Registeren Inloggen

Deze verzekeringen zijn verplicht (en deze zijn nuttig om erbij te hebben)

Een verzekering afsluiten is nog niet zo eenvoudig. Welke verzekeringen zijn absoluut noodzakelijk en wettelijk verplicht? En welke zijn alleen maar ‘nice to have’? Waar moet u allemaal aan denken?

Verplichte verzekeringen

In Nederland zijn er enkele verzekeringen die wettelijk verplicht zijn. Dit zijn:

  • Zorgverzekering: verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar die in Nederland woont en/of werkt. Er zijn 2 typen basisverzekeringen:
    • Naturapolis: de zorgverzekeraar betaalt direct aan zorgverleners waar een contract mee is. Kiest u een andere zorgverlener, dan moet u vaak een deel zelf betalen.
    • Restitutiepolis: deze is duurder, maar u krijgt bij elke zorgverlener een vergoeding, ongeacht of de zorgverlener er een contract mee heeft. Mogelijk moet u wel eerst zelf de kosten voorschieten.

Eigen risico

Het eigen risico bij zorgverzekeringen is minimaal 385 euro, maar kan verhoogd worden tot 885 euro. Dat is voor mensen die graag een lagere premie betalen. Maar als er dan eens een keer iets gebeurt op medisch gebied, dan leidt dat ook direct tot hogere eigen kosten. Dat is het risico van deze keuze.

Aanvullende verzekering en overstappen

Onderdeel van een zorgverzekering is de facultatieve aanvullende verzekering, bijvoorbeeld voor tandarts of fysiotherapie. Deze is niet verplicht en de verzekeraar mag u hierop weigeren. Voor sommige mensen is het verschil in het aanbod van verzekeraars een reden om eens naar een andere verzekering te kijken. Daar zijn ook vergelijkingssites voor. Misschien is het bij een ander wel anders geregeld en hoeft u geen aanvullende verzekering af te sluiten of tegen lagere kosten? U kunt jaarlijks overstappen van zorgverzekering. De nieuwe verzekeraar zegt daarbij de oude op. U hoeft zelf verder niets te doen.

Ook verplichte verzekeringen, maar buiten de zorg

Behalve de verplichte zorgverzekeringen zijn er nog 2 verzekeringen waar u niet omheen kunt:

  • WA-verzekering voor voertuigen: verplicht voor elk gemotoriseerd voertuig zoals auto’s, motoren en brommers. Deze verzekering dekt schade die u veroorzaakt aan anderen.
  • Woonhuisverzekering (opstalverzekering): niet wettelijk verplicht, maar wel vaak bij een hypotheek. De verzekering dekt schade aan uw woning zelf, zoals door brand of storm.

Niet-verplichte, maar aan te raden verzekeringen

Er zijn ook verzekeringen die niet verplicht zijn, maar die wel heel nuttig kunnen zijn. Nice to have heet dat. Wijzer in Geldzaken en Nibud zijn het erover eens dat u hier toch goed over moet nadenken. Tegelijkertijd waarschuwen deze organisaties voor oververzekering en adviseren ze regelmatige controle van uw polissen.

  • Aansprakelijkheidsverzekering: vergoedt schade die u bij anderen veroorzaakt, zoals materiële schade of letselschade.
  • Inboedelverzekering: dekt schade aan uw persoonlijke eigendommen in huis, zoals door diefstal of brand.
  • Reisverzekering: verstandig als u vaak naar het buitenland reist, inclusief dekking voor zorgkosten in het buitenland. Dat laatste kan bij onverzekerden vaak tot hoge kosten leiden. Zonder (goede) verzekering kost de behandeling van een simpel wondje in een buitenlands ziekenhuis al snel 1.000 euro.
  • Overlijdensrisicoverzekering: handig om na te denken over het financieel afdekken van risico’s bij overlijden, zoals het aflossen van de hypotheek.
  • Uitvaartverzekering: dekt de kosten van uw uitvaart, zodat nabestaanden niet met hoge kosten blijven zitten. Er zijn ook mensen die liever sparen voor hun uitvaart. Als er dan geld overblijft is het altijd maar de vraag of er erfbelasting over betaald moet worden. Dat hangt een beetje af van hoeveel er nog over is.

Pakketverzekeringen

Een pakketverzekering combineert meerdere verzekeringen bij 1 verzekeraar. Dit kan administratief gemak bieden en een korting op de premie opleveren. U hoeft dan ook niet na te denken waar u schade moet claimen. Het nadeel is dat u wellicht niet voor elke verzekering de beste deal krijgt.

Geschiktste momenten om uw verzekering aan te passen

Het is slim om uw verzekering regelmatig te controleren en mogelijk aan te passen op onderstaande momenten:

  1. Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen: bekijk wie de beste verzekeringen heeft en zeg dubbele verzekeringen op. Krijgt u een kind? Meld dit aan uw zorgverzekeraar en pas uw aansprakelijkheidsverzekering aan.
  2. Verhuizen of verbouwen: pas bij een verhuizing uw inboedel- en woonhuisverzekering aan, en mogelijk ook uw autoverzekering. Update bij een verbouwing uw woonhuisverzekering op basis van de herbouwwaarde. Een rechtsbijstandverzekering kan ook nuttig zijn. Koopt u ook nog een nieuwe inboedel? Check dan of uw inboedelverzekering nog up-to-date is.
  3. Nieuwe auto of motor kopen: kies voor een passende verzekering, zoals allrisk bij een spiksplinternieuwe auto.
  4. Op reis buiten Europa: controleer uw reisverzekering en denk na over een annuleringsverzekering.

Jaarlijkse controle van uw verzekeringen

Eén keer per jaar al je verzekeringen nalopen is zeker verstandig. Dit helpt u om oververzekering te voorkomen en zorgt ervoor dat u altijd de juiste dekking heeft. Denk hierbij aan de dekking van uw autoverzekering als uw voertuig ouder is geworden, of aan uw zorgverzekering op basis van uw verwachte zorgkosten voor het komende jaar. Verwacht u een grote ingreep aan uw tanden? Neem dat dan mee in uw verzekeringen voor het volgende jaar. Wie snel anticipeert, drukt de kosten.

(Bron: Wijzer in Geldzaken, Nibud, MAX Vandaag, archief. Foto: Shutterstock)

Verzekeringen checken: schrappen of overstappen? 6 tips

Geef een reactie