2021 recordjaar voor crowdfundingacties. Waarom en hoe werkt het?
Crowdfunding wordt een steeds populairdere vorm van financieren voor projecten. Daarbij wordt het geld opgehaald bij het grote publiek in plaats van bij banken. Het vele thuiszitten door corona blijkt deze financieringsvorm enorm te stimuleren. 2021 was een topjaar.
Recordbedrag opgehaald in 2021
Het enige tegenvallende jaar voor de opbrengsten is het eerste coronajaar 2020. Maar dat spreekt voor zich. In 2021 daarentegen wordt een recordbedrag opgehaald van 730 miljoen euro. Dat is 75 procent meer dan het voorgaande jaar. Ook maatschappelijke projecten, grote en kleine, halen op deze wijze geld op onder de burgers.
Steeds meer gebeurt online, ook geld lenen
Waarom is crowdfunding in 2021 zo enorm gegroeid? Door het vele thuiszitten tijdens lockdowns zijn mensen steeds meer vertrouwd geraakt met allerlei online zaken. Ze kopen steeds meer spullen in webshops. Maar ook durven ze bijvoorbeeld geld te vragen voor een interessant project. Bijvoorbeeld via een van de vele crowdfundingplatforms.
Doel en streefbedrag
Elke crowdfunding heeft een bepaald doel en een daaraan gekoppeld streefbedrag. Bekend is het platform Voordekunst voor kunstenaars die hun publiek om geld vragen om een kunstwerk te kunnen maken. Muzikanten willen zo het maken van een nieuwe plaat financieren. Ook zijn er platforms waarbij u geld kunt ophalen bij persoonlijke sponsors voor uw eigen marathon. Als u uw marathon hebt gelopen, gaat het geld naar het door u vooraf gekozen goede doel. De meeste crowdfunding is voor ondernemers. Er is bijvoorbeeld veel geld nodig voor bouwprojecten of voor groene investeringen. Als betrekkelijk nieuwe financieringsvorm kun je crowdfunding als een lening zien die niet via een bank loopt.
Verschillende pakketten
Voor beleggers in een crowdfunding-project zijn er verschillende beloningen. Dat gaat in pakketten. Bij een lage inleg krijgt een belegger bijvoorbeeld alleen die nieuwe plaat. Bij een hoger bedrag komt er bijvoorbeeld ook een kaartje voor een optreden bij. Er zijn altijd duidelijke spelregels bij crowdfunding. Zo moet meestal al het geld teruggegeven worden als het streefbedrag van de campagne niet gehaald wordt. Soms is er een ondergrens van 80%. Ook springt een fonds soms bij met een extra donatie.
De cijfers zijn veelzeggend
Nummer 1 crowdfunder in 2021 is NLInvesteert dat ruim 125 miljoen euro ophaalt. CollinCrowdfund en DuurzaamInvesteren zijn de nummers 2 en 3 op de markt. Ook de Horeca doet aan crowdfunding en haalt 7 miljoen euro op tegen 5 miljoen voor de cultuur door Voordekunst. De beleggers hebben oog voor de nood in de horeca en de cultuur door de lockdowns. Op de website van Crowdfunding Cijfers staan de cijfers over deze vorm van financiering keurig op een rij.
Geld ophalen voor maatschappelijke projecten voor senioren
Er is ook crowdfunding voor maatschappelijke projecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanbouw van een speeltuin of een schoolproject. In deze tak is het totaal opgehaalde bedrag met bijna 30 procent gestegen, naar 30,9 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per maatschappelijk project is 3.000 euro. Er zijn ook crowdfunders speciaal voor senioren zoals Voor de Ouderen. Dit platform werkt met diverse fondsen die extra geld kunnen inbrengen in projecten. Uitjes, koffiebijeenkomsten of een toneel- of schilderclubje voor senioren behoren tot de projecten met geld uit dit soort potjes.
Tot slot nog één kleine waarschuwing: als u niet degene bent die om geld vraagt voor een project, maar juist de gever, let dan wel op. Check altijd goed of het om een bonafide project gaat voordat u geld inlegt.