Geld betalen voor plastic bakje friet en koffie to go beker: dit verandert er per 1 juli voor wegwerpplastics
Om de berg plastic afval terug te dringen gaat u vanaf 1 juli 2023 voor plastic verpakkingen, zogeheten wegwerpplastics, betalen. Het gaat onder andere om plastic frietbakjes, de bekers van koffie om mee te nemen, maar ook verpakkingen in supermarkt. Om hoeveel geld gaat het en zijn er alternatieven?
Geen wegwerpplastics meer
Even naar de snackbar, eten bestellen, eten laten bezorgen of een koffie om mee te nemen gaat er over precies 1 maand anders uitzien. Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu gooien we in Nederland elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen na eenmalig gebruik weg. En dat moet anders. Nederland is verplicht om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes per 2026 met 40 procent terug te hebben gedrongen. Daarom moeten consumenten vanaf 1 juli een toeslag betalen bij afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Hieronder vallen ook kartonnen verpakkingen zoals drinkbekers, pizzadozen en frietzakken omdat deze een plastic coating hebben.
Andere opties dan wegwerpplastics
Afhaal- en bezorggelegenheden moeten vanaf 1 juli dus een verpakking zonder plastic of een herbruikbaar alternatief, met statiegeld, aanbieden. Ook kunnen ze u de kans geven om een eigen verpakking mee te nemen. Een herbruikbare verpakking met statiegeld heeft echter wel wat haken en ogen. Als deze verpakkingen niet teruggebracht worden, moet er meer van ingekocht worden. Daarnaast zorgt het schoonmaken van herbruikbare verpakkingen ook nog eens voor een hoger water- en energieverbruik.
Hoeveel gaat u betalen?
Dan rijst de vraag: hoeveel gaat u betalen als u toch kiest voor een plastic verpakking? Het advies is vooralsnog 25 cent voor bekers, 50 cent voor maaltijdverpakkingen en 5 cent voor portieverpakkingen. Dit komt dan apart op de kassabon te staan. Deze prijzen zijn echter geen vaste minimale prijs, dus winkeliers kunnen uiteindelijk zelf het bedrag bepalen. Experts hebben hierdoor echter twijfels over de werking van de toeslag. Het kan zomaar gebeuren dat er minder toeslag wordt gerekend en het gebruik van wegwerpplastics niet genoeg afneemt.
Per 2024 ook geen wegwerpplastics bij bedrijven en horeca
Vanaf 1 januari 2024 zijn ook bedrijven, evenementen, instellingen, verenigingen, sportclubs en de horeca aan de beurt. Dan zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten daar verboden. Op deze plekken moeten dan herbruikbare borden of bekers worden gebruikt. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om toch bepaalde wegwerpplastics te gebruiken, zolang hiervan 75 tot 90 procent weer wordt ingezameld en hergebruikt. En dat mag alleen “wanneer het echt nodig is”, aldus de staatssecretaris. Volgens Heijnen is een “ommezwaai” van wegwerp naar hergebruik nodig. De afwasbare mok moet volgens haar dan ook de norm worden.
Vruchtbaarheid in gevaar door eten in plastic bakjes op te warmen in magnetron
(Bron: Rijksoverheid, ANP. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als ik mij goed herinner heeft het kabinet destijds aleen verpakkingsbelasting ingesteld.
Of is men dat in DenHaag en overal elders vergeten.
Net zoiets als het al decenia door de burgerij betalen van een milieu heffing Wie herinnert zich nog de acceptgiro met dat fuutje. ?