Dit verandert er vanaf vandaag: 1 januari 2025
Een nieuw jaar is aangebroken. En dat betekent dat er vanaf vandaag (1 januari 2025) ook weer een aantal zaken veranderen. Welke zaken dit zijn en wat dit betekent voor uw portemonnee, zetten we op een rij.
Meer inkomen in 2025
Vanaf vandaag zullen veel mensen iets meer geld op hun rekening zien staan wanneer ze hun salaris ontvangen. Dit komt doordat er in 2025 weer een derde belastingschijf is, de algemene heffingskorting is gedaald en de maximale arbeidskorting iets omhoog is gegaan.
Hoger minimumloon en dus ook hogere uitkeringen, AOW en WW
Het minimumloon is hoger. Dit was 13,68 euro en is vanaf vandaag 14,06 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Hierdoor zijn ook uitkeringen hoger, zoals bijstand, WW en AOW, omdat deze gekoppeld zijn aan het minimumloon.
Toeslagen omhoog
Ook veel toeslagen zijn omhoog gegaan. Zo ontvangt u bij de maximale zorgtoeslag 8 euro meer en bij de huurtoeslag gemiddeld 12 euro meer. Ook het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag gaan omhoog. Hoeveel zorgtoeslag u precies kunt verwachten, ziet u hier.
Pensioen
Bent u gepensioneerd? Dan gaat u er waarschijnlijk op vooruit dankzij het lagere belastingtarief. Mensen met een aanvullend pensioen van 1.000 euro per maand zullen zo’n 12 euro meer krijgen Bij een aanvullend pensioen van 1.500 euro per maand is dit 18 euro en bij 2.500 euro aanvullend pensioen 30 euro.
Meer belastingvrij schenken
Wilt u uw (klein)kinderen graag een steuntje in de rug geven? Vanaf vandaag kunt u iets meer geld belastingvrij schenken, namelijk 6.713 euro aan uw kinderen en 2.690 euro aan anderen. In 2024 was dit nog 6.633 euro voor uw kinderen en 2.658 euro voor anderen, zoals uw kleinkinderen.
Energierekening hoger
Aan de andere kant worden bepaalde zaken weer duurder. Zo ook de energierekening. De netbeheerkosten zijn dit jaar gemiddeld zo’n 60 euro meer per huishouden. Wel gaat de energiebelasting iets omlaag. Dat scheelt u bij een gemiddeld verbruik ongeveer 30 euro.
Drinkwater duurder
Drinkwater kost u dit jaar eveneens meer geld. Waar we in 2024 gemiddeld 2,39 euro per 1000 liter water betaalden, is dat vanaf nu 2,65 euro voor 1000 liter water. Op jaarbasis kost de waterrekening u per persoon dan zo’n 12 euro extra, als we uitgaan van het gemiddelde verbruik van 128 liter water per dag, per persoon.
Meer zorgpremie betalen
De hogere zorgtoeslag komt goed van pas (als u die ontvangt), want de zorgpremie is net als in 2024 gestegen. Gemiddeld betaalt u nu tussen de 150 en 158 euro per maand voor een basisverzekering met een eigen risico van 385 euro. Dat is een stijging van ruim 10 euro per maand in vergelijking met 2o24.
Gemeentelijke belastingen stijgen
Wat extra geld achter de hand houden kan geen kwaad, want ook de gemeentebelastingen zijn dit jaar hoger. Hoeveel dit is, verschilt per gemeente en huishouden, maar gemiddeld is er een stijging van 45 euro per huishouden op jaarbasis. Voor de waterschapbelasting betalen gezinnen met een eigen huis zo’n 35 euro meer dan vorig jaar en een eenpersoonshuishouden met een huurwoning 15 euro.
Postzegels en treinkaartjes duurder
Als u een kaartje wilt versturen, zult u vanaf vandaag ook hier iets meer voor moeten betalen. Een postzegel kost nu namelijk 1,21 euro en is dus 7 cent duurder dan vorig jaar. Iemand persoonlijk opzoeken met de trein kan natuurlijk ook, maar dit kost u eveneens meer geld. De treinkaartjes zijn per 1 januari 2025 met zo’n 6 procent gestegen. Wel heeft de NS een nieuwe regeling in het leven geroepen: de ‘NS PrijsTijd deal’. Dit betekent dat wanneer u minimaal 24 uur van tevoren een kaartje koopt op een rustig moment, u korting krijgt.
Huurverhoging
De huren mogen, net als ieder jaar, weer iets omhoog. Hieronder ziet u hoeveel uw huur maximaal mag stijgen.
- De huurprijs van woningen in de vrije sector mag maximaal 4,1 procent stijgen.
- Huurt u een middenhuurwoning? Dan mag uw huur maximaal 7,7 procent stijgen.
- De huur van sociale huurwoningen mag maximaal 5,8 procent stijgen. Vanaf 1 juli 2025 is dit maximaal 5 procent.
BTW-tarief voor agrarische goederen stijgt
Vanaf vandaag is het btw-tarief op agrarische goederen gestegen naar 21 procent. In 2024 was dit nog 9 procent. Een flink verschil. Hierdoor zijn bijvoorbeeld stro, voer voor paarden of konijnen, granen en peulvruchten die bestemd zijn voor dieren een stuk duurder. Het btw-tarief voor veel honden- en kattenvoer was al 21 procent, dus hier zult u waarschijnlijk geen of weinig verschil merken.
Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s
Heeft u een elektrische auto of wilt u er nog een aanschaffen? Dan bent u vanaf dit jaar duurder uit. Vanaf nu geldt voor elektrische auto’s namelijk een tarief van 25 procent van de motorrijtuigenbelasting. Eind 2024 was er nog een vrijstelling. Voor plug-in hybride personenauto’s geldt vanaf vandaag een tarief van 75 procent, in 2024 was dit 50 procent.
(Bron: Rijksoverheid, Juridisch Loket, AD, Hart van Nederland. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Allemaal leuk en aardig , maar je gaat er wel op achteruit, en wat vloeit hier straks weer op uit juist stakingen, enzovoort, we blijven in die visuele cirkel zitten ,
Gezonder eten ? Plus 21%btw,had en stroom duurder,om eten te koken?wordt ook duur….dus voorzie ik nog meer armoede in dit land,….
Had is …….gas!
Heel mee eens
Waarom gaan huren wel met 4 tot 8% omhoog en de lonen of uitkeringen/ AOW niet met eenzelfde percentage?
tja of je door de hond of kat gebeten word het maak niets uit het is een schande dat Nederland zijn burger zo als melkkoe gebruikt en sinterklaas speelt tegenover allerlei zogenaamde vluchtelingen gezonder eten lekker duur houden en maar zeiken over dat mensen te dik zijn alles wegbezuinigen kijk eens hoe ons land ten onder gaat politie en hulpverleners wat een schande is dit land