Registeren Inloggen

De voor- en nadelen: waarom zou u kiezen voor huismerken in plaats van A-merken?

Huismerken vindt u in iedere supermarkt en drogist. En ze worden steeds populairder. Maar waarom zou u kiezen voor een huismerk, en niet voor een A-merk? 

Huismerken

Sommige A-merken hebben al jaren naamsbekendheid dankzij bepaalde producten. Maar supermarkten en drogisterijen bieden dezelfde producten aan, onder hun eigen naam. Denk aan pindakaas, cola, chocola, shampoo en make up. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van huismerken?

De prijs

Uiteraard is de prijs van huismerken van groot belang. Dit is immers voor velen een doorslaggevende keuze als het aankomt op boodschappen doen. Producten van huismerken zijn in veel gevallen goedkoper dan wanneer u ze koopt van een A-merk. Een veel gegeven reden van fabrikanten is dat er bij A-merken meer aandacht wordt besteed aan de verpakking en reclame rondom een product. Soms zitten er ook meer of duurdere ingrediënten in een product. Maar de laatstgenoemde reden is zeker niet altijd het geval, dus controleren kan lonen. Aan u vervolgens de keuze of u meer wilt betalen.

Beleving

Zoals hierboven benoemd besteden A-merken doorgaans veel geld aan het uiterlijk van hun producten, zoals de verpakkingen en campagnes. Hierbij wordt een mooi beeld geschetst, wat bijdraagt aan de beleving van het product. Dit doen huismerken vrijwel niet of veel minder. Voor sommige mensen maakt dit niets uit, terwijl anderen de beleving van een product (het perfecte plaatje) een stuk belangrijker vinden. Niets mis mee, maar daar betaalt u vaak wel meer voor.

De inhoud

Wellicht denkt u dat u evenveel, of zelfs meer, van een product krijgt wanneer u voor een A-merk kiest in plaats van voor een huismerk. Uit een steekproef van de Consumentenbond in 2024 blijkt echter dat dit andersom het geval is. Het komt namelijk regelmatig voor dat producten van huismerken (veel) meer inhoud hebben dan die van A-merken. En dat terwijl de verpakkingen van huismerken en A-merken vaak even groot zijn, of die van A-merken zelfs groter. Een aantal voorbeelden uit de steekproef:

  • Bij Tempo zitten er 70 tissues in een doos, bij veel huismerken zijn dat er 100.
  • Robijn stopt 15 wascapsules voor witte was in een doosje, een huismerkverpakking bevat 24 capsules.
  • In een rol San Francisco koekjes van Verkade zit 170 gram minder dan in vergelijkbare rollen tarwebiscuits van huismerken.
  • Een doosje Sun vaatwastabletten bevat 21 stuks, terwijl huismerken 40 tabletten in een kleinere doos bieden.
  • Op een rol aluminiumfolie van Dumil zit 10 meter, op die van het huismerk 30 meter.

Vergelijk daarom goed de inhoud van verpakkingen voordat u iets koopt. Zo koopt u geen gebakken lucht.

Kwaliteit en nostalgie

Tot slot speelt de kwaliteit voor velen een rol bij het maken van de keuze. Waar de kwaliteit van huismerken vroeger te wensen overliet, is dat inmiddels verleden tijd. Tegenwoordig zijn er genoeg producten van huismerken die aan kwaliteit niet onderdoen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit recent onderzoek van de Consumentenbond dat originele opzetborstels van elektrische tandenborstels, die vrij duur zijn, minder goed presteren dan budgetborstels. De opzetborstels van Action voor de Oral-B-tandenborstel zijn zelfs Beste uit de Test.

Het is echter wel mogelijk dat de smaak of kwaliteit verschilt wanneer er bij A-merken andere, duurdere, of meer ingrediënten worden toegevoegd. Ook een gevoel van nostalgie kan doorslaggevend zijn voor uw keuze. Als u bent opgegroeid met producten van een bepaald merk, dan kan het moeilijk zijn om hier vanaf te stappen. Al dan niet omdat u de smaak of geur flink vindt verschillen met die van huismerken. Uiteindelijk is de regel nog steeds: wie betaalt, bepaalt. De keuze ligt dus geheel bij u.

Wilt u geld besparen?

Er zijn veel manieren om geld te besparen. Meldpunt geeft regelmatig tips om geld over te houden en opzij te zetten. Bent u benieuwd en wilt u hier meer over weten? Hier vindt u alle artikelen rondom dit onderwerp terug.

Geld besparen? Voor deze kostenposten betaalt u waarschijnlijk te veel

(Bron: Consumentenbond, 24Kitchen, RTL Nieuws, De Ondernemer, MAX Vandaag. Foto: ANP)

Geef een reactie