Dit waren 10 belangrijke momenten voor consumenten in 2022
Het einde van het jaar is in zicht. Wij blikken terug op 10 belangrijke momenten voor consumenten in 2022. Wat is er veranderd en welke impactvolle beslissingen zijn er gemaakt?
1. Samenleving weer open in 2022
Na ongeveer 2 jaar leven met een pandemie en bijbehorende maatregelen, gaat de samenleving in maart 2022 weer helemaal open. Winkels, de cultuursector en horeca ontvangen weer mensen. En ook vakanties worden weer volop geboekt. Al gaat dat in de zonnige maanden voor velen niet zonder slag of stoot.
2. Schiphol en MAX Ombudsman
Zo staan er op Schiphol, vooral in de zomermaanden, enorme rijen. Hierdoor missen reizigers regelmatig hun vlucht waardoor ook vakanties en gemaakte kosten verloren gaan. MAX Ombudsman Jeanine Janssen maakt zich hard voor de vakantiegangers en gaat het gesprek aan met Schiphol directeur Dick Benschop. Hieruit komt een regeling waardoor consumenten de kosten, die zij gemaakt hebben vanwege het missen van hun vlucht bij Schiphol, kunnen claimen. Mensen die hun vakantie in duigen zien vallen, kunnen de kosten van de vlucht, gemiste onderdelen van hun reis of hotelovernachtingen vergoed krijgen.
3. Energieplafond
Onder andere door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen enorm omhooggegaan. Dit jaar zijn de prijzen zelfs zo extreem gestegen, dat de overheid te hulp schiet. Zo is er een energietoeslag en is er met Prinsjesdag bepaald dat er een prijsplafond komt. Daarnaast krijgt elk huishouden van de leveranciers 190 euro korting op de energierekening in november en december.
4. Akkoord nieuw pensioenstelsel
Er komt een nieuw pensioenstelsel. Er is veel over vergaderd in de Kamer, maar er is een akkoord gesloten. Echter niet iedereen is ervan overtuigd dat het nieuwe stelsel voordeliger is. Vanaf 2027 zou het nieuwe stelsel moeten gelden. Tot die tijd krijgen de pensioenfondsen de tijd om de nieuwe aanpassingen door te voeren.
5. Trapliften worden in toekomst beter gekeurd
Als eigenaren van een traplift klagen over de gevaarlijke situatie op de trap bij de gemeente, blijkt die als toezichthouder niet op de hoogte van de regels en slecht te handhaven. Zo blijkt na een uitzending van Meldpunt. Na de uitzending worden de problemen bij de trapliften van meerdere gezinnen aangepast. Ook komt er hierna een algemene handleiding voor gemeentes voor de plaatsing van trapliften en het toezicht hierop.
6. Pensioenen verhoogd
Mede dankzij de hogere rentestand en de inflatie verhogen veel pensioenfondsen hun pensioenen. Zowel bestaande pensioenen als mensen die die dit nog opbouwen profiteren hier in veel gevallen van. Onder andere ABP, bpfBOUW en PFZW kondigen in het najaar van 2022 aan hun pensioenen te verhogen in 2023.
7. Verbod op sigarettenautomaten en rookruimtes
Per 1 januari 2022 geldt er een verbod op rookruimtes in alle sectoren. In semi-openbare ruimtes en de horeca was dit al het geval. Ook mogen er sinds 2022 nergens meer sigarettenautomaten te vinden zijn en mag er in de horeca ook geen rookwaar meer worden verkocht.
8. Rookmelders verplicht in 2022
In verband met de brandveiligheid van woningen zijn rookmelders vanaf juli 2022 verplicht. Dit betekent dat u op elke verdieping in uw huis een melder moet hebben hangen. Voor nieuwbouwhuizen was dat al sinds 2003 wettelijk verplicht.
9. Drukte openbaar vervoer en nieuwe dienstregelingen
Na de maatregelen van de pandemie, wordt er ook weer volop gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Het wordt zelfs zo druk, dat er regelmatig geen zitplekken beschikbaar zijn. Niet alleen reizigers vinden hier wat van, ook medewerkers in het openbaar vervoer zijn niet te spreken over de stand van zaken. Zo willen zij betere arbeidsvoorwaarden en minder drukte. Hierdoor ontstaan er vooral in het najaar van 2022 stakingen in zowel het streekvervoer als regionale vervoer. Om verdere problemen te voorkomen worden er nieuwe afspraken gemaakt en zijn er onder andere bij de NS nieuwe dienstregelingen ingevoerd. Het personeelstekort en de drukte is echter nog niet (volledig) opgelost.
10. Inflatie
Tot slot speelt de inflatie een grote rol voor consumenten in 2022. Voor energie, boodschappen, benzine en uitjes betaalt u dit jaar een stuk meer dan een jaar eerder (2021). De inflatie houdt naar verwachting nog een periode aan, maar zal volgens economen van ING in de loop van 2023 hoogstwaarschijnlijk iets dalen.
(Bron: Archief, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)