Registeren Inloggen

Hoe bouwt u een financiële buffer op? En hoeveel moet dat ongeveer zijn?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En soms komen daar ook kosten bij kijken. Een financiële buffer komt dan goed van pas. Maar hoe kunt u dit het beste opbouwen? En aan welk bedrag moet u dan denken?

Waarom is een financiële buffer verstandig?

Uw auto heeft ineens pech, de wasmachine is aan vervanging toe, het dak lekt of u blijkt toeslagen terug te moeten betalen: in al deze gevallen is het erg fijn om geld achter de hand te hebben om de kosten te kunnen dekken. Om ervoor te zorgen dat u onverwachte, grote uitgaven gemakkelijker kunt betalen zonder in geldproblemen te komen, kunt u dus het beste een financiële buffer opbouwen. Hoe u dat aanpakt en wat een verstandig bedrag is voor uw situatie, leggen we verder uit in dit artikel.

Bereken uw ideale financiële buffer

Hoeveel u het beste apart kunt zetten, is afhankelijk van uw situatie. Heeft u bijvoorbeeld een huur- of koopwoning? Wat is uw inkomen (en eventueel dat van uw partner)? Heeft u een auto of een vrij oude inboedel? Kinderen en/of huisdieren? Al deze factoren dragen bij aan het kostenplaatje. Om u op weg te helpen biedt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) de BufferBerekenaar. Hier kunt u een aantal van uw gegevens invullen en zo achterhalen wat uw ideale buffer is. Maar zet voor uzelf ook eens de vaste uitgaven op een rij en reken uit hoeveel u achter de hand moet hebben om een paar maanden rond te komen.

Zo bouwt u een buffer op

Zodra u weet wat uw ideale buffer is, kunt u deze gaan opbouwen. Dit bedrag hoeft u uiteraard niet in 1 keer bij elkaar te hebben. Voor de meeste mensen is dat zelfs niet mogelijk. Daarom leggen we uit hoe u stapsgewijs uw spaarpot voor noodgevallen aanvult.

Inkomsten en uitgaven op een rij

Om te beginnen is het belangrijk om uw inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Misschien heeft u dat al gedaan om uw ideale buffer uit te rekenen, maar nu moet u bekijken hoeveel geld er iedere maand overblijft na het betalen van alle vaste lasten. Zodra u dit weet, kunt u bepalen hoeveel daarvan u apart kunt zetten op een spaarrekening. Het Nibud adviseert over het algemeen om zo’n 10 procent van uw netto salaris achter de hand te houden. Kunt u meer missen? Dan kunt u dit toevoegen of juist apart houden voor een ander spaardoel. Blijft er echter (te) weinig over? Ga dan na waar u op kunt besparen om toch uw buffer op te kunnen bouwen.

Plannen: hoe snel wilt u uw buffer bij elkaar hebben?

Zodra u weet hoeveel u apart kunt zetten iedere maand, is het tijd om een plan van aanpak te maken. Zo kunt u voor uzelf bepalen wanneer u uiterlijk uw buffer bij elkaar wilt hebben. Door doelen te stellen, hoe klein ook, blijft u gemotiveerd en is de kans groter dat u het sparen volhoudt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerste maanden minder, of juist meer, geld in te leggen. Zo bouwt u sneller een hoog bedrag op. Of u besluit om ook extra’s zoals vakantiegeld, een 13e maand of een eindejaarsuitkering toe te voegen.

Aanvullen

Is het u gelukt om uw ideale buffer op te bouwen? Blijf deze dan aanvullen. U kunt ervoor kiezen om de frequentie of het bedrag aan te passen, maar zo zorgt u ervoor dat u sowieso geld overhoudt wanneer u onvoorziene uitgaven moet betalen van uw buffer. Heeft u de spaarpot moeten aanbreken? Vul het bedrag dan zo snel mogelijk weer aan om uw buffer op peil te houden.

Tips om het sparen vol te houden

Veel mensen vinden het lastig om iedere maand te sparen. Of om van het gespaarde geld af te blijven. Om u te helpen dit vol te houden, geven we hieronder nog enkele tips:

  • Maak gebruik van automatisch sparen. Zo hoeft u er niet meer over na te denken en gaat het sparen onbewust. Zorg er wel voor dat het bedrag dat u apart wilt zetten meteen wordt overgeboekt, zodra u uw salaris ontvangt. Dan kunt u het geld ook niet uitgeven.
  • U kunt pinsparen overwegen om uw spaarpot verder aan te vullen zonder dat u dit doorheeft. Bij verschillende banken kunt u instellen dat uw pinbedragen automatisch naar boven worden afgerond. Het verschilt komt dan op uw spaarrekening terecht.
  • Open een spaarrekening bij een andere bank. Op die manier verhoogt u de drempel om spaargeld terug te boeken. Om dit nog interessanter te maken voor uzelf, kunt u uitzoeken waar u de meeste spaarrente ontvangt. Zo profiteert u nog meer van uw spaargeld.

Benieuwd hoe u het sparen gemakkelijker kunt maken? In dit artikel geven we nog meer tips, hoe u ongemerkt een spaarpotje opbouwt.

Met deze tips kunt u geld besparen in het najaar

(Bron: Nibud, PorteRenee, Rabobank, Nationale Nederlanden, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie