ING: Nederlandse economie wacht mager 2023
De Nederlandse economie zal volgend jaar met een bescheiden 0,4 procent groeien. Vooral de extra uitgaven door de overheid jagen deze groei aan, verwachten economen van ING. Zij spreken van een mager jaar door de zwakkere wereldwijde economie en de aanhoudende prijsstijgingen. De inflatie lijkt dan wel over haar piek heen, maar blijft naar verwachting ook in 2023 hoog.
Prijsstijgingen houden aan
Dat de Nederlandse economie ook in 2023 aan de magere kant blijft, komt volgens ING omdat er ook volgend jaar sprake is van prijsstijgingen bij grondstoffen, transport en energie. Daarnaast zullen ook de lonen omhoog gaan. Door de afspraken over het energieplafond zal de inflatie naar verwachting wel drukken, maar huishoudens zullen door de gestegen kosten niet meer ruimte krijgen om extra aankopen te doen. Ook de huizenmarkt blijft last houden van moeilijke omstandigheden.
Werkloosheid zal licht stijgen
ING verwacht dat ook de werkloosheid licht oploopt naar ruim 4 procent. Door de combinatie van een krappe arbeidsmarkt en het vooruitzicht van een korte milde recessie, denken de experts wel dat veel bedrijven zullen proberen personeel vast te houden. Daarnaast zullen er met name bij de overheid meer vacatures ontstaan, wat weer compenseert voor het banenverlies in de markt.
Economie wordt kleiner
De krimp in de economie zal naar verwachting in het slotkwartaal van dit jaar en aan het begin van 2023 kleiner worden. Pas in de loop van het nieuwe jaar zal het herstel worden ingezet, stelt ING. Dat komt volgens de kenners omdat de loonstijgingen in 2023 een stuk dichter in de buurt van de prijsstijgingen komen dan in 2022. Daarnaast jaagt vooral overheid de economie aan met haar “expansieve begrotingsbeleid”.
17 miljard
Volgens het regeerakkoord stijgen de uitgaven van de overheid met zo’n 17 miljard euro. Het kabinet Rutte IV beloofde onder andere meer geld te stoppen in vergroening, beter onderwijs en woningbouw. “Bovenop de regeerakkoordplannen komt ook nog eens het effect van het zeer omvangrijke koopkrachtpakket. Daarvan is het energieprijsplafond in potentie het grootste onderdeel”, aldus ING. Hoeveel Den Haag uiteindelijk exact kwijt is, hangt echter samen met de ontwikkeling van de energieprijzen.
(Bron: ING, ANP. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Interessant maar… ik pretendeer geen econoom te zijn of een diepgaande kennis van economie te hebben. Wel merk ik op dat er maar een paar redenen zijn waardoor economie kan groeien. Een belangrijke pijler is consumeren ofwel, consumenten moeten blijven kopen kopen shoppen shoppen shoppen. Nu lukt dit misschien nog met de millennials en een groep daar net voor maar 50-plus is veelal opgegroeid met sparen en zuinig zijn. Zo min mogelijk lenen om van het juk van de bank af te komen. Niks geen “afterpay” maar eerst sparen en dan pas kopen. Niks geen leasen of dure telefoontjes. Om dit vol te houden moeten kopers steeds meer verdienen dus de lonen moeten stijgen? Kort verhaal, een aldoor economische groei is onmogelijk. Dit zal leiden tot uitputting van de grond (klinkt bekend?), oplopende schulden (klinkt bekend?) enzovoort. Dus.. utopie en een grote weeffout in het kapitalisme. De economie daalt, rijken worden alsmaar rijker en de “werker” betaald de rekening. wen d’r mar an.
Goed gezegd Max Pay, komt nog bij dat de ouderen ook verhogingen van uitkeringen krijgen zoals AOW en toeslagen voor zorgen huur, maar door die verhogingen word je inkomen in 2023 ook hoger voor aangifte belastingen, met als resultaat inleveren op de toeslagen, nou vraag ik mij af wat heeft het voor zin om verhogingen te krijgen wegens de inflatie, en aan de andere kant weer inleveren moet bij de belastingen, dus schiet je er niets mee op zo help je niemand die het hard nodig hebben, dus weer sigaar uit eigen doosje.
Verhoging van huur en zorgtoeslag heeft geen gevolgen voor je belastbaar inkomen.