Agema houdt opnieuw miljard over aan wijkverpleging
Minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) houdt ook dit jaar een miljard euro over aan de wijkverpleging en besteedt dat geld grotendeels aan andere zorgposten. Dat is bijna een kwart van de totale begroting voor de wijkverpleging. Het is het derde jaar op rij dat er zoveel geld op de plank blijft liggen, terwijl er grote personeelstekorten zijn in de wijkverpleging. Oppositiepartijen en brancheorganisaties reageren kritisch in Meldpunt op vrijdag 4 april om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.
165 miljoen bezuinigen
Fleur Agema (PVV) kreeg de opdracht om 165 miljoen euro extra te bezuinigen. Zij gebruikt hiervoor nu geld dat niet wordt uitgegeven aan wijkverpleging. En 655 miljoen van de wijkverpleging gebruikt zij om tekorten in de WLZ-zorg op te vangen. Dat is zware, intensieve zorg in het kader van de Wet Langdurige Zorg, voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening in een zorginstelling of aan huis. Vorig jaar zijn overschotten op de wijkverpleging op dezelfde manier op andere plekken gebruikt. Volgens Agema is er al 10 jaar sprake van ‘onderuitputting’ in de wijkverpleging. Dat betekent dat geld dat is begroot, niet hiervoor wordt gebruikt.
Volgens Agema blijft het geld deels over omdat er een tekort is aan personeel. Hierdoor wordt minder salaris uitgekeerd en minder zorg verleend. Volgens haar eigen ministerie VWS is er nu een tekort van 66.000 zorgmedewerkers. Dat verviervoudigt de komende 9 jaar naar een tekort van 265.000 zorgmedewerkers.
Oppositiepartijen kritisch
Agema weigert te spreken van een bezuiniging, omdat het miljard voor de wijkverpleging over was en omdat het grotendeels alsnog aan zorg wordt besteed. Oppositiepartijen zijn kritisch. Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP, noemt het vrijdag in Meldpunt “een redenatie van niks.” Hij vindt dat het geld besteed moet worden aan het opleiden en werven van veel meer wijkverpleegkundigen. De Tweede Kamerfracties D66 en GroenLinks-PvdA delen die mening, vooral omdat vanwege de vergrijzing en het beleid van langer zelfstandig thuiswonen, de vraag naar wijkverpleging alleen maar groter wordt.
Agema wil personeelstekort aanpakken
Agema belooft dat zij in het aanstaande Zorgakkoord het personeelstekort in de zorg aanpakt. Maar dat betekent niet automatisch dat er veel meer personeel bij komt. Agema wil dat er efficiënter gewerkt gaat worden, bijvoorbeeld naar het model van Buurtzorg. Ze vertelt in gesprek met Meldpunt: “Waar wij vooral op in gaan zetten in die nieuwe afspraken, is dat wij met de huidige mensen daar het maximale op gaan inzetten”. Komende vrijdag reageren in de uitzending Actiz-voorzitter Anneke Westerlaken en Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals.