Registeren Inloggen

Het dynamische energiecontract is in opkomst. Wat levert het de klant op?

Als eerste energiereus kondigt Eneco deze week de introductie aan van het dynamische energiecontract, waar de prijs direct reageert op de schommelingen in de markt. Dat kan zelfs per uur verschillen. Diverse kleinere spelers op de markt zijn hier al een tijdje actief mee. Wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een dynamisch energiecontract?

Om het dynamische energiecontract te kunnen onderscheiden van het vaste en variabele energiecontract, leggen we hier nog even de verschillen uit. Bij het vaste contract hoort een vaste looptijd. Het leveringstarief is voor de looptijd van uw contract constant hetzelfde bedrag. Een contract met variabele tarieven verloopt volgens een onbepaalde looptijd. Het dynamische contract is alsof u de beurs op gaat: u krijgt als het ware energie tegen actuele (real time) ‘beurstarieven’. Bij een dynamisch contract verandert uw kWh stroomtarief per uur en uw m³ gastarief per dag. Ook voor uw thermostaat zijn er uren op de dag die gunstiger zijn om de verwarming wat hoger te zetten.

Hoe heeft u daar het meest voordeel bij?

Duidelijker dan bij welk ander contract ook, draait het hier om de ijzeren economische wet van vraag en aanbod. Bij meer aanbod gaat de prijs omlaag, bij meer vraag gaat de prijs omhoog. De energiemarkt heeft ook zijn momenten van overschotten. Wie dan energie afneemt is goedkoper uit. Bij duurzame energie is dat op momenten van veel zon of wind, of een combinatie daarvan. Dan is het gunstiger om overdag uw wasje te draaien of uw auto te laden op die piekmomenten in het aanbod. Welke uren het best daarvoor geschikt zijn, kan de consument aflezen in een app. U kunt dus uw energieverbruik voortaan beter afstemmen en plannen.

Eneco claimt op zijn website dat ze bij het zojuist geïntroduceerde dynamische contract altijd 100 procent groene stroom van eigen bodem leveren. Het voordeel van zo’n contract is dat de consument voortdurend grip heeft op zijn energiekosten. Nadeel is dat ’s avonds de tarieven hoger liggen, tenzij er natuurlijk een stevige wind blaast, maar de afwezigheid van zon zal zo zijn sporen nalaten.

Geldt het ook voor bezitters van zonnepanelen?

Op het moment van schrijven is het nog niet mogelijk om een dynamisch energiecontract af te sluiten als u zonnepanelen op uw dak heeft liggen. Eneco zegt dat dit medio oktober mogelijk zal zijn. Overigens moet u een slimme meter in uw meterkast hebben, anders gaat het sowieso niet. Dit apparaat kan op afstand uw energieverbruik accuraat aflezen. Stroomnetbeheerders hebben afgelopen jaar veel van deze meters vervangen. Meldpunt heeft een uitzending gemaakt over slimme meters die niet goed werkten en zelfs gasverbruik toonden, terwijl de bewoners op vakantie waren.

Moet u een opzegvergoeding betalen voor uw oude contract?

Als u denkt aan het afsluiten van een dynamisch contract, dan moet u uw huidige contract aanpassen of opzeggen. Dat kan met een opzegvergoeding gaan. Maar alleen als u nu een vast contract heeft. Bij het opzeggen van een contract met variabele prijzen hoeft u geen opzegvergoeding te betalen. Dat hoeft ook niet als u uw dynamische contract weer wilt opzeggen.

Hoe populair zijn deze contracten al?

Cijfers van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) laten zien dat 300.000 huishoudens en kleine bedrijven in februari van dit jaar al een dynamisch contract hadden. In totaal zijn er ruim 7 miljoen gasaansluitingen. Op dit moment is Eneco de enige onder de grote jongens met een dynamisch energiecontract. Concurrent Vattenfall heeft de invoering hiervan nog in beraad.

Wat betekent het voor het milieu?

Een groot bijkomend voordeel van het dynamische contract is dat het bijdraagt aan een groenere toekomst. De energieprijzen van dit type contract variëren immers op basis van factoren zoals het aanbod van hernieuwbare energiebronnen, de vraag en het tijdstip van de dag. Als u nog meer wilt weten over het dynamische contract, lees dan dit artikel.

(Bron: Eneco, ANP, Vereniging van Dynamische Energieleveranciers, ANWB, ACM, Independer, Pricewise, Gaslicht.com, Consuwijzer, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Slimme meter doet domme dingen

Geef een reactie

Reactie

    […] op dat er vaak een opzegvergoeding is verbonden als u overstapt van leverancier. Intussen is het dynamische energiecontract in opkomst. Bij dit contract reageert de prijs direct op de schommelingen in de […]