Registeren Inloggen

Probleem met verpleeghuiswachtlijst? Laat zorgkantoor of minister het oplossen

Staat een kennis of dierbare al veel te lang op de wachtlijst voor het verpleeghuis, en is de situatie onhoudbaar? Dan moet dit opgelost worden. Dit is niet uw verantwoordelijkheid maar die van de zorgkantoren en de minister. Wij leggen uit hoe u met hen in contact komt.

Binnen 6 weken een plek

Zodra u of uw familielid of kennis met een CIZ indicatie op de wachtlijst voor een verpleeghuisplek staat, moet diegene binnen 6 weken een plek krijgen. Het kan dan zijn dat dit niet de plek van voorkeur is. U kunt er voor kiezen langer te wachten voor een plek naar voorkeur. Maar als het echt niet langer gaat thuis, heeft het zorgkantoor de wettelijke zorgplicht voor het vinden van een geschikte plek.

Bel het zorgkantoor

Het zorgkantoor moet u helpen bij het vinden van zorg. Het kantoor zou zelf moeten controleren of de situatie van uw kennis of geliefde nog leefbaar is, maar de praktijk leert dat dit niet altijd gebeurt. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met het zorgkantoor. U kunt gewoon bellen. Leg de situatie uit en vraag het kantoor om druk te zetten achter het vinden van een plek. Via deze link vindt u het telefoonnummer van het zorgkantoor in uw regio. Op deze site staat uitleg over wat een zorgkantoor is.

Zet de minister aan het werk

Zegt het zorgkantoor u niet snel genoeg te kunnen helpen? Zet dan de minister aan het werk. Hij zegt dat hij graag kennis wil nemen van de problemen die spelen op het gebied van de wachtlijsten. Mail ons uw verhaal via meldpunt@omroepmax.nl. Wij brengen uw verhaal vervolgens onder de aandacht van de minister.

Minister: zorgkantoren moeten aan de slag

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt dat zorgkantoren harder moeten werken aan meer capaciteit voor verpleeghuiszorg. Samen met gemeenten moeten zij dit jaar per regio in kaart brengen hoeveel er bijgebouwd moeten worden. Het Rijk zal daarbij helpen. Ook wil de minister af van zzp’ers in de zorg. Dat zegt hij in een interview van Meldpunt. Bekijk de video op deze pagina.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik heb naar jullie uitzending gekeken over verpleeghuis zorg. Veel dingen zijn bekend zoals meer geld bij binnen 24 een extra dienst draaien of betere arbeidsvoorwaarden. Maar waarom wordt er geen extra personeel ingezet die een soort conciërge zijn. We doen nu dingen als…slaapkamer klaarmaken voor de nacht, tafel dekken ect….. In Engeland hebben ze ( vaak wat oudere mannen) die extra dingen doen. Ze doen hand en span diensten die enorm zouden helpen. Geef ze een salaris als bv magazijn werk. De verpleging of verzorging loopt niet steeds heen en weer en een uwv-er heeft een job.

    Als elektrogevoelige heb ik veel zorg nodig. Ziek gemaakt door de reukloze, onhoorbare en onzichtbare elektromagnetische velden van alle draadloze (in dit geval verstopte ‘antennes’ in een kerktoren, wat we niet wisten). Helaas moest mijn man maar ontslag nemen en is nu mantelzorger. Helaas kunnen ernstig elektrogevoeligen nergens meer naar toe (en krijgen nooit een CIZ indicatie), dus ook niet naar een verpleeghuistehuis waar het bol staat van de elektromagnetische velden (straling in de volksmond). Graag een verpleegtehuis voor de elektrogevoelige (maar eigenlijk iedereen), zonder de belastende straling.