdat het product is verjaard. Al in 2003 is het product gestopt en daarmee is ook de rente-uitkering gestopt,”  laat een woordvoerder van ING ons in september 2024 weten. Wel maken ze een uitzondering voor klanten waarvan het nummer van het spaarbankboekje op de jaaropgave van de bank heeft gestaan in de periode tussen 2016 en 2021. ”Bij uitbetaling in zo’n geval moet de klant rekening houden met 75 euro kosten die ING in rekening brengt voor de opname van het tegoed. Ook wordt uitsluitend het laatst bekende saldo van het spaarboekje uitbetaald,” mailt ING de redactie van Meldpunt destijds.  

Morele plicht

Maar dat is onzin, zegt Rogier de Haan.  “Als er 20 jaar niets met de rekening gebeurt, mag de bank zich beroepen op verjaring. Banken doen hier over het algemeen niet moeilijk over, met uitzondering van ING.” En daar gaat ING volgens hem de mist in. ING heeft zich namelijk aangesloten bij het initiatief www.slapendetegoeden.nl. Op die website staat wat u kunt doen als u een oud spaartegoed tegenkomt. Ook staat er dat de aangesloten banken geen beroep doen op verjaring.  

Het is niet voor niets dat de banken zeggen dat ze geen verjaring inroepen, aldus De Haan. “Verjaring betekent alleen maar dat je mogelijkheid vervalt om de vordering via de rechter af te dwingen. Dit staat in de wet. Maar wat niet verjaart, is de morele verplichting van de bank om de financiële afspraak met de klant na te komen. Ook dit staat in de wet. Het uitkeren van aantoonbare spaartegoeden is dus niets anders dan het nakomen van een morele verplichting van de banken.”

Verkeerd voorgelicht

Als de redactie van Meldpunt in december nogmaals contact opneemt met ING blijkt dat meneer Elzinga verkeerd is voorgelicht. En hij is niet de enige. Maandenlang heeft ING klanten over dit onderwerp verkeerd voorgelicht. Want de bank doet niet aan verjaring. En meneer kan dus gewoon het boekje verzilveren. Ook krijgt hij rente over het bedrag, gerekend tot aan 2003. Want dat is het jaar dat ING met dit spaarproduct gestopt is.  

Claim alsnog indienen

Klanten die in 2024 hebben gehoord dat ze hun tegoed niet kunnen claimen door verjaring, kunnen zich opnieuw bij ING melden. Wanneer de bank hun claim kan verifiëren in de administratie, wordt het tegoed alsnog uitbetaald. Verder gaat ING door verjaring afgewezen claims opnieuw in behandeling nemen.  

Honderden miljoenen

Vermoedelijk beschikken banken over honderden miljoenen van consumenten, die niet weten dat zij deze tegoeden bezitten. Goed speurwerk kan dus lonen. Heeft u ook nog een oud spaarbankboekje? Neem dan direct contact op met de bank. Wie bankiert bij ING kan dat doen via dit formulier (pdf). Wanneer klanten kunnen aantonen dat het geld van hen is, kunnen zij er weer over beschikken. Wanneer dat niet gebeurt, voegen banken de tegoeden toe aan hun winst of maken zij het over naar de consignatiekas van het ministerie van Financiën.  

In de uitzending van vrijdag 20 december 2024 besteedt Meldpunt aandacht aan dit onderwerp. Hier kunt u de uitzending terugkijken.  

Geef een reactie