1 miljard euro aan toeslagen blijft liggen: zo berekent u zelf waar u recht op heeft en hoeveel
In 2021 werd ruim 1 miljard euro aan huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget niet aangevraagd door mensen, terwijl ze er wel recht op hadden. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Lees waar u recht op heeft en welke weg u daarvoor moet bewandelen.
Onbenut recht: 1 miljard aan toeslagen niet aangevraagd
Recht hebben op toeslagen, maar er – gek genoeg – geen gebruik van maken, het komt veel meer voor dan u misschien dacht. Anders blijft er niet in totaal 1 miljard liggen in het meetjaar 2021. Lees hier het onderzoek Onbenut recht: het niet-gebruik van huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget.
Uit de cijfers van 2021 blijkt dat:
- 679.000 huishoudens de zorgtoeslag niet aanvroegen, wat neer komt op gemiddeld 72 euro per maand per huishouden.
- 196.000 huishoudens de huurtoeslag niet aanvroegen, wat neer komt op gemiddeld 77 euro per maand per huishouden.
- 99.000 huishoudens het kindgebonden budget niet aanvroegen, wat neer komt op gemiddeld 84 euro per maand per huishouden.
Het vorige CPB-onderzoek over dit onderwerp stamt uit 2019. Sindsdien is het niet-gebruik van huurtoeslag (+47.000 huishoudens) en zorgtoeslag (+109.000) gestegen, terwijl dat van het kindgebonden budget (-42.000) juist is gedaald.
Met terugwerkende kracht aanvragen
Toeslagen kunnen met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot 1 september van het volgende jaar. Zo is de toeslag over 2024 nog aan te vragen tot 1 september 2025. Daarna vervalt het recht. Weet u hoeveel zorgtoeslag u kunt krijgen in 2025? Daar bestaan tabellen voor.
Wie vraagt er geen toeslagen aan?
Het CPB onderscheidt 4 grote groepen van ‘niet-gebruikers’, met hun bijbehorende percentages:
- Zelfstandigen: 25 procent vraagt geen huurtoeslag aan, 20 procent geen zorgtoeslag, 13 procent geen kindgebonden budget.
- Net-gepensioneerden: bijna 16 procent vraagt geen zorgtoeslag aan.
- Jongeren (tot 23 jaar): slechts 4 procent vraagt geen zorgtoeslag aan, maar meer dan de helft heeft wel recht op het maximale bedrag.
- Huishoudens met kleine toeslagen: hoe lager het bedrag waar iemand recht op heeft, hoe groter de kans dat de toeslag niet wordt aangevraagd.
Waarom maken deze groepen geen gebruik van hun recht?
Allereerst is er de onbekendheid van de toeslagen bij veel mensen. Ze weten niet dat ze recht hebben op deze toeslagen. Verder vinden velen dit tamelijk ingewikkelde materie. Zelfstandigen moeten hun steeds wisselende inkomen zelf doorgeven, wat op een bepaalde manier ontmoedigend werkt. Verder leeft er sinds de toeslagenaffaire een grote angst voor terugbetalingen. Dat heeft het vertrouwen in het systeem beschadigd.
Wat ook speelt is dat velen bij grote levensveranderingen niet beseffen dat hun recht op toeslagen plotseling sterk verandert en nog in hun voordeel ook. Dat is bijvoorbeeld het geval bij pensioen of de geboorte van een kind.
Zelf recht op toeslagen checken
Om het niet-gebruik tegen te gaan, zijn er handige rekentools beschikbaar, zoals proefberekening toeslagen van de Belastingdienst of de tool BerekenUwRecht van het Nibud. Deze helpen mensen eenvoudig te bepalen of ze recht hebben op huurtoeslag, zorgtoeslag of het kindgebonden budget.
(Bron: CPB, Belastingdienst, Nibud, RTL, archief. Foto: Shutterstock)