Registeren Inloggen

Cashback: wat is het en hoe kunt u dit ontvangen?

Winkels proberen u als consument met allerlei lokkertjes te verleiden spullen bij hen te kopen. Zo ook met cashback acties. Maar wat houdt dit precies in? En hoe kunt u dit krijgen?

Cashback: wat is het?

Het idee achter cashback is heel eenvoudig: u koopt iets en ontvangt een deel van het aankoopbedrag terug. Klinkt simpel en dat is het ook. In de meeste gevallen gaat het om een vast bedrag of percentage. In het laatste geval moet u over het algemeen denken aan 2 tot 8 procent. Dat lijkt misschien erg weinig, maar wanneer u dit bij meerdere winkels meepakt en het bedrag opspaart, kunt u uiteindelijk toch een mooi bedrag terugkrijgen. Het enige wat rest, is de cashback op de juiste manier aanvragen. Hoe doet u dat? En waar?

Hoe kunt u cashback krijgen?

Veel bedrijven bieden cashback aan, maar dat is niet altijd bekend. Vaak bieden ze dit alleen aan via zogenaamde cashbacksites. Deze functioneren als tussenpersoon. Wanneer u via de cashbacksite producten koopt bij een aangesloten winkel, ontvangt de cashbacksite een commissie (een klein beetje geld als bedankje). Omdat u hiervoor heeft gezorgd en omdat ze hopen dat u vaker zult winkelen op deze manier, deelt de cashbacksite een klein deel hiervan met u. Daarom krijgt u een deel van uw aankoopbedrag terug.

Een andere mogelijkheid is cashback ontvangen nadat u in een fysieke winkel iets koopt. In sommige winkels zijn er namelijk ook producten te koop met een cashbackactie. Wanneer u deze producten aanschaft krijgt u het geld dan niet van de desbetreffende winkel terug, maar moet u daarvoor een verzoek indienen bij de leverancier van het product. Hiervoor heeft u in de meeste gevallen een bewijs van aankoop, zoals de factuur nodig, om (online) bij de leverancier uw cashback te aan te kunnen vragen.

Via welke websites of apps kunt u cashback ontvangen?

Nu rest slechts de vraag via welke websites of apps u kunt profiteren van cashback. Enkele grote platformen die dit aanbieden zijn Cashback XL, EuroClix, Tikkie en Knaek. Bij alle 4 is het noodzakelijk dat u een (gratis) account aanmaakt om gebruik te kunnen maken van de cashback aanbiedingen. Dit kan zowel op hun website als via hun app. Laatstgenoemd platform is echter wel alleen beschikbaar voor studenten, maar niet leeftijdsgebonden.

Goed om te weten is dat u via Cashback XL, EuroClix en Knaek eerst moet inloggen met uw account. Vervolgens moet u de spullen rechtstreeks via deze platformen kopen bij de aangesloten winkels. Anders kunnen zij de cashback niet registreren en blijft u met lege handen achter. Als u gebruik wilt maken van de cashback acties van Tikkie (deze vindt u in de app onder het tabblad ‘Deals’), moet u het product eerst direct kopen bij de desbetreffende winkel en vervolgens de bon scannen in de app van Tikkie.

Welke bedrijven doen mee aan cashbackacties?

Op bovengenoemde cashback platformen kunt u cashback ontvangen wanneer u producten koopt bij honderden winkels en verzekeraars. Een kleine greep van de bedrijven die meedoen: MediaMarkt, Coolblue, Thuisbezorgd, LEGO, Hunkemöller, KPN, Odido, Zalando, HEMA, Amazon, Independer, OHRA, Essent, Expedia en Nike.

Wanneer kan ik het geld laten uitbetalen?

Zodra de cashback is geregistreerd kan het een aantal weken duren voordat deze is goedgekeurd. U kunt de cashback in de meeste gevallen dus niet meteen laten uitbetalen. Zodra uw registratie is goedgekeurd, kan dit uiteraard wel, maar u kunt er ook voor kiezen om uw cashback op te sparen. Dan kunt u het pas laten uitbetalen zodra u een hoger bedrag heeft opgebouwd. Ook kunt u er bij sommige platformen voor kiezen om het niet cash te laten uitbetalen, maar in waardebonnen. In het laatste geval krijgt u dan extra voordeel.

Meer tips om geld te besparen?

Geld besparen kan op heel veel manieren. In onderstaand artikel geven we tips waarmee u op een laagdrempelige manier wat meer geld kunt overhouden. Wilt u liever weten hoe u beter kunt onderhandelen over een abonnement of contract? Dan is wellicht dit artikel interessant, waarin we u stap voor stap uitleggen hoe u dat het beste aanpakt.

Simpele bespaartips waar ook u iets aan heeft

(Bron: Cashback XL, EuroClix, Knaek, Tikkie, PorteRenee, GeldGenius,  Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie