Registeren Inloggen

Beleggen voor (eventuele) beginners: dit moet u weten

Een appeltje voor de dorst opbouwen kan op verschillende manieren. Beleggen is er één van. Maar wat houdt het precies in en wat moet u weten als u overweegt hiermee te beginnen?

Wat is beleggen?

Duidelijk is dat beleggen draait om geld en velen associëren beleggen met meer krijgen dan inleggen. Centraal Beheer benoemt op zijn website dan ook dat beleggen gaat over iets kopen, in de verwachting dat het meer waard wordt. Dat is inderdaad de algemene verwachting, maar aan beleggen zijn ook risico’s verbonden. Hoe dat zit en wat u moet weten, leggen we in dit artikel uit.

Waarom beleggen en wat is uw doel?

Voordat u überhaupt begint met beleggen, is het van belang om wat zaken op een rij te zetten. Stel uzelf eerst de vraag of u het geld dat u wilt beleggen voor langere tijd kunt missen. Als dit ervoor zorgt dat u krap bij kas komt te zitten, dan is beleggen niet geschikt voor u op dat moment. U moet het geld dat u belegt minimaal een aantal jaar kunnen missen. Daarnaast moet u ook nog een financiële buffer, op bijvoorbeeld een spaarrekening, hebben om onverwachte kosten op te kunnen vangen.

Vervolgens is het verstandig om te bedenken waarom u wilt beleggen. Wat is uw doel? Wilt u een spaarpotje voor uw pensioen, een lange reis maken of voor uw (klein)kinderen een mooi bedrag bij elkaar krijgen?

Waarin kunt u beleggen?

Nadat u een kostenplaatje en doel heeft vastgesteld, kunt u uitzoeken waarin u zou willen beleggen. Dat kan in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen die 3 mogelijkheden.

  • Aandelen: aandelen worden verhandeld op beurzen. Wanneer u aandelen koopt, wordt u mede-eigenaar van een onderneming. Als deze winst behaalt, wordt een deel hiervan gedeeld met de aandeelhouders, waar u dan onder valt. Zijn de vooruitzichten positief, dan kunnen uw aandelen meer waard worden. Zijn er echter problemen, dan wordt ook u hierdoor geraakt en kunt u bijvoorbeeld uw inleg verliezen.
  • Obligaties: dit zijn leningen die overheden of ondernemingen uitgeven. Wanneer u een obligatie koopt, leent u dus eigenlijk uw geld uit. Daar krijgt u dan weer een vergoeding voor, meestal een vast rentepercentage voor een bepaalde periode. Na enige tijd wordt de ‘lening’ afgelost.
  • Beleggingsfondsen: bij beleggingsfondsen belegt u in een groep van aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoed. Uw rendement is afhankelijk van het koersrendement en dividendrendement.

Aan de slag: zelfstandig of met hulp?

Vervolgens kunt u bekijken hoe u wilt gaan beleggen. Wilt u dat geheel op eigen houtje doen of schakelt u liever de hulp van adviseurs in? Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rij:

  • Zelf aan de slag: u kunt zelfstandig beginnen met beleggen. Bijvoorbeeld via een broker (tussenpersoon, soort makelaar) of bank. Hoe meer u zelf doet, hoe minder het u kost. Bovendien kunt u op deze manier beginnen met een lage inleg en helemaal zelf bepalen waarin u belegt en hoeveel risico u neemt. Zelf beleggen betekent echter ook dat u het nodige uitzoekwerk moet doen en zelf een beleggingsplan moet maken. Daarnaast ligt het toezicht houden op de ontwikkelingen op de beurs op uw bordje, net als het eventueel veranderingen aanbrengen in uw beleggingen. Dat kost tijd en aandacht.
  • Beleggingsadviseur: kunt u wel wat hulp gebruiken? Dan kunt u advies inwinnen van een beleggingsadviseur. Deze kijkt en denkt met u mee. Uiteindelijk neemt u wel zelf de beslissingen over aan- en verkoop van beleggingen.
  • Vermogensbeheer: wilt u liever zo min mogelijk zelf bezig zijn met beleggen? Of heeft u bijvoorbeeld te weinig kennis of tijd? Dan kunt u het beleggen uit handen geven aan een (online) vermogensbeheerder. Vooraf bepaalt u waar deze in mag beleggen, hoeveel risico u wilt lopen en dan worden de kosten voor het beheer (beheerloon) afgesproken. Daarna opent de beheerder op uw naam een beleggingsrekening om namens u te beleggen.

Hoeveel moet u inleggen?

Sommige beleggingspartijen eisen een minimale maandelijkse inleg. Als u hier geen gebruik van maakt, bepaalt u geheel zelf hoeveel geld u wilt beleggen. Houd vooral rekening met wat u kunt missen. U kunt er ook voor kiezen om niet maandelijks, maar incidenteel geld in te leggen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw vakantiegeld, of andere extraatjes, opzijzetten. Of u bekijkt aan het einde van de maand wat u overhoudt.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Beleggen kent altijd risico’s. Er is bij geen enkele vorm van beleggen de garantie dat u winst behaalt of zelfs uw inleg terugkrijgt. De waarde van uw beleggingen kan immers stijgen, maar ook dalen. Wel kunt u de risico’s enigszins verkleinen. Zo maakt het bijvoorbeeld verschil of u uw gehele inleg in enkele aandelen stopt of dat u dit verspreidt over honderden of zelfs duizenden bedrijven (indexbeleggen). In het laatste geval is de kans kleiner dat u in één keer veel geld verliest. Het nadeel is echter dat u minder snel rendement kunt opbouwen. Dit is overigens ook afhankelijk van de looptijd waarin u uw geld laat staan. Zo is de kans op verlies kleiner naarmate u uw geld langer laat staan.

Bezint eer ge begint

Om te voorkomen dat u (veel) geld verliest of vast komt te zitten aan hoge kosten, is het verstandig om u voldoende in te lezen en eventueel advies in te winnen. Doe wat goed voelt voor u en uw portemonnee en kijk ook naar andere mogelijkheden om wat meer geld in het laatje te brengen. Bijvoorbeeld deposito sparen of uw geld op een buitenlandse spaarrekening zetten, waarbij u meer spaarrente ontvangt. Of lees dit artikel met bespaartips, die u gemakkelijk kunt toevoegen aan uw dagelijks leven zonder te hoeven beknibbelen.

Bij deze banken is de rente het hoogst en levert uw spaargeld het meeste op

(Bron: Centraal Beheer, Consumentenbond, PorteRenee, ING, Rabobank. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Vreemd dat MAX nog advies geeft over beleggen.
    Dit, terwijl dit soort gedrag deze wereld verder vernietigd, géén rekening houdend met wie en of wat dan óók.