Registeren Inloggen

Deze producten zijn duurzaam en goed voor uw portemonnee

Geld overhouden, willen we allemaal. En als u dit kunt doen door te besparen op (dagelijkse) producten die ook nog eens duurzaam zijn, dan is dat al helemaal mooi meegenomen. Met welke producten u dit bereikt, zetten we op een rij.

Geld besparen en duurzaam kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

Besparen klinkt soms als een vies woord. Want het betekent dat u (beter) op uw uitgaven moet letten, en dat vindt niet iedereen altijd even leuk. Het lijkt immers alsof u er dingen voor moet laten. Maar geld overhouden na het kopen van producten die u dagelijks gebruikt, betekent dat u dit kunt uitgeven aan andere (leuke) dingen. Dus zo vervelend hoeft besparen helemaal niet te zijn. Bovendien hoeft het u niet al te veel moeite te kosten. Hetzelfde geldt voor duurzame keuzes maken. We maken het u alvast gemakkelijk, door voorbeelden van duurzame producten te geven, die u ook nog eens geld kunnen besparen.

Drinkflessen en rietjes

Uiteraard kunt u onderweg, of voor thuis, flesjes drinken kopen. Duurzaam is al dat plastic echter niet. Sterker nog: al die plastic flesjes staan bovenaan aan de lijst als het gaat om plasticvervuiling. Daarnaast kost het u iedere keer weer geld. Door voor een fatsoenlijke drinkfles te kiezen, bespaart u al snel geld en het milieu. Bovendien bieden steeds meer horecagelegenheden korting wanneer u een eigen verpakking meeneemt. En gebruikt u ook graag rietjes? Denk dan eens aan rvs of glazen rietjes.

Boodschappentas

Hetzelfde geldt voor plastic tasjes. Ze zijn er in overvloed, maar u kunt ze gemakkelijk laten liggen wanneer u een eigen boodschappentas meeneemt. Scheelt weer geld en onnodig plastic.

Droogbloemen of zijden bloemen

Bloemen staan prachtig. Maar een verse bos gaat zeker niet zo lang mee als een boeket droogbloemen of zijden bloemen. En een bos verse bloemen is niet goedkoop. Bovendien zijn niet alle verse bloemen even duurzaam, omdat veel bloemen worden ingevlogen. Daarnaast bevatten verse bloemen regelmatig schadelijke pesticiden, die in landen als Kenia nog volop worden gebruikt. En dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook niet goed voor uw gezondheid. Kiest u echter voor droogbloemen of zijden bloemen, dan betaalt u 1 keer wat meer, maar kunt u er veel langer van genieten.

Broodtrommel, siliconen opbergzakjes of vershoudbakjes

Loopt u vaak te prutsen met plastic zakjes? Dat is verleden tijd wanneer u gebruikmaakt van een broodtrommel of vershoudbakjes. Ook kunt u kiezen voor siliconen opbergzakjes. In deze duurzame verpakkingen kunt u gemakkelijk restjes bewaren, of uw lunch in meenemen. Zo heeft u geen kleffe boterham, en koopt en gebruikt u een stuk minder plastic.

Batterijen

Batterijen heeft u niet meer voor veel dingen nodig, maar als u ze toch in bijvoorbeeld de afstandsbediening moet doen, kunt u ook eens denken aan oplaadbare varianten. Deze zijn een stuk duurzamer.

Duurzame menstruatieproducten

Menstruatieproducten als tampons, maandverband en inlegkruisjes zorgen voor een hoop afval. En de kosten komen vrijwel iedere maand terug. Duurzamere opties zijn menstruatieondergoed en de menstruatiecup. Deze zijn langere tijd herbruikbaar, de cup zelfs tot 10 jaar. Het geld dat u uitgeeft aan de aanschaf ervan, heeft u er daarom binnen een mum van tijd uit. Wilt u weten hoe hygiënisch menstruatieondergoed is? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Blok shampoo en zeep

Tegenwoordig zit vrijwel alle shampoo en zeep in plastic verpakkingen. Dat lijkt handig, maar eigenlijk verspilt u al snel veel van het product omdat doseren lastiger gaat. Gebruik eens een shampoobar. Want niet alleen zeep is in een blok te verkrijgen, ook shampoo en conditioner zijn dat. Zo gebruikt u een stuk minder van het product, waardoor u er langer mee kunt doen. Met 1 blok meestal even lang als met 3 of 4 flessen), maar u heeft wel hetzelfde resultaat. Daarnaast heeft u ook meteen een stuk minder plastic afval, zonder al die lege flessen. Lekker duurzaam.

Wattenschijfjes en gezichtsdoekjes

Gebruikt u watjes om uw gezicht mee te reinigen, of om bijvoorbeeld make-up te verwijderen? Dan verbruikt u al snel 2 watjes per dag. Dat betekent maar liefst 730 watjes per jaar, die simpelweg in de prullenbak belanden. Hier kunt u echter op een simpele manier verandering in brengen, door wasbare watjes of gezichtsdoekjes te gebruiken. Ze zijn net zo zacht (al dan niet zachter), kunnen in de was en gaan lange tijd mee. Kost weinig, maar levert veel op.

(Bron: PorteRenee, Recycling.com, Archief, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie