Heeft u een dynamisch energiecontract? Doe rustig aan, want de stroomprijs gaat door het dak door gebrek aan zon en wind
Mensen met een zogenoemd ‘dynamisch energiecontract’ moeten deze donkere dagen oppassen met het stroomgebruik. Door het gebrek aan zon en wind gaan de elektriciteitsprijzen door het dak. Op donderdag 12 december 2024 bereikt bijvoorbeeld de elektriciteitsprijs een recordhoogte van 1,20 euro per kwh.
Doe rustig aan met de vaatwasser als u een dynamisch energiecontract heeft
Voor de ruim 350.000 consumenten in Nederland met een dynamisch contract is het dus verstandig dezer dagen rustig aan te doen met de vaatwasser, wasmachine of het opladen van de elektrische auto.
Consumenten met een vast- of flexibel contract hebben geen last van de actuele stroomprijs. Deze liggen voor langere tijd vast (een kwartaal, jaar of langer), maar er zijn steeds meer mensen die kiezen voor het zogenoemde ‘dynamische contract’. Zo’n 4 miljoen mensen hebben een vast contract voor 1 of meer jaar. Ruim 3 miljoen mensen hebben een variabel contract dat meestal per kwartaal wordt aangepast.
Hoe werkt zo’n contract dan? Wat zijn de verschillen met vast- of flexibel contract?
Bij een dynamisch energiecontract veranderen de stroomtarieven ieder uur en de gasprijzen iedere dag (om 06.00 uur ’s ochtends). Ze bewegen mee met de inkoopprijs op de energiemarkt. De energietarieven van een dynamisch energiecontract zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Als de prijzen dalen, daalt het tarief gewoon mee.
Zo kan het gebeuren dat je in de zomer bijvoorbeeld bijna niets betaalt voor stroom, maar in donkere dagen zoals nu (12 december 2024) dus veel meer. Het aantal huishoudens in Nederland met een dynamisch contract steeg in het afgelopen jaar van een kleine 250.000 naar ruim 350.000.
Wat speelt er nog meer mee behalve de invloed van het weer?
Maar de prijs voor stroom ligt niet alleen aan het weer. Als er geen of weinig zon en wind is, moeten de energieproducenten terugvallen op de vaak oudere centrales die stroom opwekken via gas. Probleem alleen is dat er steeds minder van dit soort centrales zijn. En dat maakt dat er dus in deze donkere dagen ook minder stroom op de markt is en dit dus verder de prijs omhoogdrijft. Dit fenomeen heeft nog een naam ook: duisterluwte.
Overigens zal de elektriciteitsproductie de komende jaren steeds sterker afhankelijk worden van zon en wind.
(Bron: archief, MAX Vandaag. Foto: ANP)
Het dynamische energiecontract is in opkomst. Wat levert het de klant op?