Er komt een digitale euro aan, maar wat is dat?
Steeds vaker lees je over de digitale Euro. Maar wat is dit en krijgt de gewone consument hiermee te maken? Is het net zoiets als online bankieren of lijkt het op de bitcoin? Expert Teunis Brosens, hoofdeconoom digitale zaken en regulering bij ING legt het ons uit.
Cryptomunt voor de kleine uitgaven
De digitale Euro is een cryptomunt die wordt ontwikkeld door de Europese Centrale Bank (ECB). De klant opent daar in de toekomst een rekening en stort hier maximaal 1.000 euro op. Dat bedrag is bedoeld voor kleine alledaagse betalingen, vergelijkbaar met aankopen met contant geld zoals nu gebruikelijk.
Wat is er nieuw aan?
Velen reageren verbaasd als de term digitale euro valt, volgens Brosens. “Maar ik betaal toch al 20 jaar met internetbankieren? Dus wat is er zo nieuw aan, vragen ze dan.” Hij kan ze alleen maar gelijk geven. “Het geld waar we nu mee betalen komt uit een tegoed dat de klanten hebben bij de commerciële banken. Het verschil is dat de digitale Euro rechtstreeks van de Europese Centrale Bank (ECB) komt of van een filiaal zoals De Nederlandse Bank (DNB). Deze banken geven de digitale Euro dus direct uit.”
Wat is het voordeel voor de Nederlandse consument?
“De digitale Euro van de ECB zie je gewoon in de app van de commerciële bank waar je klant bent. Je kunt daarnaast een rekening bij de centrale bank openen,” legt Brosens uit. Dat kan toch sowieso al, meer dan één bankrekening hebben? “Inderdaad. Vanuit het gebruikersperspectief in Nederland is er weinig voordeel.” De digitale Euro is “meer van hetzelfde.”
Digitale Euro versus Facebooks munt Diem
De digitale Euro is bedacht om de plannen van Facebook te counteren. De techreus wil zijn eigen cryptomunt in gaan invoeren en zelf voor bank gaan spelen. Die munt heet aanvankelijk “Libra” en inmiddels “Diem”. “De centrale banken zijn hier enorm van geschrokken,” blikt Brosens terug. “Als de 2 miljard gebruikers van Facebook met de Diem gaan betalen in plaats van met dollars of Euro’s dan ontstaat er een groot probleem.” Want met Facebook zou er een bank van het formaat van de ECB bij komen. Facebook zou met de Diem in één keer een enorme speler worden die het hele speelveld kan veranderen. Daarbij heeft Facebook in de media de laatste jaren een omstreden reputatie op het gebied van privacy en veiligheid. De bekendste cryptomunt, de bitcoin, vormt dat gevaar niet. “Daar zit geen grote organisatie achter. De bitcoin is van iedereen en niemand.”
Vervangt de digitale Euro het contant geld?
Bij de discussie over de digitale Euro horen we steeds dat die ons contant geld gaat vervangen. Brosens tempert die verwachtingen met de woorden dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Tijdens de pandemie is de rol van contant geld kleiner geworden. Maar contant geld is nog lang niet uitgespeeld. In landen waar digitaal betalen duurder en minder algemeen is, blijft cash belangrijk. In Duitsland bijvoorbeeld zijn ze nog lang niet zo ver. Daar geldt de regel nog: ‘Bar ist Wahr’ [contant geld is echt].”
Schets op de tekentafel
Waar moeten we nou op rekenen met de digitale Euro? “Die is nog maar een schets op de tekentafel. Het duurt nog minstens vijf jaar voordat-ie er is. En als het doorgaat wordt de munt niet verplicht. De centrale banken willen het contant geld nog niet kwijt. Maar in de toekomst zal de digitale Euro er wel naast komen.”
6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Teunis Broses verzwijgt een belangrijk aspect: ECB en DNB kunnen al uw uitgaven controleren. Nu nog tot 1000 euro, straks 5000, 10000 en dan de rest. We kennen intussen dit soort plannen en initiatieven wel. Het gaat over controle. Maar de meeste schaapjes zullen zeggen dat ze niets te verbergen hebben.
Overbodige bedoening want de mensen hebben al een bankrekening .