Administratie op orde brengen: Waar moet je op letten?
Het eind van het jaar is een goed moment om orde te scheppen in de administratie. Maar hoe pak je dat slim aan? We leggen de vraag voor aan Tamar Strietman, programmamanager Thuisadministratie, Armoede en Schulden bij Humanitas. Deze vrijwilligersorganisatie helpt mensen die er niet meer uitkomen met hun hele papierwinkel. Hun tips werken voor iedereen, met of zonder geldzorgen.
Voor mensen die het overzicht missen
“Als mensen contact met ons zoeken of naar ons doorverwezen worden, dan gaat het er vaak om dat ze hun thuisadministratie op orde willen brengen,” zegt Strietman. “Zelf missen ze dan het overzicht of ze lijden inkomensverlies. Wij koppelen ze dan aan een vrijwilliger die bij hen langsgaat.” De bedoeling is dat ze het overzicht weer terugkrijgen. Samen maken ze de post open. Ze kijken hoe ze weer grip op hun geldzaken krijgen.” Het gaat hier om mensen die nog in de fase zitten van vóór de schuldsanering. Ze leren hoe ze het zelf kunnen oplossen. Eventueel worden ze doorverwezen naar een beroepssaneerder.
De vuistregels van het Nibud
De vrijwilligers maken vaak gebruik van de bekende gereedschappen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Dat zijn de 4 vuistregels: Check, Plan, Spaar, Bewaar. Het kan nooit kwaad om deze tips eens goed door te nemen. Ook hebben ze de mogelijkheid van een gratis e-coach.
Tips van Humanitas
Maar Strietman van Humanitas heeft ook tips voor wie geen schulden heeft. Bekijk zes tips voor uw thuisadministratie:
- Zorg voor overzicht: zet uw wekelijkse/maandelijkse uitgaven op een rij.
- Zet uw inkomsten op een rij en kijk of u recht heeft op gemeentelijke regelingen en toeslagen. Bijvoorbeeld via: Bereken Uw Recht.
- Betaal uw rekeningen op tijd, maak automatische betalingen aan. Wanneer u schulden heeft kunt u nagaan hoeveel op de site van Schuldenwijzer. Dan krijgt u een direct overzicht van uw schulden.
- Houd u niet genoeg geld over aan het einde van de maand? Ga dan na waarop u kunt bezuinigen of hoe u uw inkomen kunt verhogen. Bijvoorbeeld met gebruik van de voorzieningenwijzer Dat Geldt voor Mij.
- Zijn uw inkomsten en uitgaven in balans? Maak dan een budgetplan. Bepaal van tevoren waar u uw geld aan wil uitgeven en hoeveel geld u opzij wil leggen. En bepaal ook waarvoor u dat doet.
- Plan een vast moment in de week in om uw administratie bij te houden. En gebruik hierbij bijvoorbeeld een kasboekje om uw inkomsten en uitgaven bij te houden.
Persoonlijk budget advies
“Naast allerlei informatie biedt het Nibud ook handige tools voor het op orde brengen en houden van de administratie”, zegt Strietman. “Voorbeelden zijn de geldplannen van startpunt Geldzaken en het persoonlijk budget advies. Een andere handige pagina vol tips is Wijzer in geldzaken.”
Doe de Geldfit-test
“Als mensen er zelf niet meer uit komen kunnen ze ook de test van Geldfit doen. Geldfit wijst mensen door naar de plek waar zij de juiste hulp kunnen krijgen,” voegt Strietman toe. Met de website geldfit.nl kan iedereen online een test doen om erachter te komen hoe hij/zij er financieel voorstaat. “Uiteraard kunnen mensen ook direct contact opnemen met Humanitas als zij samen met een vrijwilliger de geldzaken weer op een rijtje willen krijgen.”