300.000 huurders hebben recht op huurbevriezing
Duizenden mensen met een laag inkomen wonen in een sociale huurwoning met een relatief hoge huur. Zij komen mogelijk in aanmerking voor huurbevriezing. Dat Meldt de Woonbond.
Het gaat volgens de Woonbond om 300.000 huishoudens. Via een controlelijst op de website komen huurders er achter of zij recht hebben op huurbevriezing. Dit betekent dat de huurprijs niet meer elk jaar stijgt.
Huren stijgen
Over het algemeen stijgen huurprijzen sterk. Daarom wil de bond dat huurders hier compensatie voor krijgen. De bond maakt hierover afspraken met vereniging Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Voorwaarde voor huurcompensatie is dat de huurder een laag inkomen heeft. Ook de maandelijkse huurprijs moet meer dan 720,42 zijn.
Mensen boven de sociale huurgrens en een inkomen tot 38.035 euro kunnen ook een vaste huurprijs krijgen. De Woonbond weet niet hoe groot die groep is.
Het mag volgens de wet
De wet verplicht woningcorporaties niet om huren te bevriezen. Maar de Woonbond gaat er toch van uit dat zij zich aan het huurakkoord houden. Dit akkoord is een afspraak tussen de Woonbond en de woningcorporaties. Volgens deze afspraak hebben mensen die voldoen aan de voorwaarden recht op huurverlaging.
Voorbeeldbrief
Als u recht hebt op huurbevriezing, kunt u naar de website van de Woonbond gaan. Daar staat een voorbeeldbrief. Deze kunt u sturen aan de verhuurder.
Website onbereikbaar
De website van de Woonbond is maandag 25 maart niet bereikbaar. Dit komt omdat veel mensen tegelijk de controlelijst invullen. De woonbond loste het probleem snel op.