ABP stapt uit fossiel, maar is ons pensioengeld dan nog veilig?
Deze week maakte het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, bekend dat zij stoppen met beleggen in olie, gas en kolen. Het geld van de verkochte aandelen steken ze in duurzame beleggingen. Maar levert dat net zoveel rendement op en is het pensioengeld dan nog veilig? Beleggingsexpert Peter Siks legt het uit.
Evenveel winst bij hernieuwbare energie?
Van beleggen in olie, gas en kolen naar beleggen in hernieuwbare energie. Levert dat net zoveel rendement op? Deze vraag heeft ABP eerder tegengehouden om uit fossiele energie te stappen. Want bij nieuwe technologieën zoals hernieuwbare energie, is het onduidelijker of er goede winst, wat we rendement noemen, te halen valt. Daarom denkt beleggingsexpert Peter Siks dat het besluit van ABP een duwtje in de rug heeft gehad. ”Ik denk dat deze beweging vooral ingezet is door wereldwijde maatschappelijke en politieke druk om naar schonere energie te gaan.” Volgens Siks is er rendement te halen bij groene beleggingen, zoals hernieuwbare energie. Want bij bedrijven die nieuwe technologie gebruiken, zijn de winstpercentages vaak hoger.
Duurzame beleggingen een groter risico
Tenminste, als het een technologie is die aanslaat. En het risico dat dat niet zo is, is bij duurzame beleggingen groter dan bij beleggingen in fossiele energie van een bedrijf dat zich al bewezen heeft. Kortom: grotere winstpercentages, maar ook grotere risico’s. Siks: ”Als je in de juiste technologie hebt geïnvesteerd, dan zal je goed oogsten.” Hoe ABP het hogere risico van duurzame pensioenbeleggingen gaat afdekken, weet de expert niet. ”Daar zullen de beleggers bij ABP ook hun hoofd over breken.”
ABP zegt zelf dat ze ervan uit gaan dat dit besluit geen negatief effect zal hebben op het rendement van de pensioenbeleggingen. Maar dat kunnen ze niet met zoveel zekerheid zeggen, vindt Siks. Toch hebben ze geen andere keus. “Ze moeten dat wel zeggen, anders creëren ze onrust bij de pensioendeelnemers.”
Zijn er genoeg duurzame beleggingen?
Het geld dat de verkochte aandelen in fossiele energie opleveren moet opnieuw geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie. Maar dat kan volgens ABP alleen als er genoeg duurzame beleggingen beschikbaar zijn. Volgens Siks is dat best een uitdaging, maar: ‘’Het kapitaal dat ABP heeft, is voor ons veel geld. Maar in de grote wereld van beleggen valt dat mee. Dus herbeleggen in hernieuwbare energie lukt, denk ik. De vraag is wel: wat als iedereen uit de fossiele energie stapt, waar moet je dan naartoe voor een duurzaam alternatief?’’
Het pensioenfonds hoopt namelijk dat ze een inspiratie zijn voor andere bedrijven. En waarschijnlijk zullen bedrijven hun voorbeeld ook volgen. “Ik denk dat onder politieke en maatschappelijke druk meer bedrijven deze keus maken.”
Fossiele energie is nog nodig
Maar volgens Siks moeten we twee paden bewandelen. ”We zullen de komende jaren fossiele energie, zoals olie, kolen en gas, moeten blijven inzetten. Wel zo schoon en zo min mogelijk, natuurlijk. En we moeten ook in groen investeren. Maar we kunnen de overgang naar volledig groene energie nu niet maken. Want voor het opwekken, transporteren en opslaan van groene energie zijn metalen en grondstoffen nodig waar nu een tekort aan is.”
Duurzaam beleggen is de toekomst
Maar dat duurzaam beleggen de toekomst is, dat is zeker. ”Maar niet binnen 6 maanden”, zegt Siks. ”Er wordt natuurlijk heel hard gewerkt aan groene energie, maar we zijn er nog niet.”
ABP in gesprek met bedrijven
ABP stopt met beleggen in bedrijven die fossiele energie uit de grond halen, maar heeft nog wel aandelen in bedrijven die veel fossiele energie gebruiken. Denk aan autoproducenten en vliegtuigmaatschappijen. Het pensioenfonds geeft aan dat ze met deze bedrijven het gesprek aangaan over duurzaamheid. En dat zou kunnen werken volgens de beleggingexpert. “De truc is om de wens van de aandeelhouder naar het bestuur van het bedrijf over te brengen.”
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is aan het Verantwoordingsorgaan om de beleggingen van het Pensioenfonds op kwaliteit en rendement te beoordelen. De vraag is dan ook of er in deze clubs voldoende deskundigheid aanwezig is.
Handig moment om uit te stappen. De koersen zijn meer dan gehalveerd. Kans op hoger dividend. Dus niet verkopen ABP.
Daar hoeft men niet deskundig voor te zijn ! Ieder weldenkend mens weet en of kan weten dat et zo NIET verder kan ! Er zullen drastische maatregelingen nodig zijn om het roer eindelijk om te gooien !! In het belang voor de Natuur én de Mens ! Ook die gewone o.a. gepensioneerde mens wordt al circa 13 jaar moedwillig onthouden van een indexatie op het pensioen ! Dank zij het liberale VVD/CDA beleid !! SCHANDALIG !!!!
Zonde, niet uitstappen gegarandeerd rendement maar er wordt weer naar een minderheid geluisterd die dikke pensioenen opstrijkt
Ga indexeren stelletje potters gewoon burgerlijk ongehoorzaam zijn, geld is niet van het kabinet, zij hebben genoeg uit de pot gejat, maar van ons
Jaarlijks tussen 15 en 50 miljard over