Zijn de nieuwe medische PGO-apps veilig?
Steeds meer Nederlanders gebruiken een Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Het lijkt handig om al je medische gegevens op één plek in je telefoon of computer te kunnen bekijken. Maar privacybezwaren zijn er volop. Kan iedereen straks veilig gebruik maken van een PGO?
Alles in één app
De overheid wil dat mensen toegang kunnen krijgen tot een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit is een digitaal hulpmiddel, waarbij alle gezondheidsgegevens bij elkaar in een app of op een website komen te staan. U kunt in uw PGO uitslagen van een bloedonderzoek bekijken, zien welke medicijnen u gebruikt of nalezen wat een arts verteld heeft. We leggen in dit artikel meer uit over PGO.
De toekomst van de zorg
De kans wordt steeds groter dat u ook de mogelijkheid krijgt om een PGO te gebruiken. In juni gaan 5.000 huisartsen met een PGO aan de slag. In de uitzending van Meldpunt legt huisarts Bart van Pinxteren uit wat hij van het nieuwe systeem vindt. Een groot pluspunt is dat er veel toepassingen aan gekoppeld kunnen worden, zoals een stappenteller, slaapgegevens en de bloeddruk. ‘Zo zie ik de toekomst van de gezondheidszorg’ zegt een enthousiaste Van Pinxteren.
Inloggen is ingewikkeld
Maar er zijn ook knelpunten. Inloggen op een PGO, met DigiD, is nogal ingewikkeld, vertelt Hans ter Brake, directeur van Quli. Quli is één van de bedrijven die een PGO aanbiedt. In totaal zijn er al ruim 30 aanbieders van PGO’s. Als een consument wil kiezen dan kan deze website van de Nederlandse Patiënten Federatie daarbij helpen.
Het veiligste label
Ook Marc van Dijk geeft in Meldpunt uitleg over PGO’s. Van Dijk is directeur van de stichting MedMij, die voor de veiligheid van de apps moet zorgen. PGO’s moeten aan allerlei regels voldoen. Daarna krijgen die goedkeuring van stichting MedMij. Volgens Van Dijk is het het veiligste label dat er op markt te vinden is.
Grote verantwoordlijkheid
Maar daar twijfelen sommigen toch aan. Privacy-expert Rob van Eijk bijvoorbeeld. Van Eijk werkte jarenlang voor de Autoriteit Persoonsgegevens. Als medische gegevens in handen vallen van criminelen of hackers is de ramp niet te overzien. Er komt een grote verantwoordelijkheid te liggen bij de bedrijven die een PGO gaan bouwen en aanbieden op de markt. Van Eijk vindt dat die heel goed gecontroleerd moeten worden.
Data-lek
Dat het echt mis kan gaan met privacygevoelige informatie blijkt wanneer de GGD data lekt in januari van dit jaar. Miljoenen persoonlijke gegevens van mensen die gevaccineerd worden, zijn doorverkocht door medewerkers van de GGD. In de video geeft MedMij uitleg hoe zo’n lek voorkomen moet worden bij een PGO.
PGO: De nieuwe gezondheidsapp of -site met al uw medische gegevens