Registeren Inloggen

Zuinig wassen? Met deze tips bespaart u geld en het milieu

Door een aantal zaken in acht te nemen kunt u tientallen euro’s per jaar besparen bij het wassen van uw was. Goed voor uw portemonnee én het milieu.

Volle trommel

Het lijkt een schot voor open doel, maar in de praktijk gebeurt het lang niet altijd: was met een volle trommel. Door in plaats van 4 wassen met halve trommels te draaien dit 2 keer met een volle trommel te doen, wordt een bedrag van 10 tot 30 euro per jaar bespaard. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen voor bepaalde stoffen die een bijzonder programma nodig hebben, zoals wol en fijne was. Verder kan een beladingssensor van pas komen. Die beperkt het energie- en waterverbruik als de machine niet helemaal vol is.

Niet te heet

Het maakt veel uit op welke temperatuur je wast. Des te hoger de temperatuur, des te hoger het verbruik. Zo kost een wasbeurt op 30 graden gemiddeld 0,12 euro en op 60 graden al gauw 0,40 euro als we uitgaan van 0,40 euro per kwh zoals is vastgesteld bij het prijsplafond. Uit hygiënische overwegingen zijn er bepaalde items die op 60 graden gewassen moeten worden, zoals vaatdoekjes, kleding van zieke mensen en erg vervuilde kleding, maar veel andere zaken kunnen op een lagere temperatuur gewassen worden. Zo worden bij 20 graden geurtjes en stof verwijderd en bij 30 á 40 graden worden de meeste vlekken al verwijderd.

Afgepast wasmiddel

Van wasmiddel wordt vaak teveel gebruikt. Niet iedereen meet het wasmiddel af, maar het is erg gunstig het doseeradvies op de verpakking aan te houden. Bij de juiste dosis is bovendien geen extra ontkalkingsmiddel nodig. Ook ontstaan er minder snel vieze geurtjes door het ontstaan van vetluis. Er zijn wasmachines die zelf doseren, doordat die een automatisch doseersysteem hebben. Hoeveel wasmiddel u nodig heeft is ook afhankelijk van de waterhardheid. Dit kunt u achterhalen bij uw waterleverancier.

Wassen met een Ecoprogramma

Een ecoprogramma doet er meestal een stuk langer over, maar wast op een lagere temperatuur en verbruikt aanzienlijk minder energie. In sommige gevallen wordt er ook minder water verbruikt. Door bij een was op 60 graden te kiezen voor de eco-versie wordt tot 0,25 cent per wasbeurt bespaard. Bij een wasmachine met een lager waterverbruik kan het spoelresultaat overigens wel wat minder zijn dan bij een gewone was. Beschikt uw machine over een voorwasprogramma, dan kunt u dat overslaan, want dat is meestal niet nodig.

[npo_player prid=”POMS_MAX_15130254″]

Milieu Centraal beantwoordt in Meldpunt de vraag: “Is een ecoprogramma echt zuiniger?”

Gebruik zo min mogelijk de korte wasprogramma’s

Door een kort wasprogramma of ‘snelle was’-functie van de wasmachine te gebruiken bespaart u wel tijd, maar wordt er erg veel energie verbruikt. Het snelle programma is mogelijk door de temperatuur te verhogen, waarmee de kortere wastijd wordt gecompenseerd. In de praktijk is dit programma dus niet zuiniger dan een normaal programma of een lage temperatuur.

Centrifugeren

Als u uw was in een droger droogt, dan is het handig als de was tijdens het centrifugeren in de wasmachine al zo droog mogelijk is. Een wasmachine met het beste droogresultaat (score A voor centrifugeren) is dus zeker raadzaam als u de was vaak met een wasdroger droogt. Centrifugeren kost weliswaar energie, maar het drogen in een wasdroger kost méér energie. Een hoog toerental betekent overigens niet bij elke machine dezelfde droge was. Bij een toerental van 1200 wordt het wasgoed over het algemeen mooi droog, kreukt het niet te erg en wordt de machine niet te erg belast. Natuurlijk is drogen aan de waslijn het aller zuinigste.

Daluren

Als u een lager stroomtarief betaalt voor de daluren (’s nachts en in het weekend), dan is het vanzelfsprekend ook het zuinigst om in die uren en niet tijdens de piekuren de was te doen.

Sluipverbruik

Ook al zijn het maar kleine beetjes, bij elkaar helpt het zeker weer mee als u de wasmachine (en eventuele energieknop) uitschakelt zodra de wasmachine klaar is. Blijven er langere tijd lampjes branden, dan wordt er toch nog wat energie verbruikt.

Zuinige wasmachine

Is uw wasmachine op den duur toe aan vervanging, dan doet u er goed aan voor een zo energiezuinig mogelijk exemplaar te kiezen. Energielabel A+++ is het zuinigst, zo’n 20 procent zuiniger dan label A+. Dit betaalt zich uiteindelijk weer terug. Binnen het energielabel A+++ bestaan overigens ook nog verschillen in energieverbruik, kijk daarom ook naar het jaarverbruik. Het jaarverbruik op het energielabel is overigens gebaseerd op de eco-programma’s van 40 en 60 graden. Als altijd de gewone wasprogramma’s op 40 en 60 graden worden gebruikt, zonder eco-stand, wordt 40 procent méér energie verbruikt. Het jaarverbruik is dan ook flink hoger.

Ook de trommelinhoud is een belangrijke factor. Kies die zorgvuldig uit. Niet te groot en niet te klein. Wilt u naast een wasmachine ook een droger, schaf dan 2 aparte apparaten aan. Die gebruiken minder energie dan een gecombineerd apparaat.

Zo kunt u energie besparen met uw douchebeurt

(Bron: Milieucentraal, Consumentenbond)

Geef een reactie

Reactie

    Citaat:
    “Zo kost een wasbeurt op 30 graden gemiddeld 0,07 eurocent en op 60 graden al gauw 0,18 cent.”
    Dat zijn nog eens goedkope centen! Het is natuurlijk ‘7 eurocent’ en ’18 eurocent’, ofwel ‘0,07 euro’ en 0,18 euro’.
    Kan ik een correctie tegemoetzien?