Welke levensreddende functies hebben de iPhone en Apple Watch en hoe werken ze?
Met een smartphone wilt u contact leggen en onderhouden met mensen. Als u verdwaalt, valt, onwel wordt of betrokken bent bij een ongeval, is dit nog belangrijker. Daarom zijn er levensreddende functies aanwezig. Maar hoe werken die?
Levensreddende functies van iPhone en Apple Watch
Het klinkt misschien overdreven, maar uw smartphone en smartwatch hebben levensreddende functies. Zo kunnen zij contact opnemen met hulpdiensten en uw naasten wanneer u hier niet meer toe in staat bent. Of ze maken het een heel stuk makkelijker. In dit artikel gaan we specifiek in op de mogelijkheden van een iPhone en Apple Watch. Welke functies er allemaal zijn en hoe ze werken, leggen we hieronder uit.
Medisch ID en ICE-persoon
In uw telefoon kunt u het zogenoemde medisch ID invullen. Hier staat bijvoorbeeld in hoe oud u bent, hoeveel u weegt, of u allergieën, aandoeningen of ziektes heeft en eventueel medicatie gebruikt. Mocht er een situatie zijn waarbij u niet aanspreekbaar bent, dan kunnen omstanders die u willen helpen deze informatie bekijken en u de juiste hulp en zorg bieden. Dit kan men inzien zonder dat uw telefoon wordt ontgrendeld. Als u een ICE-persoon heeft, uw contactpersoon in geval van nood, dan is deze ook zichtbaar in het dossier en kunnen mensen deze persoon direct bellen. Hoe u kunt instellen wie uw ICE-persoon is, leest u hier.
Uw medisch dossier invullen doet u als volgt:
- Open de app Gezondheid
- Scroll naar beneden en tik onder ‘Configureer je medische ID’ op ‘Aan de slag’.
- Vul gegevens als uw geboortedatum, ziektes, allergieën, medicijnen en bloedgroep in.
- Tik tot slot rechtsboven op ‘Gereed’.
SOS-noodmelding
Mocht er een noodsituatie zijn: u bent gevallen, wordt gegijzeld of bent betrokken bij een ongeluk, dan kunt u gebruikmaken van de SOS-noodmelding. Dit doet u door snel 5 keer achter elkaar de aan/uit-knop in te drukken. Vervolgens verschijnt er ‘SOS-melding’ op uw telefoonscherm. Veeg dit naar rechts. U hoort een alarm en de iPhone belt 112 terwijl deze aftelt van 10 naar 0 seconden. Daarna ontvangen uw SOS-contactpersonen een bericht met uw locatie.
U kunt ook instellen dat u een SOS-noodmelding kunt versturen door op andere knoppen te drukken. Dit kunt u als volgt instellen:
- Tik op de app Instellingen en scroll naar beneden tot u SOS-noodmelding ziet staan.
- Wilt u een noodoproep starten door de zijknop en volumeknop in te drukken? Tik dan op het schuifje achter ‘Bel met ingedrukt houden en loslaten’ zodat het groen wordt.
- Wilt u liever (of ook) een noodoproep starten door 5 keer te drukken op de zijknop? Tik dan op het schuifje achter ‘Bel met vijfmaal drukken op de knop’.
- Vanaf iOs 16 kunt u ook ‘Bel stil’ instellen. Dan hoort u geen alarm wanneer u een noodoproep start met 1 van de bovengenoemde opties.
- Wilt u juist wel een aftelgeluid instellen, dat 3 seconden afgaat voordat u het alarmnummer belt? Vanaf iOS 17 gebeurt dat automatisch. Heeft uw apparaat dit niet, tik dan op het schuifje achter ‘Aftelgeluid’.
Deze functie werkt ook op de Apple Watch.
Valdetectie
Slimme apparaten, zoals de smartwatch, kunnen misschien wel meer oppikken dan u denkt. Dat u ernstig gevallen bent, bijvoorbeeld. De Apple Watch SE, Series 4 en nieuwere modellen kunnen door allerlei sensoren namelijk herkennen dat u valt en niet meer beweegt. Vervolgens krijgt u een melding met de vraag of u hulp nodig heeft, of dat dit niet nodig is. Reageert u 60 seconden niet? Dan telt de smartwatch 30 seconden af met een hard geluid. En vervolgens belt deze de hulpdiensten met een automatisch audiobericht dat aangeeft dat u bent gevallen. Uw locatie wordt gedeeld en ook uw nood-contactpersonen krijgen een bericht.
U kunt de valdetectie zo instellen:
- Open de Watch-app op uw iPhone.
- In het tabblad ‘Mijn Watch’ tikt u op ‘SOS-noodmelding’.
- Tik op het schuifje bij Valdetectie.
- Kies voor ‘Altijd ingeschakeld’ of ‘Ingeschakeld bij work-outs’.
Ongelukdetectie
Naast valdetectie heeft Apple ook de functie ‘ongelukdetectie’. Deze merkt het als u betrokken bent bij een ernstig auto-ongeluk en werkt hetzelfde als bij valdetectie. Uw iPhone of Watch belt dus automatisch de hulpdiensten als u bewusteloos bent of niet bij uw apparaten kunt. Ook krijgen uw naasten wederom bericht over uw situatie. Nieuwere auto’s hebben een zelfde soort systeem, dus kan het zijn dat er maar liefst 2 keer een melding wordt gemaakt bij hulpdiensten. Deze service is beschikbaar vanaf iPhone 14 met iOS 16 of nieuwer en vanaf Apple Watch Series 8, Apple Watch SE (2e generatie) en Apple Watch Ultra.
Zo stelt u ongelukdetectie in:
Op een iPhone
- Open de Instellingen-app
- Tik op ‘SOS-noodmelding’
- Schakel ‘Bel na ernstig ongeluk’ in.
Op een Apple Watch
- Open op de iPhone de Apple Watch-app.
- Tik in het tabblad ‘Mijn Watch’ op ‘SOS-noodmelding’.
- Schakel ‘Bel na ernstig ongeluk’ in.
Levensreddende hulp inschakelen zonder bereik
Tot slot is er vanaf de iPhone 14 de mogelijkheid om een noodmelding te versturen zonder mobiel bereik. Deze uitzonderlijke optie zorgt ervoor dat er verbinding wordt gemaakt met satellieten. Op deze manier zou u dus altijd, mits uw telefoon opgeladen is, contact kunnen krijgen met hulpdiensten. Ook uw locatie met hen delen is mogelijk. Apple zelf zegt dat deze functie al diverse mensenlevens heeft gered. De service is enige tijd gratis, maar Apple is van plan geld in rekening te brengen. Hoeveel dat zal zijn, is nog niet bekend.
Hoe maakt u gebruik van noodhulp via satelliet?
Wilt u hulp inschakelen in geval van nood, zonder dat u mobiel bereik heeft? Zorg er dan voor dat u buiten staat en vrij zicht heeft op de lucht en de horizon. Probeer vervolgens toch nog eens of u de hulpdiensten normaal kunt bellen. Lukt dit niet? Tik dan op ‘Nood-sms’. Volg daarna onderstaande stappen:
- Tik op ‘Meld noodgeval’.
- Beantwoord de vragen om uw noodsituatie zo goed mogelijk te beschrijven.
- Kies of u uw SOS-contactpersonen wilt laten weten dat u contact hebt opgenomen met de hulpdiensten, met daarbij uw locatie en precieze situatie.
- Volg de instructies op het scherm om verbinding te maken met een satelliet.
- Zodra u verbonden bent, start de iPhone een sms-gesprek met de hulpdiensten door de belangrijkste informatie door te geven. Denk aan uw medische ID en SOS-contactpersonen, de antwoorden op de noodvragenlijst, uw locatie (inclusief hoogte) en de resterende gebruiksduur van de batterij van uw telefoon.
Meer verrassende functies van de iPhone?
Wellicht kent u bovenstaande diensten wel al. Maar de iPhone heeft nog veel meer verrassende en handige functies. In onderstaand artikel zetten we er een aantal op een rij.
Deze handige functies van de iPhone kende u waarschijnlijk nog niet
(Bron: Apple, Seniorweb, iCulture, Bright, Nederlandse Senioren Alarmering, RT Nieuws, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)