Registeren Inloggen

Terugkerende spammail? Hier komt dat door

Heeft u dat ook, dat bepaalde spammail maar blijft terugkomen? U denkt het al vele malen te hebben geblokkeerd. Maar het lijkt wel een ‘onuitroeibaar’ probleem. Want daar komt die weer. Hoe kan dat nou? Meldpunt vraagt het aan een datadeskundige.

Voorbeeldje

Een bekend voorbeeld van zo’n onuitroeibaar spammailtje is die met afzender noreply@ns.nl, die overigens niets te maken heeft met de Nederlandse Spoorwegen. We krijgen er regelmatig melding van. Ook op de website van de NS is daarover een bloeiende discussie tussen treinreizigers onderling.

Wat kunt u er tegen doen?

Allereerst is er op het internet veel bruikbare informatie te vinden over hoe u spammail kunt voorkomen. Op de websites van de Rijksoverheid en die van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) staan duidelijke richtlijnen. Die spreken allemaal voor zich, maar de belangrijkste tips zijn:

  1. Laat uw e-mailadres of telefoonnummer nergens achter op internet. Ook niet op bijvoorbeeld uw Facebookpagina.
  2. Koopt u iets online? Doe dit dan nooit via ongevraagde berichten. En meld u sowieso af voor ongevraagde berichten of nieuwsbrieven.
  3. Klik nooit op een link die u niet vertrouwt.
  4. Blokkeer spamberichten of neem een ander e-mailadres.
  5. Meld uw spam bij de ACM.

Wanhopig

Tip 5 hierboven kan soms tot frustraties leiden. Want u ziet de spammail waar u vanaf wilt en komt in actie, maar het is vergeefs. In de mail zitten rechtsboven in de adresbalk 3 kleine puntjes onder elkaar. Die kunt u aanklikken. Er bestaat nu de mogelijkheid de mail als (1) ongewenst aan te geven, of als (2) phishing mail en tenslotte (3) om die te blokkeren. Toch kan het voorkomen dat een nieuwe mail van hetzelfde mailadres binnen blijft komen.

Vergeefs geblokkeerd

Meldpunt legt dit probleem voor aan datadeskundige en risico-analist Henk Feunekes. “Vaak is het probleem dat onder de naamweergave die u ziet op uw scherm, wisselende mailadressen schuilgaan,” legt hij uit. “Dus u denkt deze afzender te hebben geblokkeerd, maar de volgende dag is hij alweer terug vanuit een ander mailadres. Maar u blijft steeds dezelfde naam zien. En zo blijven ze maar doorgaan.”

Eeuwige strijd of spamfilter

Blijft u last hebben van de spammail? Dan kunt u vol blijven houden en de strijd aan blijven gaan met het desbetreffende e-mailadres. Ook kunt u kiezen voor een spamfilter. Deze kunt u online aanschaffen. Maakt u gebruik van een webmailadres als Gmail of Hotmail? Dan is een spamfilter meestal niet nodig, omdat deze al zijn ingebouwd. Echter kan het alsnog weleens voorkomen dat spammail in uw gewone inbox terechtkomt.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Nog wat tip: veelal staat onderaan een spambericht dat u zich kunt afmelden (unsubscribe). DOE DAT NOOIT want u bevestigt daarmee dat uw email actief is en de spam gelezen wordt! Dit levert voor de spammer weer geld op. Moet u, voor de activering van software of iets dergelijks een e-mailadres achterlaten gebruik dan, bij voorbeeld, 10minute mail (10minutemail.com). U krijgt dan een mailadres dat 10 minuten bestaat. Genoeg voor de eventuele activering. U kunt dit met een knopje steeds met 10 minuten verlengen. Wordt u gebeld door een onbekend nummer en ze vragen “spreek ik met (uw naam)” zeg dan NOOIT “ja” maar iets als “zegt u het eens”. Zegt u ja dan bevestigt u dat het telefoonnummer bij u hoort. Die info is weer te verkopen. Kortom, geloof- en vertrouw niets en niemand op het internet!

      Goeie tips Maxpay want volgens de ‘datadeskundige’ van Max moet je juist jezelf afmelden voor ongevraagde nieuwsbrieven!
      Onbekende mail? Afblijven en wissen!

      En punt 3: Klik nooit op een link die u niet vertrouwt.
      Gewoon NOOIT op een link klikken. Als een bedrijf wat mede te delen heeft, kan je gewoon naar die site gaan en die info opzoeken.

    @Trum
    En stuur het allemaal door naar de Fraude Helpdesk: .

      E-mail helpdesk: valse-email[at]fraudehelpdesk.nl. Komt nu hopelijk wel door!

    […] dit soort spam en phishing automatisch uit de rest van uw mailverkeer. Zo niet, dan kunt u hier lezen hoe u van die vervelende mailtjes af kunt komen. Maar de links en berichten kunnen ook in uw digitale agenda verschijnen. Hoe zit […]