Eneco verkoopt voor het eerst sinds 2021 vast contract
Eneco is weer begonnen met de verkoop van vaste energiecontracten. Hierbij is de prijs voor gas en stroom voor bepaalde tijd vastgesteld. De energieleverancier, met zo’n 2 miljoen klanten in Nederland, deed dat sinds het najaar van 2021 niet meer vanwege de hoog oplopende energieprijzen.
Kort vast contract
Voorlopig biedt Eneco een vast contract aan voor de looptijd van 6 maanden. Een woordvoerder geeft aan dat het “zeker de bedoeling is” om in de toekomst ook contracten aan te bieden waarin de tarieven voor een langere periode dan een halfjaar worden vastgelegd. Maar dan moeten de regels voor het opzeggen van vaste contracten wel worden aangepast, wat gepland staat voor 1 april.
Hangt af van de boete
Het is de bedoeling dat de boete die klanten dan betalen meer overeenkomt met het bedrag dat de energieleverancier misloopt. “Of we 1 april gaan redden, is nog de vraag. We hebben dan wel alle details van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nodig om te kunnen berekenen wat het boetebedrag zou zijn”, laat de woordvoerder weten. Tot die tijd geldt het huidige beleid waarbij u bij een tussentijdse opzegging een boete van 50 euro krijgt per stroom- of gascontract.
Wat is het tarief bij een vast contract?
Het tarief wat u betaalt voor het vaste contract ligt net boven dat van het prijsplafond. Hierdoor is deze optie vooral interessant als u met uw verbruik boven de maximale hoeveelheid gas en stroom zit, waarvoor de maximumprijzen gelden.
Waarom is energie zo duur?
Sinds 2023 geldt het door de overheid ingestelde prijsplafond om de financiële pijn van de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen te verzachten. Dat energie zo veel duurder is, heeft veel te maken met de Russische inval in Oekraïne en vrees voor schaarste aan gas. Inmiddels dalen de gasprijzen echter weer, dankzij goed gevulde gasopslagen in Europa en relatief mild winterweer.
Compensatie voor de energierekening: deze huishoudens komen in aanmerking
(Bron: Eneco, ANP. Foto: ANP Foto)