Registeren Inloggen

Hoe kunt u vals briefgeld herkennen en wat moet u ermee doen?

Valse bankbiljetten in handen hebben is iets wat u wilt voorkomen, maar het kan gebeuren. Gelukkig kunt u vervalst briefgeld aan een aantal dingen herkennen. We leggen tevens uit wat u er vervolgens mee moet doen.

Een vals biljet is niets waard

De kans dat u een vals bankbiljet in handen heeft is niet heel groot, maar wel aanwezig. In 2023 zijn er volgens De Nederlandsche Bank (DNB) 17.400 valse eurobankbiljetten aangetroffen in Nederland. Maar stel nou dat u nietsvermoedend wilt betalen en er bij de controle aan de kassa blijkt dat u toch een vals biljet geeft. Dat is zeer teleurstellend, want een vals biljet is immers niets waard. Om te voorkomen dat u vals briefgeld in handen krijgt, kunt u daarom het beste de biljetten controleren.

Voelen, kijken, kantelen

De Nederlandsche Bank (DNB) en Europese Centrale Bank (ECB) geven het advies om briefgeld te checken door ze gronding te bekijken, voelen en te kantelen.

  • Voelen: speciale drukprocessen zorgen ervoor dat bankbiljetten uniek aanvoelen. Echt briefgeld hoort te knisperen en stevig te zijn. Aan de voorkant hoort u aan de zijkanten korte lijntjes te voelen, en ook de afbeelding, het bedrag en letters horen dikker te zijn door de speciale inkt.
  • Kijken: houd het bankbiljet tegen het licht. Het portretraampje, het watermerk en de veiligheidsdraad moeten dan zichtbaar worden. Het watermerk hoort in het papier te zitten en mag er niet op gedrukt zijn. Vergelijk het biljet bij twijfel met een ander biljet waarvan u zeker weet dat het echt is. Als u twijfelt, kunt u het briefgeld ook onder UV-licht leggen. Een echt watermerk is dan namelijk onzichtbaar.
  • Kantel het bankbiljet en bekijk de zilverkleurige streep. In het hologram ziet u de waarde van het biljet en het euroteken. Controleer of het hologram glanzend, gedetailleerd en glad is. Een verdikking op de plek van het hologram kan betekenen dat er op het biljet een vals hologram is geplakt.

Hieronder kunt u de video van de ECB bekijken waarin u uitgebreid uitleg krijgt hoe u valide bankbiljetten kunt herkennen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Controleren met de app

Naast handmatig controleren heeft u ook nog de mogelijkheid om briefgeld te controleren middels de check-je-biljet-app van DNB. De app scant het biljet en controleert vervolgens de echtheid. Om meer zekerheid te krijgen, kunt u het beste handmatig en digitaal controleren. Tot slot heeft u ook nog de mogelijkheid om het geld te laten controleren door De Nederlandsche Bank. Blijkt het geld echt te zijn, dan krijgt u de waarde ervan gewoon terug. De app is gratis en te downloaden voor Android en Apple.

Heeft u vals briefgeld? Dit moet u dan doen

Ontdekt u ter plekke dat u vals briefgeld wordt aangeboden? Neem dit dan niet aan, het is immers niets waard. Mocht u er later pas achter komen dat u vals briefgeld heeft ontvangen, geef dit dan niet uit, maar neem contact op met de politie of uw bank. U kunt er ook voor kiezen om dit in te leveren bij De Nederlandsche Bank voor onderzoek. U kunt dit (op afspraak) persoonlijk afgeven bij het kantoor in Amsterdam of u kunt het per post opsturen. Als het geld inderdaad nep blijkt te zijn, krijgt u er geen nieuw, echt, biljet ervoor terug. Heeft u meerdere valse biljetten ontvangen en weet u nog wie u dit heeft gegeven? Dan luidt het advies om aangifte te doen bij de politie.

Geld gevonden? Denk eerst hieraan voordat u het in eigen zak stopt

(Bron: De Nederlandsche Bank, Europese Centrale Bank, ING, Opgelicht. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie