Registeren Inloggen

De voordelen van uw cv-ketel op ecostand in plaats van comfortstand

Waarschijnlijk heeft u de thermostaat van uw cv-ketel sowieso al een graadje lager gezet. Maar u kunt nog meer besparen op uw verbruik. Want met diezelfde ketel krijgt u ook warm water. Haal die eens van de comfortstand af en zet hem op de ecostand. U moet dan wel een beetje langer wachten op het warme water. Maar het is de moeite van de ingreep waard.

Het verschil tussen de 2

Bij de aanschaf van uw cv staat de ketel haast automatisch op de comfortstand. Zo blijft de warmtewisselaar namelijk warm en heeft u elk moment warm water. Maar wie nu extra wil besparen op energie, kan het apparaat het best maar even op de ecostand instellen. Komt u er zelf niet uit, vraag dan aan uw installateur hoe dat moet. Overigens is het vaak al te zien op het display van het apparaat.

Grote besparing

Hooguit duurt het wat langer voordat uw douche warm is. Het kost daardoor ook iets meer water, maar op jaarbasis bespaart u zo wel de nodige euro’s. Er is wel een voorbehoud. Stel de warmwatertemperatuur niet lager in dan 60⁰C, want dan loopt u het risico op een legionellabesmetting. En dan bent u verder van huis.

Aanvoertemperatuur is wat anders

Verwar de afstelling van de warmwatertemperatuur trouwens niet met die van de aanvoertemperatuur voor de verwarming in uw huis. Dat is namelijk wat anders. Die temperatuur kunt u rustig op 50⁰C instellen. Daarbij loopt uw gezondheid geen gevaar. Wel duurt het iets langer dan normaal voordat uw huis warm is. Let wel op: bij sommige ketels is er ook nog een ‘slimme’ stand die tussen de eco- en comfortstand in zit. Ook dat is weer iets anders. Deze stand let op uw gebruik door de dag heen. Dus dat vraagt om een beetje regelmaat.

Instellen

Bent u van plan om de cv-ketel af te stellen? Elk merk van Avanta tot Bosch toont met (YouTube) video’s op zijn website hoe de afstelling van hun apparaten gaat. Erg moeilijk is het niet. Komt u er alsnog niet uit? Vraag dan advies aan uw installateur.

(Bron: Consumentenbond, Feenstra, Avanta, Bosch. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Wel eens gekeken wat je bespaard??? Als je de ketel op 50 graden zet, dan ben je meer gas kwijt, om je huis warm te krijgen, dan als je hem op 70 graden zet, dit heb ik zelf uitgedokterd, het scheelde 0,3 m3 per dag, dus bij deze!!

    wij (80 en 86)hebben ook nog vloerverwarming. Maar ik ben vergeten hoe ik die moet instellen. Voorheen hadden we een kamertemperatuur ingesteld van overdag en ’s avonds op 22 graden en dan werkte de vloerverwarming ook. Dat had tot voordeel dat we, als we ’s morgens vroeg in de kamer kwamen de temperatuur nog op 20 of 21 graden stond door de warme tegels.
    Maar we zijn van plan om op de energiekosten te gaan besparen door de kamertemperatuur vooralsnog te laten oplopen tot hooguit ca 20 graden. Ik vermoed echter dat de vloerverwarming dan niet optimaal of helemaal niet gaat werken. Maar hoe kan ik dan instellen dat de vloerverwarming toch aangaat ?
    Op Google kon ik geen goed antwoord vinden.
    Of kan ik eigenlijk net zo goed gewoon doorgaan met 22 graden de hele dag en ’s avonds ? Omdat dit vwb de kosten van energie toch niks uitmaakt.

    inmiddels heeft een monteur van Feenstra ons uitgelegd dat wij boffen met een vloerverwarming. Zijn advies is om de thermostaat in de kamer constant op 20 graden te houden omdat dan ook het water in de vloerverwarming op 20 graden blijf: dus constante warmte. Ons idee is dat het zo inderdaad ook werkt mede gezien het lage gasgebruik van ca. 4 á 5 m3 per dag (bij buitentemperatuur van 0 tot nu 8 graden).