Registeren Inloggen

Consument kiest vaker voor hypotheek met kortere rentevaste periode: hier komt dat door

De keuze voor een hypotheek met een kortere rentevaste periode wint momenteel flink aan populariteit onder Nederlandse huizenkopers. De recente renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog geen invloed op de cijfers. Van de geleidelijk afnemende inflatie wordt vooral in 2025 meer verwacht. Meldpunt vraagt hypotheekexpert Oscar Noorlag om uitleg.

Cijfers en trends voor hypotheken met langere of kortere rentevaste periode

Experts op hypotheekgebied zien een duidelijke ontwikkeling van hypotheken van een langere (15-30 jaar) naar een kortere rentevaste periode (tot 15 jaar). De cijfers komen van De Hypotheker:

Hypotheken met korte rentevaste periode (tot 15 jaar)

  • Januari-mei 2024:                     +22 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023
  • 2024 ten opzichte van 2022: +117 procent meer aanvragen

Hypotheken met lange rentevaste periode (tussen 15 en 30 jaar)

  • Januari-mei 2024:                      -8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023
  • 2024 ten opzichte van 2022: -295 procent minder aanvragen.

Het aandeel van deze categorie is geslonken van 84 procent in 2022 naar 38 procent in 2024.

Hypotheekrente is licht gedaald

“Vóór 2022 legden mensen nog heel vaak de rente vast voor 20 jaar of langer,” analyseert hypotheekexpert Oscar Noorlag. “In dat jaar is de hypotheekrente van 1 naar 4 procent gestegen.” Voor de meeste mensen werd de rente voor 10 jaar vastleggen toen een veiligere optie.

De grootste daling in de eerste 5 maanden van 2024 ziet Noorlag nu bij hypotheken die voor 20 jaar zijn vastgelegd. “Er is nu een lichte stijging bij 10 jaar rentevast, maar vooral bij 5 jaar rentevast.” In die categorie is de stijging zelfs wel 190 procent ten opzichte van 1 jaar geleden, constateert Noorlag.

Wat is de invloed van de recente renteverlaging door de ECB op de hypotheekrente?

Op 12 juni 2024 heeft de ECB de depositorente verlaagd van 4,00 procent naar 3,75 procent. Heeft dat nog enige invloed gehad op de lichte daling van de hypotheekrente? Noorlag zegt dat die verlaging nog te kort dag is om te merken.

Bovendien is de verlaging van de hypotheekrente al eerder begonnen: begin mei 2024 stond de gemiddelde hypotheekrente nog op 3,95 procent voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een looptijd van 10 jaar, terwijl deze eind mei licht maar waarneembaar daalde naar 3,90 procent.

Wat betekent de afnemende inflatie op de korte termijn?

De inflatie daalt niet meer spectaculair, voorspelt Noorlag. “De inflatie ligt nu op zo’n 2,5 procent en de verwachtingen zijn dat die dit jaar wel redelijk stabiel zal blijven. Op het gebied van dalende hypotheekrentes zullen we daarom ook verder weinig meer zien dit jaar. Maar in 2025 moet de inflatie verder zakken naar 2 procent. Dat kan dan weer van invloed zijn op de hypotheekrente.”

“Maar vergeet niet dat de markt altijd wispelturig is,” waarschuwt Noorlag. “Er zijn altijd onverwachte gebeurtenissen met grote gevolgen, zoals corona, de oorlogen in Oekraïne en Gaza.”

Verwachtingen omtrent hypotheekrente voor de langere termijn

De Hypotheker verwacht dat de hypotheekrentes op de langere termijn licht zullen blijven dalen of stabiel blijven vanwege de ECB-renteverlaging en de geleidelijk dalende inflatie. Dit kan leiden tot een verdere toename in populariteit van kortere rentevaste periodes. Huizenkopers hopen namelijk te profiteren van verdere renteverlagingen in de toekomst. Maar ook De Hypotheker houdt een slag om de arm door te wijzen op even plotselinge als invloedrijke gebeurtenissen op het wereldtoneel.

(Bron: De Hypotheker, InFinance, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie