Besparen op het kerstdiner? Zo pakt u dat aan
De kosten kunnen in december hoog oplopen. Wat geld besparen op het kerstdiner kan dus goed van pas komen. Maar hoe pakt u dat aan? Culinair journalist Emina Zorlak is al jaren receptontwikkelaar en geeft tips.
Verwerk ingrediënten door meerdere gerechten
Een gemakkelijke tip om te besparen op uw kerstdiner: maak gerechten die dezelfde ingrediënten bevatten. Zo heeft u minder tot geen restjes en dus ook minder voedselverspilling. ”Daarnaast is het goedkoper, want u gebruikt een product creatiever. Gebruik bijvoorbeeld een halve knolselderij door de soep als voorgerecht en rooster de andere helft in plakken om deze te serveren als een soort steak bij het hoofdgerecht”, vertelt Zorlak.
Gebruik seizoensproducten
Ook een simpele tip: baseer uw kerstdiner op seizoensproducten. ”Groenten en fruit van dit seizoen zijn goedkoper, duurzamer en bevatten wat moeder natuur ons geeft om gezonder de winter door te komen.”
Markten en andere supermarkten
Door zorgvuldig te bedenken waar en hoe laat u boodschappen doet, kunt u veel geld besparen. Zo kunnen producten bij alternatieve supermarkten een stuk goedkoper zijn. ”En op veel plekken hebben markten na een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld vanaf 15.00 uur, mooie aanbiedingen”, zegt Emina.
Vegetarisch diner
Door een keer vlees en vis over te slaan met kerst, kunt u een stuk goedkoper uit zijn. Bovendien is een plantaardig diner veel duurzamer. ”En als u de juiste recepten heeft, geeft het echt een wauw-effect!” Wilt u toch iets dierlijks verwerken? ”Ansjovis uit blik is een enorme smaakmaker en heel goedkoop. En met sardientjes, zalm en tonijn uit blik kunt u heerlijke voorgerechten maken. Let wel op dat u vis met een keurmerk koopt, want dit is beter voor het milieu.”
Iedereen maakt een gang
Nog een simpele manier om een hoop geld en moeite te besparen: laat iedereen die komt eten een gerecht maken. Verdeel dit bijvoorbeeld onder de gangen: iemand maakt het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en weer een ander is verantwoordelijk voor het toetje. Op deze manier kan ook iedereen zijn eigen specialiteiten maken.
Op tijd boodschappen doen
Door op tijd boodschappen te doen, voorkomt u dat veel producten op het laatste moment uitverkocht zijn. Dit kan voorkomen dat u duurdere alternatieven moet kopen.
Wat is goedkoper: zelf maken of kant-en-klaar?
”Bedenk van tevoren goed waarmee u daadwerkelijk goedkoper uit bent”, zegt Emina. ”Het kan goedkoper uitpakken als u bijvoorbeeld het toetje kant-en-klaar koopt of onderdelen daarvan. Zo hoeft u niet boter, eieren, bloem, slagroom, chocolade en nootjes apart te kopen, maar kunt u kant-en-klare producten of half-fabrikaten gebruiken om een eindproduct maken. Koop bijvoorbeeld koekjes en verwerk die in een taartbodem, in plaats van zelf de koekjes te bakken.”
Diepvries
”Producten uit de diepvries zijn goedkoop en heel veelzijdig. Denk bijvoorbeeld aan doperwten voor een frisse soep of frambozen voor een saus bij het dessert.”
Inspiratie nodig voor een betaalbaar kerstdiner?
Om u alvast wat werk uit handen te nemen, heeft de receptontwikkelaar een feestelijk en betaalbaar dessert bedacht: dessertglaasjes met witte chocolade en frambozen. Dit kost u zo’n 1,50 euro per persoon, als u dit voor 4 personen maakt. U heeft dan nodig:
- 250 gram frambozen uit de diepvries
- 100 gram witte chocolade
- 125 ml slagroom
- 8 kandijkoeken (+ 1 voor de garnering)
Zo maakt u het: Laat de frambozen ontdooien en verwarm de slagroom in een pannetje. Hak de chocolade en doe de stukjes in een hittebestendige kom. Schenk hierover de warme slagroom en laat dit even staan. Roer vervolgens met een garde door tot alle chocolade is gesmolten. Laat dit daarna volledig afkoelen in de koelkast.
Pureer vervolgens de frambozen met een staafmixer. Doe de kandijkoeken in een diepvrieszak en sla er een paar keer met een pan op tot er hele fijne kruimels ontstaan.
Klop met de handmixer de afgekoelde witte chocolade op. Verdeel de verkruimelde koeken over de 4 glaasjes en schep de witte chocolade hier bovenop. Verdeel daarover de frambozensaus en garneer tot slot met wat grove stukjes kandijkoek. Et voilà, uw dessert is klaar. U rest niets meer dan uw gasten te vertellen dat ze bij elke lepel tot de bodem moeten scheppen. Zo krijgen ze bij elke hap wat koek, chocolade en frambozensaus binnen.
Extra inspiratie voor een geheel diner
Bent u benieuwd naar nog meer feestelijke recepten van Emina Zorlak? Dan kunt u op de website van MAX Vandaag een betaalbaar 3-gangen kerstdiner van haar vinden. Ook kunt u hier meer lezen over Emina en al haar artikelen voor MAX Vandaag teruglezen.
(Bron: Emina Zorlak, Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij het lezen van de titel wist ik al welke kant het op zou gaan. Vlees en Vis overslaan en je gasten een gebakken knolselderij voorschotelen ipv een stuk rollade.
We moeten het vegetarische maar weer door de strot duwen.
Maar nooit zal er geadviseerd worden om het wijntje achterwege te laten.
Prettige Kerst allemaal en geniet van een lekker stuk vlees!